Βρέθηκαν καλά κρυμμένα στο όχημα που οδηγούσε 7.000 ευρώ και κοσμήματα, που απέσπασε νωρίτερα από την ηλικιωμένη

 

Της είχε τηλεφωνήσει συνεργός του προσποιούμενος τον γιατρό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθεί άμεσα αλλοδαπός άνδρας χθες (20 Νοεμβρίου 2023) το μεσημέρι στις Σέρρες, για το αδίκημα της απάτης.

 

Ειδικότερα, συνεργός του προαναφερόμενου άνδρα, τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη προσποιούμενος τον γιατρό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

 

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε ο συλληφθείς και βρέθηκαν καλά κρυμμένα στο όχημα που οδηγούσε και αποδόθηκαν στην παθούσα.

 

Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή του.

 

Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησαν την ίδια μέρα να εξαπατήσουν ακόμα 5 γυναίκες σε περιοχές των Σερρών, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

 

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με ακόμα έναν αλλοδαπό άνδρα, ο οποίος συνελήφθη χθες στην Λάρισα όπου κρατείται για παρόμοια περίπτωση απάτης (σχετικό το από 20-11-2023 Δελτίο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας) και άγνωστους συνεργούς τους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

 

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι στις 9 και 19 Οκτωβρίου 2023, ενέχονται σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε περιοχές των Σερρών, από όπου αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.700 ευρώ και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ.

 

Επίσης σε βάρος του δεύτερου συλληφθέντα έχει σχηματισθεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών για εξαπάτηση ηλικιωμένης, που έγινε την 29η Σεπτεμβρίου 2023 στις Σέρρες (σχετικό το από 20-11-2023 Δελτίο Τύπου μας).

 

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

 

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στην επίσημη σελίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».