Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε σήμερα στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Επιστολική Ψήφο.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ανέφερε πως η σημασία του Σχεδίου Νόμου είναι τριπλή, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα προσέλευσης στα εκλογικά τμήματα, να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, πράγμα που θα αυξήσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Επίσης, η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων θα δώσει καλύτερη εικόνα για την εκλογική διαδικασία ενώ η πρόβλεψη για δημιουργία μητρώου εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων με εύκολη πρόσβαση για ΑμεΑ θα διευκολύνει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένους να συμμετέχουν με ασφάλεια και ευκολία στην εκλογική διαδικασία.

Ο Λάκης Βασιλειάδης στην ομιλία του τόνισε πως το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου θέτει τα θεμέλια για μια σύγχρονη Ελλάδα με ενισχυμένη και προσβάσιμη δημοκρατική διαδικασία  και γι’ αυτό κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να μην μένουν σε ιδεολογικές προκαταλήψεις αλλά να δούνε την μεγάλη εικόνα.

«Η εξέλιξη του κράτους είναι μια μακρά διαδικασία που βήμα – βήμα προχωρά μπροστά. Με μικρές ή μεγάλες αλλαγές, με διορθώσεις ενίοτε, με αναθεωρήσεις. Αλλά κυρίως με γενναιότητα και υπευθυνότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά», σημείωσε ο Βουλευτής.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=DBw3YUKLev8

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που εξετάζουμε αφορά, αφενός τον εκσυγχρονισμό της εκλογής των Ευρωβουλευτών για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, αφετέρου περιλαμβάνει τρεις ακόμη πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κοινωνία ζητά και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να φέρει και σήμερα υλοποιεί αυτήν τη δέσμευση.

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά, της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε έχουν κάποιο κώλυμα που δεν τους επιτρέπει τη μετάβαση στο εκλογικό τμήμα, να ψηφίσουν λίγο νωρίτερα, αυξάνοντας τη συμμετοχή και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Η δυνατότητα αυτή, πραγματικά, λύνει τα χέρια σε εποχικούς εργαζόμενους, σε άτομα με αναπηρία, σε μαθητές και φοιτητές που εκείνες τις ημέρες θα διαβάζουν για τις εξετάσεις τους και φυσικά στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο τούς επιτρέπεται να ασκήσουν το δημοκρατικό τους καθήκον, να αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Πρόκειται για μία διαδικασία που εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πραγματικά έλειπε από τη δημοκρατία μας, εδώ, δηλαδή, στη χώρα που γεννήθηκε αυτό το πολίτευμα.

Σε πρώτη φάση, η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορούσε τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Είναι, όμως, σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα ακόμη. Είναι μία ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, λύνοντας το τεχνικό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές. Καλό θα είναι να γίνει με την υπάρχουσα τροπολογία και να μην το αφήσουμε ξανά για το μέλλον, αναστέλλοντας και πάλι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως και συμφωνούμε όλοι. Πλέον, υπάρχει ο τρόπος, υπήρξε η συναίνεση και υπάρχει εδώ και καιρό το αίτημα και είναι μια καλή ευκαιρία να μπορέσει να υλοποιηθεί σήμερα. Ας μην το αναβάλουμε για άλλη φορά. Ας μην απογοητεύσουμε πάλι αυτόν τον κόσμο. Άλλωστε, οι βουλευτικές εκλογές αργούν ακόμα και το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές και θα υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος –νομίζω- να προσαρμοστεί στις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών.

Όσον αφορά το σημαντικό θέμα της μυστικότητας, αυτή σε κάθε περίπτωση προφανώς και θα διατηρηθεί και είναι και αδιαπραγμάτευτη, θα έλεγα. Έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο, υπάρχει ο ΟΑΣΕ ο οποίος έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας και όλα αυτά θα τεθούν υπόψη για να υλοποιηθούν τεχνικά.

Είμαι βέβαιος ότι το εκλογικό Σώμα θα αγκαλιάσει αυτήν τη διαδικασία και θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που δίνεται σε μεγαλύτερη, μαζικότερη συμμετοχή στην κάλπη.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που φέρνει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, είναι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Σήμερα, στους εκλογικούς καταλόγους ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών ηλικίας άνω των 75 ετών είναι πολύ μεγαλύτερος, σε σχέση με την τελευταία απογραφή. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, λοιπόν, να βάλουμε επιτέλους μια τάξη και να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία καθαρότερη εικόνα για τη συμμετοχή στις εκλογές, κυρίως. Δεν μπορούμε να μιλάμε, για παράδειγμα, για μεγάλη αποχή, όταν δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι σε θέση ακόμη να ψηφίζουν. Επομένως, η καλύτερη εικόνα θα μπορέσει να ενισχύσει την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ταυτόχρονα να βοηθήσει και στην εξαγωγή ασφαλέστερων -θα έλεγα- συμπερασμάτων κατά την ανάγνωση των ποσοστών αποχής, επιτρέποντας στα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους πολιτικούς επιστήμονες και τους κοινωνιολόγους, να ερμηνεύσουν τους πραγματικούς λόγους μη συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις διατάξεις για την προσβασιμότητα των εκλογικών τμημάτων, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία. Η δημιουργία μητρώου εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας στα οποία θα μπορούν να δηλώνονται κατά πόσο τα καταστήματα αυτά είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση που θα μπορεί ο εκλογέας να επιλέξει να ψηφίσει σε ένα προσβάσιμο εκλογικό τμήμα. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, που μπορεί να είναι ακόμα και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, όπως πρωτύτερα είπε ο συνάδελφος ή άνθρωποι που δεν είναι χαρακτηρισμένα άτομα με αναπηρία, αλλά δυσκολεύονται στην κίνηση, θα μπορέσουν πραγματικά να βοηθηθούν από αυτό το μέτρο.

Πέραν, όμως, από τους εκλογείς, το σχέδιο νόμου μεριμνά και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που είναι άτομα με αναπηρία, οι οποίοι θα δικαιούνται πλέον και την πρόσληψη δεύτερου γραμματέα. Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι συνάνθρωποί μας βοηθιούνται στην πράξη, δίνοντάς τους, πλέον, ανοιχτά τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους προσβασιμότητας.

Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα, φέρνει σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τη δημοκρατική διαδικασία. Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, κάνει πράξη το κοινωνικό της πρόσωπο και ενισχύει πολίτες οι οποίοι μέχρι τώρα δεν τους ήταν εύκολο να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι, πραγματικά, προς το συμφέρον του τόπου, της εξέλιξης του κράτους και του εκσυγχρονισμού του να συμφωνήσουμε σε ορισμένες βασικές αρχές, οι οποίες πραγματικά μας οδηγούν μπροστά. Να μην μπαίνουμε σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες καταλήγουν να δημιουργούν αντίθεση για την αντίθεση, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, να ψάχνουμε οτιδήποτε μέσα στο σχέδιο νόμου που θα δικαιολογήσει τη συνολική του απόρριψη. Πραγματικά, η εξέλιξη του κράτους είναι μια μακρά διαδικασία που, βήμα βήμα, προχωρά μπροστά, με μικρές ή μεγάλες αλλαγές, με διορθώσεις ενίοτε, με αναθεωρήσεις, αλλά κυρίως με γενναιότητα και υπευθυνότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Το υπό συζήτηση και υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, θεωρώ πως θέτει τα θεμέλια για μία σύγχρονη Ελλάδα, με ενισχυμένη και προσβάσιμη δημοκρατική διαδικασία και για το λόγο αυτό, σας καλώ να μην μείνουμε σε ιδεολογικές προκαταλήψεις, αλλά να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και θα υπερψηφίσω το παρόν σχέδιο νόμου».