Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, που αφορά ρυθμίσεις σχετικά με την δημόσια υγεία και το Ε.Σ.Υ. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα σημαντικά επίπεδα που περιλαμβάνονται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας που είναι «η πρόληψη, η περίθαλψη και η διαχείριση κρίσεων» και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει με βάση αυτούς τους τρεις άξονες.
Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Πέλλα και συγκεκριμένα στα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει στις νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής και τα τοπικά κέντρα υγείας, ενώ τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των υπολοίπων αιτημάτων που αφορούν σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των τοπικών νοσοκομειακών μονάδων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας της Ν.Μ. Γιαννιτσών που πρέπει να μετατραπεί σε μονάδα χημειοθεραπείας «για την εγκυρότερη και αρτιότερη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών της περιοχής μας», ενώ τόνισε ότι «η ογκολογική των Γιαννιτσών είναι μία από τις ελάχιστες που υπάρχουν σε επαρχιακά νοσοκομεία. Προσφέρει στην τοπική κοινωνία και σε όμορους νομούς. Και νομίζω ότι πρέπει να την προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής νέας μονάδας εντατικής θεραπείας στη Ν.Μ. Έδεσσας, με σύγχρονες προδιαγραφές, για την οποία υπάρχει ήδη μελέτη και αναμένεται χρηματοδότηση, όπως επίσης και ανάγκη από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. «Οι Υπουργοί τα γνωρίζουν και κάνουν τις προσπάθειές τους. Οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Νομίζω το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί να δώσει μια λύση και σε αυτό το κομμάτι» σημείωσε σχετικά.
Τέλος, ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε το γεγονός ότι η ενίσχυση των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας είναι κομβική στην αναπτυξιακή διαδικασία: «Δίνοντας ώθηση στα νοσοκομεία της περιφέρειας, δίνουμε κίνητρο ο κόσμος να μην φοβάται τι θα γίνει, εάν θα πάθει κάτι, εάν συμβεί κάτι, αναγκάζοντάς τον στο τέλος-τέλος να εγκαταλείψει τα μικρά χωριά και τις μικρές πόλεις».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/Ftd-Bntoes0
Ολόκληρο το κείμενο της Ομιλίας:
«Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελλάδα βγήκε τα τελευταία πέντε χρόνια από δύο μεγάλες κρίσεις της ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας, τη δεκαετή οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό πολλές από τις δομές, πολλές από τις ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, είχαν μείνει πίσω, άλλες φορές λόγω κόστους και άλλες φορές λόγω προτεραιοτήτων των εκάστοτε περιόδων.
Πλέον, όμως, έχουμε βγει τελείως από την εποχή των μνημονίων και έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την κρίση του κορωνοϊού. Σιγά σιγά και με βήματα σταθερά μπαίνουμε σε μια τροχιά και, συγκεντρώνοντας τις εμπειρίες, θα έλεγα, του παρελθόντος, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε παθογένειες που χρονίζουν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να εκσυγχρονίσουμε συνολικά τη λειτουργία του κράτους.
Η δημόσια υγεία, όπως μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο, περιέχει τρία βασικά επίπεδα διαχείρισης: Την πρόληψη, την περίθαλψη και τη διαχείριση των κρίσεων. Τα επίπεδα αυτά εξυπηρετούνται και τα τρία, θα έλεγα, από το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και συνολικά από προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η ενίσχυση του ΕΣΥ, η προστασία της δημόσιας υγείας, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ο εξορθολογισμός και η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η διεύρυνση στην πρόσβαση όλων των γυναικών, που επεκτείνει τα όρια της ηλικίας από σαράντα πέντε έως εβδομήντα τέσσερα ετών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, αποτελεί μία ακόμη σημαντική προσθήκη στο επίπεδο της πρόληψης. Οι ρυθμίσεις που αφορούν την επέκταση των μέτρων κατά του Covid-19, αφορούν το επίπεδο της διαχείρισης κρίσεων, από όπου διδαχτήκαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, και τα εφαρμόζουμε πλέον σε επίπεδο πρόληψης κρίσεων. Επίσης, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υγειονομικών δομών και των υγειονομικών περιφερειών που ρυθμίζεται, ενισχύει το επίπεδο της περίθαλψης της δημόσιας υγείας.
Ένα άλλο σημαντικό μέτρο που αφορά το επίπεδο της περίθαλψης, είναι η παροχή δυνατότητας στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο, όπου γίνεται και η μεγάλη κουβέντα σήμερα. Ο στόχος για το μέτρο αυτό είναι διττός. Πρώτον, αφορά την ελευθερία προς τους γιατρούς του ΕΣΥ. Και δεύτερον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών πρόληψης και περίθαλψης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η διεύρυνση δηλαδή της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, μόνο, θεωρώ, προς όφελος των πολιτών μπορεί να είναι. Παράλληλα, δεν χρειάζεται οι γιατροί να μπαίνουν σε μια λογική μηδενικού αθροίσματος: ή το δημόσιο ή το ιατρείο. Αυτό, ξέρετε, έχει και μια πρακτική εφαρμογή, που βλέπω και ειδικότερα στην Περιφερειακή μου Ενότητα, την Πέλλα. Πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και δεν έρχονται νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς βασικές ειδικότητες. Ένας από τους βασικότερους λόγους, ο οποίος είναι και απόλυτα κατανοητός θα έλεγα, είναι ότι τα χρήματα του δημοσίου δεν επαρκούν. Πολλές φορές επίσης δεν θεωρούνται και αντίστοιχα της προσπάθειας που έχει καταβάλει κάποιος για να γίνει γιατρός. Συμφωνούμε σε αυτό. Οπότε, με αυτό το μέτρο θεωρώ ότι θα μπορέσει να υπάρξει ένα παραπάνω κίνητρο για κάποιον ο οποίος δεν θέλει να αφήσει την ιδιώτευση, ο οποίος όμως πλέον θα μπορεί να εργαστεί και στο δημόσιο.
Το αντεπιχείρημα της αύξησης των μισθών που ακούμε από την αντιπολίτευση, δυστυχώς άμεσα δεν λύνει το πρόβλημα, και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη, διότι τα δημοσιονομικά δεδομένα, σαφώς είναι πάντοτε περιορισμένα και θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτό. Άλλωστε μέσα στα μέτρα των δημοσιονομικών περιθωρίων έχουν γίνει και αυξήσεις από αυτή την Κυβέρνηση, όπως ειπώθηκαν από τους συναδέλφους μου.
Σε αυτό το μήκος κύματος λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κινείται το παρόν σχέδιο νόμου, που έρχεται να εκσυγχρονίσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη διαχείρισή της. Και, ξέρετε, η δημόσια υγεία, κατά την άποψή μου, είναι στενά συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Η ύπαρξη νοσοκομείου και περίθαλψης είναι από τους βασικότερους δείκτες προόδου. Και η Κυβέρνηση αυτή δουλεύει σταθερά προς αυτή εδώ την κατεύθυνση.
Στην Πέλλα έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των τοπικών μας νοσοκομειακών μονάδων και των κέντρων υγείας. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε να υλοποιείται η αναβάθμιση και η ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών και στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, και στις δύο δηλαδή νοσοκομειακές μονάδες της Πέλλας. Επιπλέον, έχει υπογραφεί η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κέντρων υγείας της περιοχής μας, ενώ προχωράνε και οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο νοσοκομειακών μονάδων. Αναμένεται η δημοπράτηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση των χειρουργείων της μονάδας της Έδεσσας και των χειρουργείων και του χώρου του μαιευτηρίου για τη μονάδα των Γιαννιτσών.
Υπάρχουν, όμως, βέβαια αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει για εμένα -και τα έχω πει και στον Υπουργό- το σημαντικό αίτημα για τη μετατροπή της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της νοσοκομειακής μονάδας των Γιαννιτσών σε μονάδα χημειοθεραπείας, για την εγκυρότερη και αρτιότερη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών της περιοχής μας. Να σημειώσω εδώ ότι η ογκολογική των Γιαννιτσών είναι μία από τις ελάχιστες που υπάρχουν σε επαρχιακά νοσοκομεία. Προσφέρει στην τοπική κοινωνία και σε όμορους νομούς. Και νομίζω ότι πρέπει να την προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Υπάρχει ανάγκη για κατασκευή νέας μονάδας εντατικής θεραπείας στη νοσοκομειακή μονάδα της Έδεσσας, με σύγχρονες προδιαγραφές, για την οποία ήδη υπάρχει μελέτη. Αναμένεται χρηματοδότηση -θα κρίνει το Υπουργείο πότε- καθώς η παλιά έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχει, επίσης, ιδιαίτερη ανάγκη από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Οι Υπουργοί τα γνωρίζουν και κάνουν τις προσπάθειές τους. Οι διαγωνισμοί, όπως είπα πριν, βγαίνουν άγονοι. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Και νομίζω ότι το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί να δώσει μια λύση και σε αυτό το κομμάτι.
Η ενίσχυση των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας είναι κομβική στην αναπτυξιακή διαδικασία. Δίνοντας ώθηση στα νοσοκομεία της περιφέρειας, δίνουμε κίνητρο ο κόσμος να μην φοβάται τι θα γίνει, εάν θα πάθει κάτι, εάν συμβεί κάτι, αναγκάζοντάς τον στο τέλος-τέλος να εγκαταλείψει τα μικρά χωριά και τις μικρές πόλεις.
Προς την επίλυση τέτοιων ζητημάτων θεωρώ ότι κινείται το πνεύμα και της συγκεκριμένης ρύθμισης και έρχεται από έναν Υπουργό, αλλά και από τους Αναπληρωτές και από τους Υφυπουργούς και από όλο το επιτελείο, οι οποίοι έχουν μεγάλη πείρα στον συγκεκριμένο τομέα, και μάλιστα διαχρονική, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα έλεγα, που τους βοηθά και βοηθά ιδιαίτερα τον Υπουργό, να αντιλαμβάνεται πλήρως τα απαιτούμενα βελτιωτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θα υπερψηφίσω το παρόν σχέδιο νόμου».