23 Απριλίου παγκόσμια ημέρα βιβλίου
Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτή την ημερομηνία πέθαναν το 1616 ο Θερβάντες και ο Σαίξπηρ. Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και άλλως σημαντικών συγγραφέων: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo.
Μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο / Άντι Λι , εικονογράφηση Χιθ ΜακΚένζι
Αυτό το βιβλίο προοριζόταν να έχει μόνο ένα αντίτυπο. Το έγραψα για να κάνω έκπληξη στην αδελφή μου και στον σύζυγό της για τα πρώτα γενέθλια του Τζορτζ (του ανιψιού μου), αλλά, όταν ζήτησα από τον φίλο μου τον Χοργκς να μου τυπώσει ένα αντίτυπο, είπε: “Είναι καλό, να τυπώσουμε κι άλλα;”. Επομένως, αν δεν το θεωρείτε καλό, κυνηγήστε τον Χοργκς, όχι εμένα.
Το μαγικό ζαχαροπλαστείο / Κάθριν Λίτλγουντ
Η οικογένεια της Ρόζμαρι Μπλις έχει ένα μυστικό: τον Τσελεμεντέ των Μπλις, ένα αρχαίο δερματόδετο βιβλίο με συνταγές για αντιστροφόπιτα, κανονικόταρτα με Βατόμουρα και ένα σωρό μαγικά γλυκά. Όταν οι γονείς τους φεύγουν για ταξίδι, η Ρόζμαρι και τα αδέλφια της υπόσχονται να κρατήσουν κλειδωμένο τον Τσελεμεντέ. Τα πράγματα όμως αλλάζουν μόλις κάνει την εμφάνισή της μια περίεργη ξένη. Η «θεία Λίλι» καβαλάει μοτοσικλέτα, φοράει μοβ ρούχα με πούλιες και φτιάχνει τα πιο εξωτικά και νόστιμα φαγητά. Μπροστά τους οι δικές τους συνταγές φαίνονται τόσο μα τόσο βαρετές! Έτσι, αποφασίζουν να δοκιμάσουν τον Τσελεμεντέ. Τι κακό μπορούν να κάνουν μερικά αληθομπισκότα ή αγαποκεκάκια; Κι όμως… Μια ξεκαρδιστική ιστορία παπασπαλισμένη με ζάχαρη και μπόλικη μαγεία..
Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα
Αν ήταν χρώμα θα ήταν κόκκινο. Αν ήταν εποχή θα ήταν άνοιξη. Και αν ήταν γιορτή θα ήταν Πάσχα! Δέκα αγαπημένοι συγγραφείς γράφουν και δέκα αγαπημένοι εικονογράφοι ζωγραφίζουν σοκολατένιες λιχουδιές. Μαγικές κοτούλες, κατακόκκινα αβγά. Κατσικάκια που κάνουν απεργία, λεπτεπίλεπτες παπαρούνες, ευωδιαστές πασχαλιές και πασχαλίτσες, ζουζουνάκια με κόκκινα πανωφόρια, βαρελότα, λαμπάδες και ολόφωτες εκκλησίες, τσουρέκια και αχνιστά κουλούρια μοσχομυριστά και αγγελάκια του Πάσχα με φτερούγες λαμπερές, για ένα Πάσχα αξέχαστο. Πάσχα ελληνικό!.
Η εποχή των μάγων : η μεγάλη δεκαετία της φιλοσοφίας : 1919-1929 / Wolfram Eilenberger
Το έπος της δεκαετίας του 1920 – της σημαντικότερης δεκαετίας στην πνευματική ιστορία της Γερμανίας. Η αλματώδης άνοδος του Μάρτιν Χάιντεγκερ και ο έρωτας της Χάννα Άρεντ, ο ασταθής Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο μεγαλοφυής γόνος οικογένειας δισεκατομμυριούχων Λούντβιχ Βιττγκενστάιν, που, μολονότι στο Κέμπριτζ τον λατρεύουν ως “θεό της φιλοσοφίας”, διδάσκει πάμπτωχος σε επαρχιακά σχολεία της Κάτω Αυστρίας. Και τέλος ο Ερνστ Κασσίρερ, που βιώνει στα αστικά προάστια του Αμβούργου την άνοδο του αντισημιτισμού πάνω στο ίδιο του το σώμα. Στις ζωές και στην επαναστατική σκέψη αυτών των φιλοσόφων βλέπει ο Eilenberger να θεμελιώνεται η καταγωγή του σημερινού μας κόσμου. Ο Wolfram Eilenberger, συγγραφέας, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του Philosophie Magazin και ίσως ο πλέον ταλαντούχος εκλαϊκευτής της πνευματικής ιστορίας στον γερμανόφωνο χώρο, αναβιώνει δέκα πολύ κρίσιμα χρόνια φιλοσοφικού γίγνεσθαι, και συνάμα την πραγματικότητα μιας ολόκληρης δεκαετίας, που κινείται μεταξύ ξεφαντώματος και οικονομικής κρίσης, μεταπολεμικού κλίματος και επερχόμενου εθνικοσοσιαλισμού. Χάρη στη μεγάλη αφηγηματική τέχνη του, η αναδρομική ματιά στη δεκαετία του 1920 γίνεται ταυτόχρονα έμπνευση και προειδοποίηση, αλλά κατά κύριο λόγο αναγνωστική απόλαυση.
Η πείνα στην ιστορία : έλλειψη τροφίμων, πενία και στέρηση / Λουσίλ Φ. Νιούμαν
Η Πείνα στην Ιστορία αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα μιας διετούς εργασίας πάνω στην ανθρώπινη πείνα από τα μέλη του Παγκόσμιου Προγράμματος Κατά της Πείνας του Πανεπιστημίου Brown. Συγκεντρώνοντας άρθρα ορισμένων από τους ειδικούς που ηγούνται παγκοσμίως του θέματος, στους οποίους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι Amartya Sen, David Herlihy και ο Peter Garnsey, οι συντάκτες του βιβλίου αυτού κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια σημαντική διεπιστημονική βάση για τη μελέτη της πείνας. Το βιβλίο εξετάζει τα προβλήματα της πείνας από την εποχή της δημιουργίας της ανθρώπινης κοινωνίας, προσδιορίζει και επαναπροσδιορίζει τα προβλήματα στην αρχαία κοινωνία, καθώς επίσης στις αρχές της νεότερης αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας και τελειώνει με μια πρόταση των συντακτών για την επίλυση του προβλήματος του φαινομένου της πείνας στη σύγχρονη εποχή.
Τα γηρατειά : από την αρχαιότητα έως τη μετανεωτερικότητα ; επιμέλεια Paul Johnson, Pat Thane
Με το βιβλίο “Τα Γηρατειά, Από την αρχαιότητα έως τη νεωτερικότητα”, το αντικείμενο της ιστορικής γεροντολογίας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ωριμότητα. (Andrew Achenbaum, Ινστιτούτο Γεροντολογίας, Πανεπιστήμιο του Michigan) Μία συλλογή δοκιμίων, με θέμα τα γηρατειά, τη θέση των ηλικιωμένων σε παλαιότερες κοινωνίες αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν από την ταχεία γήρανση του πληθυσμού στην ιστορική του εξέλιξη. Βασισμένο σε διεπιστημονικά ερωτήματα όπως εκείνο της πρόνοιας και της κοινωνικής θέσης, το βιβλίο παραθέτει μεθοδολογικές και εμπειρικές έρευνες που εκτείνονται από την Αρχαία Ελλάδα, έως την σύγχρονη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία και περι¬λαμβάνει μία σειρά δοκιμίων με θέματα όπως: – Τα γηρατειά στην Αρχαιότητα – Τα γηρατειά στα μέσα και στα τέλη του Μεσαίωνα – Γήρας και ποιότητα ζωής στην πρώιμη σύγχρονη Αγγλία – Ισορροπώντας τις κοινωνικές με τις πολιτισμικές προσεγγίσεις στην ιστορία των γηρατειών στην Ευρώπη – Η γήρανση του πληθυσμού. Σύγχρονο ερώτημα ή ξεπερασμένη έννοια; – Η οικογενειακή ζωή των ηλικιωμένων Το βιβλίο “Τα Γηρατειά: Από την Αρχαιότητα ως τη νεωτερικότητα” καταπιάνεται με ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα των καιρών μας, φωτίζοντας ιστορικές και κοινωνιολογικές πλευρές του, αναδεικνύοντας, συγχρόνως, σημαντικά μεθοδολογικά ζητήματα της ιστορικής έρευνας..
Άνθρωπος στη σκιά : μια ελληνική ιστορία / Νικόλας Σεβαστάκης
Όταν μια πεζοπόρος ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα του Φάνη Αυγερινού σε μια πλαγιά του Υμηττού, κανείς δεν φαντάζεται το παρελθόν του αυτόχειρα. Η ολιγόχρονη νεανική συμμετοχή του στην ελληνική τρομοκρατία, που σημαδεύτηκε από μια “λάθος κίνηση”, τη δολοφονία ενός δικηγόρου, γίνεται το κέντρο γύρω από το οποίο ξεδιπλώνονται οι φωνές των παλιών φίλων του, του πρώτου του έρωτα, μορφές της παράνομης δράσης και συνηθισμένοι άνθρωποι που ψάχνουν να δώσουν νόημα στην καθημερινότητα και στις απώλειές της. Ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει ένα μυθιστόρημα για τη μαθητεία στο πολιτικό κακό, για την αδυναμία της αγάπης, για τις ανεξιχνίαστες προθέσεις και την προσωπική ευθύνη. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα για την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων..
Η σκιά / Βαγγέλης Γιαννίσης
Στο δάσος αυτό», της έλεγε ο παππούς της, «κυκλοφορούσε ένα ντράουγκρ, ένας νεκρός που είχε επιστρέψει στη ζωή». Η λέξη αντήχησε απειλητικά μέσα στο κεφάλι της. Ντράουγκρ. Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει έντρομος τον Γιούσι Αλεξάντερσον, τον επικεφαλής της Σήμανσης, να του λέει: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ασέβεια σε νεκρό. Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και, παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χτες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού». Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή και την ομάδα του, την ώρα που νέες δολοφονίες συνταράσσουν την ειδυλλιακή σουηδική πόλη. Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες θα οδηγήσουν τον Άντερς σε έναν υπόγειο κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα..
Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα / Μένης Κουμανταρέας
Δέκα χρόνια γραπτά προτού με σαρώσουν οι άνεμοι της τρίτης χιλιετίας. Για τον Ταχτσή, τον Ιωάννου και τον Βασιλικό. Τι κοινό έχει ο καφές με το Τείχος του Βερολίνου και ο πόλεμος στη Βοσνία με το «Αθηνάγεβο». Πώς ο Άγγελος Τερζάκης αποφάσισε κάποτε να γυρίσει μια ταινία και πώς ο Καραγάτσης πρωταγωνιστεί σ’ ένα διήγημα που δεν το έγραψε ο ίδιος. «Τι έκανε ο θείος Κρίτων» όταν ζωντάνεψε «από τους πάγους». «Τρεις θάνατοι στη Βενετία» και πώς ο ωραίος Πολωνός των διακοπών βρέθηκε χορευτής στο Λονδίνο. Ποιος Μάνος στη δεκαετία του ’50 έμενε στο Παγκράτι στην οδό Μάνου 3. Ο «έρωτας στα χιόνια» στη δημοτική. Εννέα ποιήματα σχολιασμένα από τον Τζον Στάινμπεκ και άλλα πολλά. Τέλος: Πορτρέτο του συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.