Τα εγκαίνια της έκθεσης του Σάμη Ταμπώχ με θέμα «Έδεσσα, σφαγή, Βαρόσι» είχαν ειδική αναφορά στην καταστροφική φωτιά και τις συνέπειες της στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Τσεπκεντζής,  ο οποίος και αναφέρθηκε στην ανάδειξη των σημαντικών γεγονότων για την Έδεσσα, με την πραγματοποίηση  στο μέλλον σχετικής ημερίδας.

Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 18 Μαΐου 2024  (Παρθεναγωγείο, ΄Εδεσσα). Η έκθεση θα λειτουργεί έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, τις ώρες 18:00 – 22:00.

Τα έργα του Σάμη Ταμπώχ έχουν ιδιαίτερο βάρος για την Έδεσσα, μιας και αναφέρονται στην φωτιά που έβαλαν οι Γερμανοί,  κατά την αναχώρηση τους από την χριστιανική συνοικία Βαρόσι το 1944.

Στο μουσικό πλαίσιο των εγκαινίων «Στιγμιότυπα»  η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου Δήμου Έδεσσας κ. Ευαγγελία Βελή Κοσμά εμπνεύστηκε από τα έργα του ζωγράφου και ο  Θοδωρής Πέικος, με την κιθάρα του ερμήνευσε “Το Πριγκιπάτο των Αστουριών…” (Asturias-Leyenda). Στο κέντρο της έκθεσης στοιβάχτηκαν καρέκλες, δείχνοντας το μέγεθος της καταστροφής που είχε προκαλέσει τότε η πυρκαγιά.

Για τις δύσκολες μέρες της φωτιάς του ’44 μίλησαν η Νανά Ζάραλη εκπαιδευτικός (με στοιχεία από την μεταπτυχιακή εργασία του Χρήστου Καδρέφη), ο Ευάγγελος Κυριακού, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και ο Δημήτρης Βάλτσης, συντ.εκπαιδευτικός, κάτοικος Βαροσιού.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευθυμιάδης, Έδεσσα