Με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη – με την οποία τον συνδέει μακρά φιλία – τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Χριστόπουλο και τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη παρακολούθησαν τον πανηγυρικό Εσπερινό στην μνήμη της Παναγίας Ελεούσας στην Αγία Σκέπη Έδεσσας, χοροσταντούντος του Σεβασμιότατου Πατέρα Ιωήλ.

Νωρίτερα, το κλιμάκιο είχε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων η μετάκληση εργατών γης από τρίτες Χώρες, με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους παριστάμενους φορείς να επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες:

Με τα Προξενεία και την καθυστέρηση στη διαχείριση και επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων οι οποίες απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καθώς και την υποστελέχωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η κυρία Βούλτεψη αναγνώρισε το πρόβλημα και δήλωσε ότι ένας εκ των στόχων της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής και της στρατηγικής του Υπουργείου είναι και η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών. Σημείωσε δε, ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την νόμιμη απασχόληση των μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας και, παράλληλα, έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως Ινδία, Βιετνάμ, Αίγυπτο και άλλες.

Ο Γιώργος Καρασμάνης παρενέβη επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που κυρίως θα αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, είναι δύο: το μεγαλύτερο είναι οι ζημιές από την κλιματική κρίση, και το επίσης πολύ σοβαρό, αυτό της έλλειψης των εργατικών χεριών.

«Όλα καλά αυτά με τις μετακλήσεις εργατών από τρίτες Χώρες, τόνισε, αλλά το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την νοοτροπία που υπάρχει στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στην νεολαία και αφορά στην απαξίωση της εργασίας στον πρωτογενή τομέα».

Η συζήτηση για το θέμα αυτό συνεχίστηκε και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό στα Γιαννιτσά.

Χθες το κλιμάκιο με την προσθήκη και του βουλευτή Φλώρινας Σταύρου Παπασωτηρίου, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Γιαννιτσών οποίος ενημέρωσε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα για προβλήματα που οι ¨δυσχέρειες¨ της κεντρικής διοίκησης δημιουργούν στην δημοπράτηση έργων του Δήμου. Υφυπουργός και Γενικός Γραμματέας έδειξαν κατανόηση και δήλωσαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Τελευταίος σταθμός ήταν το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας της Ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών ” ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ”. Ο πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Ελευθέριος ενημέρωσε την κυρία Υφυπουργό για την λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα του οποίου το κοινωνικό έργο εδώ και 45 χρόνια αναγνωρίστηκε από την κυρία Βούλτεψη, τον συνάδελφο βουλευτή κ. Παπασωτηρίου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Χριστόπουλο.

Να σημειωθεί ότι, προχθές, την κυρία Βούλτεψη υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιωάννης στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, ο οποίος και την ενημέρωσε για τις πολλές κοινωνικές δραστηριότητες που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Πνευματικό Φιλανθρωπικό Κέντρο του Ναού ” Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης¨. Ο πρώην Υπουργός δεν μπόρεσε να παραστεί γιατί παρέμεινε στην Έδεσσα προκειμένου να υποδεχτεί τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα.