Γιάννης Μυλόπουλος: Λύσεις για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο τους υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, πολιτική βούληση από πλευράς Περιφέρειας για να εφαρμοστούν.   

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» απευθυνόμενη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Δικτύων κ. Μπίλλια, ώστε να θέσει με νέες λεπτομέρειες το πιεστικό πρόβλημα της πρόσβασης των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος Γιαννιτσών (2ο Γενικό Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών) που βρίσκεται στο 50ο χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Υπάρχουν αλλεπάλληλες αναφορές για την επικινδυνότητα στη διέλευση του δρόμου από τους Συλλόγους Γονέων, τους Διευθυντές και τελευταία, από την Τροχαία Γιαννιτσών, που με αίτημά της ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ωστόσο, το Τμ. Συντηρήσεων Συγκοινωνιακών Έργων της ΠΚΜ θεωρεί ότι τόσο τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στο πεζοδρόμιο, όσο και η εξέταση εναλλακτικής εισόδου του σχολικού συγκροτήματος είναι αρμοδιότητα του Δήμου Πέλλας.

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της παράταξης στα συγκεκριμένα σχολεία, την Τρίτη 28/5/24, και ανταλλαγή απόψεων με τους Διευθυντές κ. Βαρελά και κ. Κετικίδη, αλλά και με τον διοικητή του τοπικού τμήματος της Τροχαίας, κ. Πλούγαρλη, κατέστη σαφές ότι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, των πεζοδρομίων περιλαμβανομένων, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξεταστεί εναλλακτική είσοδος του σχολικού συγκροτήματος από άλλη οδό.

Η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί εάν η διοίκηση της Περιφέρειας προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της πόλης των Γιαννιτσών, να εξετάσει την επιλογή της υπόγειας ή υπέργειας διάβασης της Εθνικής Οδού από το σχολικό συγκρότημα προς την πόλη των Γιαννιτσών, να εξετάσει τη δημιουργία ασφαλών εσοχών στην Εθνική Οδό για στάθμευση των οχημάτων μεταφοράς μαθητών του σχολικού συγκροτήματος, να συνεργαστεί με τον Δήμο Πέλλας ώστε να βρεθεί ασφαλής είσοδος στο σχολικό συγκρότημα από άλλη οδό και να χορηγήσει πάσο στους μαθητές, ώστε να περιορισθεί ο πρωινός συνωστισμός των ΙΧ αυτοκινήτων των κηδεμόνων του σχολικού συγκροτήματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους θεωρείται μια από τις υψηλής προτεραιότητας φροντίδες των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση της ΠΚΜ αυτό, όπως διαπιστώθηκε, δυστυχώς δεν ισχύει. Η έκθεση των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών σε καθημερινό κίνδυνο, καθώς για να φτάσουν και να αποχωρήσουν από το σχολείο πρέπει να διασχίσουν υποχρεωτικά οδό μεγάλης κυκλοφορίας, αναδεικνύει την αβελτηρία των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας. Που στέλνουν τους γονείς, τους καθηγητές και την Τροχαία ακόμη, που ανησυχούν, από τον Άννα στον Καϊάφα.

Λύσεις υπάρχουν. Με πιο προφανή τη διεθνή πρακτική της διαμόρφωσης ειδικής αποκλειστικής εισόδου και εξόδου στο και από το σχολείο, μέσω παράπλευρης οδού. Η πολιτική βούληση όμως φαίνεται να λείπει. Εμείς δηλώσαμε στους καθηγητές και στον εκπρόσωπο της Τροχαίας με τους οποίους συναντηθήκαμε ότι θα επιδιώξουμε την επίλυση του προβλήματος πριν συμβεί ατύχημα… ».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας της παράταξης, Φώτης Χατζόγλου, δήλωσε σχετικά:

«Στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται νότια της Παλιάς (Οθωμανικής) Αγοράς στην Πόλη των Γιαννιτσών στεγάζονται τρία σχολεία β΄θμιας εκπαίδευσης όπου φοιτούν πάνω από 600 μαθητές. Η υπάρχουσα διάβαση, που διακόπτει την κίνηση στην εθνική οδό Θεσ/νίκης-Έδεσσας, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, είναι επικίνδυνη και γι΄ αυτό υπάρχουν επαναλαμβανόμενα αιτήματα για λύση που θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο.

Η πρόταση για υπέργεια ή υπόγεια διάβαση ή εναλλακτική είσοδος από παράπλευρη οδό μαζί με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της κατάστασης δεν εισακούγονται, αλλά ούτε καμιά άλλη πρωτοβουλία λαμβάνεται για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει γονείς, μαθητές και εργαζόμενους για χρόνια.

Ως παράταξη θα προσπαθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να επιδιώξουμε λύση επιτέλους του προβλήματος, γιατί αυτή τη στιγμή ασχέτως με το ποιος ακριβώς είναι αρμόδιος να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις, αυτό που επείγει είναι να πάψουν τα παιδιά να διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο καθημερινά!».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Δικτύων, κ. Μπίλλια

Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, κ. Τζαμτζή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Ασφαλής πρόσβαση των σχολείων που βρίσκονται στο 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στα Γιαννιτσά.

Η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο τμήμα που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της πόλης των Γιαννιτσών, απαιτεί ιδιαίτερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαβάσεις πεζών, διευθέτηση στάσεων αστικών συγκοινωνιών) για τις οποίες μάλιστα ο Δήμος αδυνατεί να παρέμβει, επειδή και τα πεζοδρόμια του αντίστοιχου τμήματος υπάγονται στην τεχνική υποδιεύθυνση της Περιφέρειας.

Στο 50ο χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας λειτουργεί ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα με το 2ο Γενικό Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο και το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, όπου προσέρχονται κάθε μέρα τουλάχιστον 600 μαθητές και 100 εργαζόμενοι. Υπάρχουν αλλεπάλληλες αναφορές για την επικινδυνότητα στη διέλευση του δρόμου από τους Συλλόγους Γονέων, τους Διευθυντές και μάλιστα τελευταία, ως αποκορύφωμα των οχλήσεων αυτών, είχαμε και το αίτημα της Τροχαίας Γιαννιτσών για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, λόγω του μεγέθους του προβλήματος (αρ. πρ: 4939/24/102659   16/01/2024). Το συγκεκριμένο αίτημα απαντήθηκε από το Τμ. Συντηρήσεων Συγκοινωνιακών Έργων της ΠΚΜ (αρ. πρ: 36777(388)/30/01/2024), θεωρώντας ότι τόσο τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στο πεζοδρόμιο, όσο και η εξέταση εναλλακτικής εισόδου του σχολικού συγκροτήματος είναι αρμοδιότητα του Δήμου Πέλλας. Ωστόσο, μετά από πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της παράταξής μας στα συγκεκριμένα σχολεία, την Τρίτη 28/5/24, και ανταλλαγή απόψεων με τους Διευθυντές κ. Βαρελά και κ. Κετικίδη, αλλά και με τον διοικητή του τοπικού τμήματος της Τροχαίας, κ. Πλούγαρλη, κατέστη σαφές ότι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, των πεζοδρομίων περιλαμβανομένων, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξεταστεί εναλλακτική είσοδος του σχολικού συγκροτήματος από άλλη οδό.

Επειδή το πρόβλημα είναι πιεστικό και πολλά παιδιά διακινδυνεύουν επικίνδυνες διελεύσεις της Εθνικής Οδού, παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαβάσεις πεζών, διευθέτηση στάσεων αστικών συγκοινωνιών) στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της πόλης των Γιαννιτσών, και υπάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας;
  1. Προτίθεστε να εξετάσετε την επιλογή της υπόγειας ή υπέργειας διάβασης της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από το σχολικό συγκρότημα προς την πόλη των Γιαννιτσών;
  2. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δημιουργία ασφαλών εσοχών στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας για στάθμευση των οχημάτων μεταφοράς μαθητών του σχολικού συγκροτήματος;
  1. Προτίθεστε να συνεργαστείτε με τον Δήμο Πέλλας ώστε να βρεθεί ασφαλής είσοδος στο σχολικό συγκρότημα από άλλη οδό;
  1. Εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας η χορήγηση ειδικού μαθητικού δελτίου (πάσο) στους μαθητές, όπως έχει ζητηθεί από την Αντιπεριφέρεια Πέλλας με αίτημα της ΔΔΕ ΠΕΛΛΑΣ από τον Νοέμβριο του 2023, ώστε να περιορισθεί ο πρωινός συνωστισμός των ΙΧ αυτοκινήτων των κηδεμόνων του σχολικού συγκροτήματος;