Η Διεθνής Κοινότητα έχει καθιερώσει τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρονιάς ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μητέρα, στις Μητέρες όλου του κόσμου.

Βεβαίως και η καθιέρωση αυτή έχει τιμητικό, συμβολικό χαρακτήρα κι αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του ρόλου της Μητέρας στην οποία οφείλουμε ως παιδιά, ως κοινωνία, να συμπεριφερόμαστε με αγάπη, σεβασμό κι ευγνωμοσύνη, κάθε φορά, κάθε στιγμή, κάθε μέρα.

Η Μητέρα έχει καθοριστική, κομβική σημασία, σπουδαιότητα και ρόλο για το άτομο και την κοινωνία. Η συμβολή της Μητέρας στη ζωή και στην ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου φανερώνεται κι αποδεικνύεται σε κάθε στάδιο και σημείο του βιολογικού και κοινωνικού του κύκλου: από την κυοφορία, τον τοκετό, την ανατροφή, την ανάπτυξη, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση. Κάθε φάση του βίου του ανθρώπου είναι αντίστοιχα για τη Μητέρα μια φάση αγάπης, φροντίδας, αφοσίωσης, προστασίας, αγωνίας και θυσίας. Ακόμη κι όταν το άτομο ενηλικιωθεί η Μητέρα εξακολουθεί ν΄αγωνιά και ν΄αγωνίζεται για το παιδί της. Είναι το πέπλο και το δίχτυ προστασίας, ασφάλειας, τρυφερότητας και στοργής του μέχρι να κλείσει τα μάτια της. Το ενδιαφέρον και η έγνοια της δεν έχει ημερομηνία λήξης, δεν έχει όρια και περιορισμούς όσο είναι εν ζωή και νιώθει ότι μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε με όλες ή με όποιες δυνάμεις της απομένουν.

Από την πλευρά της η κοινωνία μας με τους θεσμούς της θα πρέπει να βρίσκεται σε μια διαρκή ανασκόπηση, σε μια διαρκή αξιολόγηση, σ΄ένα συνεχή απολογισμό σε σχέση με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Μητέρα που πολλές φορές η ζωή της δεν είναι ρόδινη και οι καταστάσεις που βιώνει δεν της είναι ευνοϊκές.

Κάθε Μητέρα, είτε βιολογική είτε όχι, έχει δικαίωμα να μεγαλώνει το παιδί της σε συνθήκες ασφάλειας κι αξιοπρέπειας. Χρέος της πολιτείας είναι να στέκεται δίπλα σε κάθε Μητέρα και ειδικά στη Μητέρα που υφίσταται κάθε είδους και μορφής βία, αδικία, καταπίεση, υποτίμηση, αποπομπή, διάκριση, με την ίδρυση, λειτουργία κι ενίσχυση ολοκληρωμένων

 

 

 

 

δομών πρόληψης και στήριξης. Δομές που υποχρεούται να έχει κάθε κράτος δικαίου και στις οποίες δομές η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει ως Δήμος Σκύδρας, θα είναι ουσιαστική.

Η ευθύνη λοιπόν της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησης του παιδιού, όπως επίσης και η επίλυση του δημογραφικού πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης στήριξης της πολιτείας.

Εξαιρετικά κρίσιμο βεβαίως παραμένει κι οξύνεται το πρόβλημα της βίας κατά της Μητέρας και γενικότερα της Γυναίκας με την έξαρση της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής, σεξουαλικής, εργασιακής και κάθε είδους βίας ή απειλής χρήσης βίας.

Εδώ τα μέτρα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ν΄αυστηροποιηθούν ξεκινώντας από την πρόληψη και την αντιμετώπιση πριν την καταστολή και την παραδειγματική τιμωρία.

Σ΄αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι οι πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού προσώπου με τις ποίες γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί η βία κατά των γυναικών μέσω της φυσικής επιλογής και υπεροχής του άνδρα έναντι της γυναίκας, ασφαλώς και δεν μπορούν να υποστηρίζονται σε κοινωνίες προηγμένες και πολιτισμένες. Οι δηλώσεις αυτές και παρόμοιες είναι βεβαίως καταδικαστέες και μη αποδεκτές από το σύνολο των πολιτών, διότι με τον τρόπο αυτό προσφέρουν όχι μόνον δικαιολογία κι άλλοθι αλλά και προτροπή και κάλυψη για την άσκηση βίας και γενικότερα μάλιστα από τον σωματικά και κάθε είδους ισχυρό απέναντι στον ανίσχυρο, αδύναμο κι ευάλωτο.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024. Παγκόσμια Ημέρα – Γιορτή της Μητέρας. Της μητέρας που η ζωή και η ανάσα της έχει ως συνέχεια και προέκταση τη ζωή και την ανάσα του παιδιού της.

Ας υπογραμμιστεί παρενθετικά ότι ο ρόλος της μητέρας δεν είναι δεδομένος για κάθε γυναίκα, για διάφορους λόγους, κι αυτό πρέπει να είναι απ΄όλους αποδεκτό και σεβαστό. Επίσης ας σημειωθεί ότι σημαντικός για το παιδί είναι κι ο ρόλος του Πατέρα.

Εκφράζουμε λοιπόν την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και τις ευχαριστίες μας προς τη Μητέρα μας, προς τις Μητέρες όλης της γης.

Ας τις τιμάμε, ας ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένες και να καμαρώνουν τα παιδιά τους μέχρι τα βαθιά γεράματα κι ας έχουμε τη γλυκιά τους ανάμνηση όταν κάποτε έλθει η μοιραία στιγμή του αποχωρισμού με τη βιολογική της σειρά.

Ας στεκόμαστε κοντά στη Μητέρα μας με πράξεις αγάπης, κατανόησης και στοργής: ένα χάδι, ένα χαμόγελο, ένα φιλί, μια αγκαλιά, επικοινωνία κι επαφή, μια επίσκεψη φροντίδας είναι αρκετή και ζωογόνα για τη Μητέρα. Γιατί για ό,τι μας έχει προσφέρει δεν περιμένει αντάλλαγμα ή ανταπόδοση. Άλλωστε δεν υπάρχει αντίστοιχο ή ανάλογο αντάλλαγμα που θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε από την πλευρά μας.

Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα λοιπόν για όλες τις Μητέρες του κόσμου!

 

                                                                                                   Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                                     Κατερίνα Ιγνατιάδου