ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Εκδόθηκε ο τελικός πίνακας της Δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ που θα χρηματοδοτήσει το Φράγμα Αλμωπαίου»

74.983.000,00 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη για το Φράγμα Αλμωπαίου

Σε συνέχεια της έκδοσης του προσωρινού πίνακα των αποτελεσμάτων και μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου, εκδόθηκε στις 28/05/2024 ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Λευτέρη Αυγενάκη και των Υφυπουργών ΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ο επικαιροποιημένος τελικός πίνακας αποτελεσμάτων της Πρόσκλησης της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022.

 

Όπως είχε προκύψει και από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, είχε ανακοινωθεί στις 18 Απριλίου και σήμερα οριστικοποιείται, η επιλέξιμη δαπάνη για Φράγμα του Αλμωπαίου ανέρχεται στα 74.983.000,00 εκ. ευρω.

 

Αναφορικά με την εξέλιξη ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονήσης Σταμενίτης δήλωσε τα εξής: «Προχωράμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα στα έργα που έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος και ο πρωτογενής τομέας προκειμένου να θωρακιστούν οι καλλιέργειες απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια.

 

Για τον Νομό Πέλλας, είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία, από άποψη εξασφάλισης χρηματοδότησης, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.  Το έργο, που αποτελείται από δύο μέρη, προχωρά όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρώτο σκέλος του έργου (ταμιευτήρας) και μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ και πόρους από το ΥΔΩΡ 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) το δεύτερο σκέλος του έργου (αρδευτικά).

 

Έχω ξαναπεί και το τονίζω πάλι ότι το έργο του Φράγματος του Αλμωπαίου αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των υδάτων αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία, με ιδιαίτερο αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή μας.»