- Προβλήματα, προτεινόμενες λύσεις, νομοθεσία, αλήθειες και μύθοι
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Γιαννιτσά (Δημαρχείο), η ενημερωτική ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δήμου Πέλλας για την προστασία και ευζωία των ζώων, αλλά και την ευημερία στις πόλεις και στις κοινότητες.
Η ημερίδα, με τους καταξιωμένους ομιλητές αλλά και με τις παρεμβάσεις των πολιτών, αποτέλεσε μια ευκαιρία για να ενημερωθούν όλοι οι δημότες σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας, για τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις, για αλήθειες και μύθους σχετικά με τα αδέσποτα ζώα.
Στο Δήμο Πέλλας η παρούσα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης έχουν την πολιτική βούληση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και ν΄ αναζητήσουν τις λύσεις, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν στους δημότες.
Είναι γνωστό ότι το θέμα με τα αδέσποτα ζώα για το οποίο, ως γνωστόν, οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους, είναι πολυδιάστατο, με διαφορετικές προσεγγίσεις, θέσεις και απόψεις από τον κάθε πολίτη. Ένα θέμα καθόλου εύκολο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά και στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος, “εάν ρωτήσουμε 100 πολίτες εάν πρέπει να κόψουμε τα χόρτα στους κοινοχρήστους χώρους, θα μας πουν και οι 100 φυσικά και πρέπει, ενώ εάν τους ρωτήσουμε τι πρέπει να γίνει με τα αδέσποτα ζώα, σίγουρα θα υπάρξει πλειάδα διαφορετικών θέσεων και αντίθετων απόψεων“.
Ο κ. Φουντουκίδης τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή Πέλλας αποφάσισε να κινηθεί με δύο σταθερές: Α) Τον σχετικό Νόμο για τα αδέσποτα και β) τους κανόνες κοινωνικής συμβίωσης, με επιχειρησιακό πρόγραμμα και ενημέρωση της κοινής γνώμης». Παράλληλα, ο Δήμαρχος παρουσίασε μία σειρά προτάσεων που θα βοηθούσαν στον καλύτερο έλεγχο και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς όπως την σύνδεση της άδειας κυνηγιού με την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των κυνηγόσκυλων που έχει στην ιδιοκτησία του ο κάθε κυνηγός, την ύπαρξη εκ μέρους του υπουργείου ενός σταθερού προσχέδιου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμων και φιλοζωικών σωματείων, ενώ πρότεινε ακόμα και την σύνδεση της χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων από το κράτος να γίνεται εφόσον υπάρξει ηλεκτρονική σήμανση των τσομπανόσκυλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Νίκος Δόντσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την πλευρά του Δήμου μέχρι σήμερα και κινούνται προς την κατεύθυνση της επίλυσης ή μείωσης του προβλήματος και τις οποίες ανέλυσε στην εισήγησή του. Μία από τις πρωτοβουλίες αυτές ήταν και η διοργάνωση της χθεσινής ημερίδας το ενδιαφέρον της οποίας και η σπουδαιότητα του θέματος φάνηκε και μόνο από την τρίωρη διάρκειά της. Ο κ. Δόντσης τόνισε ότι έχουν ήδη καταγραφεί όλες οι σταβλικές μονάδες του Δήμου Πέλλας και έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες τους, δίνοντας τους έναν πλήρη φάκελο για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσον αφορά την σήμανση των τσομπανόσκυλών τους. Έχουν γίνει επίσης δύο συναντήσεις, μία με τους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν στην περιοχή τους και μία συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δήμου. Έχει ψηφιστεί επίσης ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο μια σειρά μέτρων και κινήτρων για την εφαρμογή σχεδίου υιοθεσίας αδέσποτων ζώων από τους πολίτες, ενώ καθημερινά προχωράει το πρόγραμμα στειρώσεων. Υπάρχει αποθήκη τροφίμων στον Δήμο όπου ανά πάσα ώρα και στιγμή καταγράφεται η διαχείρισή τους, ενώ έχει δομηθεί στα χαρτιά το μητρώο εθελοντών και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή όσων επιθυμούν στο μητρώο αυτό, που θα λειτουργήσει πολύ σύντομα.
Παρούσα μέσω διαδικτύου η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Εσωτερικών για θέματα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου, η οποία παρακολούθησε μέχρι το τέλος την ημερίδα κάνοντας αναλυτική αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Στους εισηγητές της ημερίδας ήταν επίσης:
– Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α΄, Βασίλης Πετρίδης, ο οποίος έδωσε αρκετά στατιστικά στοιχεία για την μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου στην περιοχή του Δήμου Πέλλας
– Ο Κτηνίατρος Αναστάσιος Πεχλιβανίδης, μέσα από την εμπειρία της δουλειάς του αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα τις ισχύουσας νομοθεσίας στην κατεύθυνση της επίλυσης ή και μείωσης του προβλήματος των αδέσποτών, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να συνεργαστεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνιάτρων.
– Η Εκπαιδευτικός Αφροδίτη Πιπεράρη, η οποία έκανε μία μοναδική παρουσίαση για τις δράσεις που υλοποιεί το 5ο δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών “Πηνελόπη Δέλτα” όπου υπηρετεί και πως βιώνουν τα παιδιά την σχέση του ανθρώπου με τα ζώα όταν αυτά εκπαιδευτούν σωστά ώστε ν΄ αγαπήσουν τα ζώα και όχι να τα φοβούνται
– Η επικεφαλής της αντίστοιχης υπηρεσίας στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Πέλλας, Κορίνα Παπαδοπούλου, που έκανε αναφορά στην καθημερινότητα των προβλημάτων που βιώνει η υπηρεσία και οι προσπάθειες της για την διαχείρισή τους, όπως και για τα αιτήματα και τις απαιτήσεις των πολιτών.
Την συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, παρακολούθησαν δια ζώσης πάνω από 100 πολίτες και παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Δαμασκούδης, Εύη Θεοδωρίδου, Τζένη Δεντζίδου, Θέμης Μάγγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κουτούδης, Ζωή Παπανικολάου, Άνθιμος Βασιλειάδης, Θανάσης Αδαμάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νατάσα Δαρδανελιώτη, Στέφανος Κασίδης, Θανάσης Επιτροπάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιαννιτσών Διονύσης Παροτσίδης, ο αστυνομικός διευθυντής νομού Πέλλας, Ταξίαρχος Πέτρος Περδικάτσης κ.α.