Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πέλλας ενόψει της θερινής περιόδου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Πέλλας, Ευστάθιου Φουντουκίδη και την παρουσία των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας Νίκου Κατσαμπέρη και του Αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Δαμασκούδη. Η συνεδρίαση έγινε για τον σχεδιασμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου 2024. Εκ μέρους των υπηρεσιακών φορέων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών, του Αστυνομικού Τμήματος Πέλλας, του Στρατού, του Δασαρχείου Έδεσσας της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, με αρμοδιότητες που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.
Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις υπάρχουσες υποδομές πυροπροστασίας στο ορεινό όγκο του Πάικου και στους γειτνιάζοντες με αυτόν οικισμούς του, όπως του Ελευθεροχωρίου, της Κρώμνης, της Λάκκας και των Αμπελειών. Από τον Δήμαρχο επισημάνθηκε η νοοτροπία κάποιων μέσα στον αστικό ιστό καθώς και στους οικισμούς να εναποθέτουν υπολείμματα κλαδιών και μπαζών είτε έξω από τα οικόπεδά τους, είτε σε παράνομες χωματερές πέριξ των οικισμών, ζητώντας ελέγχους και επιβολή προστίμων, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, αλλά και ν΄ αρχίσει επιτέλους να δημιουργείται περιβαλλοντική συνείδηση!
Επίσης, ο κ. Φουντουκίδης πρότεινε να γίνει και μία άσκηση ετοιμότητας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ τόνισε ότι είναι στην διάθεση της Π.Υ. για μία ακόμη χρονιά εφόσον ζητηθούν οι υδροφόρες του Δήμου, όπως και τα μηχανήματα για τον καθαρισμό και διάνοιξη δρόμων και καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων.
Εκ μέρους του Δασαρχείου επισημάνθηκαν οι σημαντικές παρεμβάσεις πυροπροστασίας που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια την περιοχή του Ελευθεροχωρίου, αλλά και στην ανάγκη διάνοιξης ενός περιφερειακού δρόμου στον οικισμό που θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο, ενώ ζητήθηκε η αποκατάσταση μιας βλάβης στην υδροδότηση της υδατοδεξαμενής που υπάρχει στην περιοχή πάνω από το Μοναστήρι της Λάκκας και η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης φωτιάς στο βουνό.