Μία σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας στην συνεδρίαση της Παρασκευής 26.7, με διεθνείς διαστάσεις και μάλιστα ως επικεφαλής σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα!

Ειδικότερα, το Δ.Σ. ενέκρινε την διακρατική συνεργασία του Δήμου Πέλλας με άλλους 5 φορείς, την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του συμφώνου χρηματοδότησης και των συνημμένων του αρχείων, την υπογραφή του σύμφωνου συνεργασίας καθώς και για όλες τις περαιτέρω ενέργειες.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εγκρίθηκε τώρα φέρνοντας τον Δήμο Πέλλας σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα είναι ο επικεφαλής ανάμεσα σε 6 φορείς ισάριθμων χωρών.

Η πρόταση αφορά την υλοποίηση της πράξης “Local on the path to a sustainable Urban Mobility in the Adriatic/Ionian region” στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας “INTERREG IPA ADRION 2021-2027” σε συνεργασία με το Δήμο Βενετίας, το Δήμο Τιράνων, το Δήμο Negotino, το Δήμο Idrija (Σλοβενία) και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Tesanj (Βοσνίας Ερζεγοβίνης).

Η Διαχειριστική Αρχή απέστειλε την έγκρισή της για το πρόγραμμα “INTERREG IPA ADRION 2021-2027” με την προσφορά για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης πράξης με τίτλο “Local Authorities on the path to a sustainable Urban Mobility in the Adriatic/Ionian region” και ακρωνύμιο “LAMO”.

Η πρόταση υποστηρίζει μια περισσότερο πράσινη και ανθεκτική στο κλίμα περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου και τον Ειδικό Στόχο της βιώσιμης πολυμορφικής αστικής κινητικότητας στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου.

 

Προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς

Αντικείμενο της εγκεκριμένης πράξης είναι η συνεργασία έξι Δήμων της επιλέξιμης περιοχής για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, με την υλοποίηση έξι πιλοτικών δράσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας κατά την υλοποίηση τους.

Ο Δήμος Πέλλας θα προμηθευτεί ηλεκτρικά ποδήλατα και θα υλοποιήσει μια πιλοτική δράση για τη χρήση τους εκτός της πόλης, σε άλλους προορισμούς εντός του Δήμου (π.χ. περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αξιοθέατες, τουριστικού ενδιαφέροντος κ.α.) με στόχο να συνδυαστεί η ποδηλασία με την πεζοπορία. Η πιλοτική δράση θα συνδυαστεί με δράσεις διαβούλευσης/εργαστήρια με τοπικούς φορείς, με δράσεις ενημέρωσης και προώθησης.

Επίσης, ο Δήμος θα συντονίσει την υλοποίηση της πράξης συνολικά, ενώ θα συμμετέχει στην αξιολόγηση των δράσεων των άλλων Δήμων, συνιστώντας μέρος ενός ενεργού δικτύου, επισκεπτόμενοι μάλιστα όλοι οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι του προγράμματος, τον Δήμο Πέλλας το Φθινόπωρο όπου θα γίνει η πρώτη γνωριμία και ο συντονισμός του προγράμματος !

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, η διαχειριστική αρχή προτείνει τη χρηματοδότηση της πράξης συνολικού ύψους 1.192.251,17 € για το σύνολο των εταίρων, από τα οποία 267.700,00 € αντιστοιχούν στο Δήμο Πέλλας. Το 85% της χρηματοδότησης είναι από ευρωπαϊκούς πόρους και το 15% από εθνικούς πόρους.