Την οργή και αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας της Πέλλας για την εικόνα ντροπής στον οικισμό των 42 αυτοτελών εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό Γιαννιτσών, μετέφερε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης κατά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του οργανισμού.

Δεν είναι δυνατόν, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασμάνης, σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή Χώρα να παραμένει για μια ολόκληρη εικοσαετία στάσιμος, ημιτελής και εγκαταλελειμμένος ένας ολόκληρος οικισμός σε έκταση 34 στρεμμάτων, που προωθήθηκε για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες εργαζομένων σε παραμεθόριο Νομό, όπως η Πέλλα.

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, οι 42 δικαιούχοι να βλέπουν τα σπίτια τους να ρημάζουν. Σπίτια, που έπρεπε να τους είχαν παραδοθεί από το 2008 και τα οποία κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, από εγκεκριμένα κονδύλια 5,5 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις των παλαιοτέρων διοικήσεων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (νυν ΔΥΠΑ) ότι, μετά την έκπτωση το 2009 του εργολάβου που κατασκεύαζε τις κατοικίες, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο του οικισμού, τα σπίτια θα ανακατασκευάζονταν μαζί με την ολοκλήρωση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο.  Ήρθε η στιγμή η εικόνα αυτή της ντροπής και της κοροϊδίας να σταματήσει, τόνισε ο κ. Καρασμάνης.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΔΥΠΑ αποδεχόμενος τις επισημάνσεις του βουλευτή Πέλλας και συμφωνώντας στην ανάγκη να αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι κατοικίες στους δικαιούχους τους, ενημέρωσε τον κ. Καρασμάνη ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ώστε την επόμενη χρονιά (εάν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές) να αναδειχθεί νέος ανάδοχος του έργου και το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα διαβεβαίωσε τον κ. Καρασμάνη ότι η διοίκηση της ΔΥΠΑ θα του παρέχει διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της μελέτης, των τευχών δημοπράτησης, καθώς και για την ημερομηνία προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού.