Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με θέμα «Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που αναρτήθηκε στις 14/07/2024 http://www.opengov.gr/yyka/?p=4763 και λήγει την Πέμπτη 18/7 στις 09:00 π.μ. νιώθουμε την ανάγκη να ενημερώσουμε τους πολίτες της Π.Ε. Πέλλας για τα εξής:
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης παρά τα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας των Κέντρων. Δεν περιλαμβάνονται ούτε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και στη σύσταση Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ούτε φυσικά και στον υπό σύσταση ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ, όπως θα περίμενε κανείς.

Ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης (31.12.2027) μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΕΕΤΑΑ για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης δεν είναι αρκετός για να διασφαλίσει τη συνέχιση των υπηρεσιών του.
Το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης με ομόφωνη απόφασή του (αρ. απόφ. 127) στις 15/7/2024 αποφάσισε να ενημερώσει επίσημα τους Φορείς και τους Πολίτες του Νομού Πέλλας, καλώντας τους να εκφράσουν και να διατυπώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στη δημόσια διαβούλευση, στην επίσημη ιστοσελίδα του κάθε Φορέα, κτλ. για τη θεσμική κατοχύρωση και την απρόσκοπτη συνέχιση των υπηρεσιών που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Πέλλας «Όραμα» στους συμπολίτες του.
Προτρέπουμε Φορείς και Άτομα – Ωφελούμενους του Κέντρου Πρόληψης να εκφράσουν τη δημόσια υποστήριξή τους για τη θεσμική κατοχύρωση και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Πέτρος Ζέρζης