Επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 πραγματοποίησε ο Δήμος Σκύδρας, την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024.

Το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία – Δοξολογία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς Πατέρες: Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, Ευστράτιο Ιμβριώτη κι Αθανάσιο Ρούντο. Μάλιστα, ως ένδειξη ισχυρού συμβολισμού με αφορμή τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο και της συνεχιζόμενης κατοχής,  ο Αρχιμανδρίτης μας Αντώνιος Κορέστης ανέγνωσε εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ.Ιερώνυμου.

Ακολούθησε η ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Πέλλας Ανδρέα Κλεάνθους. Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράστηκαν κόλλυβα στους πιστούς.

Στη συνέχεια στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια από:

Τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Βουλευτή Πέλλας Διονύσιο Σταμενίτη , τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Διοικητή της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού – Υποστράτηγο Αθανάσιο Κοντό, τον Διευθυντή Αστυνομίας Πέλλας Πέτρο Περδικάτση, τον Προϊστάμενο Πυρασφάλειας Πέλλας Παναγιώτη Φωστηρόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν.Πέλλας Αντώνιο Παπακώστα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Πέλλας κι εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Ανδρέα Κλεάνθους και τη Σόνια Τουμανίδου, κόρη του αγωνιστή της Κύπρου Έφεδρου Λοχία, αείμνηστου, Παναγιώτη Τουμανίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σιγή του ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Έδεσσας που προσφέρθηκε ν΄αναπληρώσει για την ημέρα αυτή τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας.

Παρόντες ήταν: ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας – Υποδιευθυντής Πέλλας Χριστόδουλος Μποζίνης, ο Επιτελάρχης της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης Ιωάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Αγωνιστών  Γεώργιος Γεωργιάδης, αιρετοί του Δήμου μας και πολλοί συμπολίτες μας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε μεταξύ των άλλων τα εξής:

Ο Δήμος μας εκπληρώνοντας ένα μεγάλο ιστορικό χρέος πραγματοποίησε σήμερα και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, δυστυχώς η Κύπρος, ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, εξακολουθεί να υφίσταται τις φρικτές κι απάνθρωπες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής του 37% και πλέον του εδάφους της.

Σήμερα η επέτειος αυτή αποκτά μια νέα διάσταση για τον Ελληνισμό και ειδικά για τον τόπο μας μετά την ταυτοποίηση και τον επαναπατρισμό των οστών ηρωικών αγωνιστών για την υπεράσπιση της Κύπρου μεταξύ των οποίων είναι και θα μνημονεύεται ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση που πολέμησε το 1974 κι ο ήρωας της περιόδου 1963 – 1964 Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης από τον Μεγαπλάτανο Αλμωπίας. Επίσης είναι σημαντικό ν΄αναφερθεί ότι η συμπολίτισσά μας Σόνια Τουμανίδου που κατέθεσε σήμερα στεφάνι μας είχε γνωστοποιήσει στοιχεία που αφορούν τον αείμνηστο πατέρα της Παναγιώτη και συναγωνιστές του που πολέμησαν ενάντια στην τουρκική εισβολή, και τα οποία θ΄αξιοποιηθούν αναλόγως.

Θα τονίσω και πάλι ότι η αποχώρηση του στρατού κατοχής, η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και των απογόνων τους στις εστίες τους, η επιστροφή και αποζημίωση των περιουσιών τους, η διακρίβωση της τύχης των αιχμαλώτων, το ζήτημα του εποικισμού δεν μπορούν να συνεχίζονται με την ανοχή και την «ουδετερότητα» παραγόντων της διεθνούς κοινότητας.

Σήμερα, εδώ από τη Σκύδρα, διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Κυπρίους αδελφούς μας, σφυρηλατούμε  την ενότητα και την ομοψυχία του Ελληνισμού, επιβεβαιώνουμε τη βούληση και τον αγώνα μας για το σεβασμό και την υπεράσπιση των ιδεωδών και των αξιών που βασίζονται στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στη δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Σεβαστούς μας Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας, όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους την εκδήλωση αυτή, τη Φιλαρμονική του Δήμου Έδεσσας με τον Αρχιμουσικό της Λάκη Σαμαρά κι όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της.

Δεν ξεχνάμε .Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας».