Συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν προτάσεις σχετικά με τα Οικολογικά Σχήματα, τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τη φορολογία των αγροτών.

Ειδικότερα από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ, κατατέθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων και των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, όπως αυτές έχουν προκύψει από το πρώτο έτος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ 2023-2027. Όπως συμφωνήθηκε, η ΕΘΕΑΣ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ζήτημα των εκκρεμοτήτων του έτους 2023 και εκφράστηκαν προβληματισμοί αναφορικά με την καθυστέρηση της έναρξης δηλώσεων ΟΣΔΕ. Για τα ζητήματα αυτά ο Υφυπουργός τόνισε ότι οι πληρωμές για το έτος 2023 θα ολοκληρωθούν κανονικά, και όπως ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο στις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, και οι οποίες οφείλονται στη διασφάλιση των διαδικασιών, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις πληρωμές του επόμενου έτους.

Τέλος,  κατά τη διάρκεια της συνάντησης από πλευράς ΕΘΕΑΣ έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε θέματα φορολογίας μελών συλλογικών σχημάτων, όσων κάνουν συμβολαιακή γεωργία καθώς και των ομάδων παραγωγών που επενδύουν, τις οποίες ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι θα μεταφέρει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις και αυτές να συζητηθούν με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου, κάθε πρόταση εξετάζεται και αξιολογείται στη βάση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν τα δημοσιονομικά της χώρας μας.