Το θράσος περίσσεψε για μια ακόμη φορά. Η σοβαρότητα, εάν υπήρχε ποτέ, εξέλιπε. Η προχειρότητα, η αναξιοπιστία, η παραπλάνηση, η συκοφαντία επανήλθαν στο χώρο της αντιπολίτευσης απ΄αυτούς που παρέλαβαν τη σκυτάλη της μικροπολιτικής και της δυσφήμησης του τόπου μας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την ανάγκη και το πάθος τους για λίγη δημοσιότητα κι εντυπωσιασμό, μόνο και μόνο για να καλύψουν τη γύμνια των επιχειρημάτων τους και να ικανοποιήσουν το μικροσυμφέρον τους.

Τελευταία προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τις απειλητικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κοινότητες του Δήμου μας καταφεύγοντας στο να κάνουν μικροπολιτική ακόμα και με τον πανικό και την καταστροφή. Ευτελίζουν και υποκαθιστούν με οικτρό και ελεεινό τρόπο θεσμούς κι αρμοδιότητες. Προσπαθούν να στήσουν την μικροπολιτική τους σε αχυρένιο θεατρικό σκηνικό, πάνω στον τρόμο, στο φόβο και στ΄αποκαΐδια.

Ας προσέξουν όμως. Γιατί όντας κακοί «αναστενάρηδες» κινδυνεύουν ν΄απομονωθούν πολιτικά και κοινωνικά ακόμη περισσότερο και ν΄αυτοπυρποληθούν από τις εμπρηστικές δηλώσεις και τα σχόλιά τους κι ας μην ελπίζουν ν΄αναγεννηθούν σαν τον μυθικό Φοίνικα.

Ως Δήμος Σκύδρας και Δημοτική Αρχή πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, μέσα από μηνύματα, ανακοινώσεις, ομιλίες, συσκέψεις και συνεδριάσεις έχουμε τονίσει κι επισημάνει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης για τη διαφύλαξή του.

Κυρίως όμως με τις δράσεις και τα έργα μας αποδεικνύουμε ότι έχουμε στις βασικές μας προτεραιότητες την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Με τις δράσεις και τα έργα μας αποδεικνύουμε ότι δεν παίζουμε με τα λόγια και τα ευχολόγια, αλλά εργαζόμαστε καθημερινά, επίπονα και μεθοδευμένα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Διαχρονικά και στη διάρκεια των δημοτικών περιόδων που υπηρετούμε τους συμπολίτες και την κοινωνία μας διοργανώνουμε, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, εθελοντικές ομάδες, συλλόγους, την εκπαιδευτική μας κοινότητα κ.ά., εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα του περιβάλλοντος, όπως είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η επανάχρηση υλικών, η ορθολογική χρήση του νερού, η εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερα ο σεβασμός προς το περιβάλλον.

Υλοποιούμε έργα με τις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, διαχείρισης, εξοικονόμησης και προστασίας του νερού, έργα εγγειοβελτιωτικά κι αντιπλημμυρικά, δεντροφυτεύσεων, καλλωπισμών, διαμορφώσεων κι ευπρεπισμών κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμών, αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων με την αποκατάσταση των χώρων αυτών και την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων, αποψιλώσεων, κλαδεμάτων κά. Ειδικά για τα βαριά κι ογκώδη αντικείμενα η Αντιδημαρχία Καθαριότητας προβαίνει σε σχετικές ενημερώσεις για να μην εναποθέτουν τέτοιου ή οποιουδήποτε είδους απορρίμματα και υλικά μερικοί συμπολίτες μας, αλλά αυτά, κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη υπηρεσία, να οδηγούνται στον ΧΥΤΑ ή στην ανακύκλωση.

Στόχος μας λοιπόν συγχρόνως με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας είναι η διαρκής συνεργασία και σύμπραξη για την προστασία του περιβάλλοντος διότι, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση και καθήκον όλων μας.

Ταυτόχρονα αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις ή αναζητούμε νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανανέωση και την ενίσχυση του τεχνικού και μηχανολογικού μας εξοπλισμού, για να μην επιβαρύνουμε με επιπλέον τέλη ή βάρη τους συμπολίτες μας.

Ωστόσο, σ΄ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, σ΄αυτή τη μεγάλη μάχη με την καθημερινότητα δεν είμαστε όλοι μαζί γιατί κάποιοι θέλουν να μένουν απέξω.

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι – ελάχιστοι που χρησιμοποιούν τα ζητήματα του περιβάλλοντος για να κάνουν μικροπολιτική, διότι φυσικά δεν ξέρουν να κάνουν

κάτι άλλο. Αυτό που ξέρουν να κάνουν και το κάνουν με «συνέπεια» είναι να δυσφημούν και να συκοφαντούν τον τόπο μας, να καταφεύγουν σε κραυγές και δήθεν καταγγελίες, να προκαλούν κι όχι να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων.

Πρόσφατα παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς τους είναι τα γεγονότα με τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές Κοινοτήτων του Δήμου μας. Στήθηκαν λοιπόν με σκηνικό τις φωτιές κι ανέλαβαν ρόλο… συντονιστή όταν όλες οι αρμόδιες αρχές με τη συνδρομή των κατοίκων ήταν εκεί και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Η μικροπολιτική τους στράφηκε στις ενδυμασίες όσων έσπευσαν αμέσως στον τόπο των πυρκαγιών, λες και μέσα στην πίεση του χρόνου και του κινδύνου αυτό ήταν το μείζον κι όχι η άμεση παρουσία, κινητοποίηση κι επέμβαση. Μας…υποδεικνύουν μάλιστα να συνεργαστούμε για τα θέματα της διαχείρισης του περιβάλλοντος με επιχειρηματίες με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε. Τρικυμία εν κρανίω λοιπόν για τη μείζονα, όμως ελαχίστη αντιπολίτευση.

Δυστυχώς αυτοί οι ελάχιστοι θα συνεχίσουν το παραπλανητικό και συκοφαντικό τους έργο, διότι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Όλα τα ζητήματα που δημοσιοποιούν δήθεν ως ερωτήματα ή «προτάσεις» έχουν συζητηθεί μέσα από τα θεσμικά μας όργανα: Δημοτική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο. Απλά στη συνέχεια επανέρχονται με τη δημοσιοποίηση του δήθεν έργου τους, έτσι για να λένε ότι κάτι κάνουν και για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.

Ένα ακόμη παράδειγμα ένδειας επιχειρημάτων αποτελεί η τοποθέτηση και τα αιτήματα με τα οποία ζητά η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απαντήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διοργάνωσης εκδήλωσης που κοινοποιήθηκε στα μέσα, όχι από τον Δήμο, αλλά από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, χωρίς όμως προσυνεννόηση με το Δήμο.  Η Δημοτική Αρχή καμία απόφαση δεν έλαβε και δεν προχώρησε σε καμία δεσμευτική ενέργεια πλην της αρχικής συζήτησης σχετικά με τη διερεύνηση των όρων και προϋποθέσεων για να προχωρήσουν οι όποιες προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτά ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και παρά ταύτα η μείζων αντιπολίτευση ανακάλυψε θέμα για καταγγελίες με μόνο κίνητρό της την πρόκληση θορύβου και φτηνού εντυπωσιασμού νομίζοντας ότι έτσι αντιπολιτεύονται τη Δημοτική Αρχή.

Εμείς βεβαίως θα συνεχίζουμε με το σύνολο των συμπολιτών μας, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ν΄αγωνιζόμαστε για το συλλογικό συμφέρον, διότι αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτό είναι το καθήκον μας κι έτσι θα πορευόμαστε τιμώντας κι ευχαριστώντας τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη τους και υπηρετώντας χωρίς συναλλαγές και συμβιβασμούς την κοινωνία μας.

 

                                                                               Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                Κατερίνα Ιγνατιάδου