Περισσότερο από το 90% των «Οδηγών της Παρέας» τήρησαν την υπόσχεσή τους

Για 16η χρονιά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με τη δυναμική παρουσία των στελεχών και των εθελοντών του, διοργάνωσε και φέτος το καλοκαίρι τη δράση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, στo κέντρο διασκέδασης ASTERIA PLAGE στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη συνεργασία της Τροχαίας Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδέων, την υποστήριξη του Περιφερειακού Τμήματος Χαλκίδας «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», της Ομάδας Διάσωσης Εύβοιας S.A.R.-312, της Diageo Hellas AE και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια & τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».

Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει…Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας, εκατοντάδες οδηγοί και θαμώνες ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και ενθαρρύνθηκαν να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι την παρέα του.

H βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τo 91,7%, η πλειοψηφία δηλαδή όσων έλαβαν μέρος στη «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ τηρώντας τη δέσμευση τους, ενώ μόνο το 8,3 % βρέθηκαν να το έχουν ξεπεράσει (0,25+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα και 0,1+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα  για τους νέους οδηγούς αντίστοιχα).

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 47,2% εξ ’αυτών όχι απλώς κράτησαν την υπόσχεσή τους, αλλά είχαν μηδενικό αποτέλεσμα στο φιλικό αλκοτέστ, που σημαίνει ότι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές του Ι.Ο.ΑΣ. να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Από όσους συμμετείχαν ενεργά και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, οδηγοί ηλικίας 17-65 ετών, το 64% ήταν άνδρες και το 36% γυναίκες. Επίσης, το 94,4% οδηγούσαν αυτοκίνητο ενώ μόλις το 5,6% ήταν οδηγοί δικύκλων.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση υπό τη επήρεια αλκοόλ, να προμηθευτούν σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και αναμνηστικά δώρα ενώ παράλληλα συζήτησαν με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου και άλλα θέματα αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια της περιοχής. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου καθώς και το ενδιαφέρον γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δυναμική παρουσία των εθελοντών του Ινστιτούτου και την εποικοδομητική συνεργασία με όλους του φορείς και Οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της δράσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και υποστήριξαν με τη συμμετοχή τους ο κύριος Βαρδακώστας Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κυρία Έλενα Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων και ο κύριος Βασίλης Γουρνής, Αντιδήμαρχος Υποδομών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων Αυτεπιστασίας.

Από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που μας στήριξαν τη δράση, το κέντρο διασκέδασης ASTERIA PLAGE για τη φιλοξενία στο χώρο του, τις εταιρείες Flax και TotalEnergies για την προσφορά των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους ως αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες.