Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η δημόσια διοίκηση και η περιφέρεια έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες και πολύτιμη εμπειρία των συμπολιτών μας που απασχολούνται σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας»

 

Επείγουσα επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης κα. Νίκη Κεραμένως, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την αρμόδια σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής αλληλεγγύης κα. Μελίνα-Μαρία Δεμεντζοπούλου, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, μετά από την αιφνίδια διακοπή του Προγράμματος Απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) για ανέργους ηλικίας 55-67 ετών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για τις τοπικές κοινωνίες και, ειδικότερα, την Ελληνική Περιφέρεια, δεδομένων των μεγάλων αναγκών για προσωπικό στη δημόσια διοίκηση, οικονομικών δυσκολιών και περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης που αντιμετωπίζουν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι συμπολίτες μας. Ο κ. Τζαμτζής, με την επιστολή του, ζητά την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος, προκειμένου οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να μπορούν να ανταποκριθούν στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διαχείριση πολλών επειγόντων θεμάτων, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, τη στήριξη και την ενστάλαξη ελπίδας σε μακροχρόνια ανέργους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα αξιοπρεπούς επιβίωσης και εξασφάλισης των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους.

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Τζαμτζή:

«Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Επικοινωνώ μαζί σας, σε συνέχεια της αιφνίδιας διακοπής του Προγράμματος Απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) για ανέργους ηλικίας 55-67 ετών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για τις τοπικές κοινωνίες και, ειδικότερα, την Ελληνική Περιφέρεια, δεδομένων των μεγάλων αναγκών για προσωπικό στη δημόσια διοίκηση, οικονομικών δυσκολιών και περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης που αντιμετωπίζουν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι συμπολίτες μας. Η δημόσια διοίκηση σήμερα ξεπερνά καθημερινά τα όρια των αντοχών της και «αιμορραγεί», με το μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και μη προγραμματισμένες μετακινήσεις προσωπικού, μέσω του προγράμματος της κινητικότητας στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση από το 2009 και η πανδημία του COVID-19, όπως γνωρίζετε, έχουν οδηγήσει πολλούς έμπειρους και ικανούς εργαζόμενους, κυρίως μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» και την πλειονότητα στην ελληνική περιφέρεια, στην ανεργία. Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις της κυβέρνησης και την υλοποίηση μεγάλου αριθμού σχετικών δράσεων κατάρτισης και επανένταξης σε θέσεις εργασίας με κύριο φορέα υλοποίησης την Δ.ΥΠ.Α., ο αριθμός των ηλικιωμένων ανέργων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Να τονίσουμε μάλιστα ότι βρίσκονται στην πιο ώριμη και απαιτητική περίοδο του εργασιακού τους βίου, με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και αναμένοντας την πολυπόθητη συνταξιοδότησή τους.

 

Η εμπειρία μας από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα θετική. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, οι Οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αξιοποίησαν και ωφελήθηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν οι έμπειροι και εξαιρετικά ικανοί δικαιούχοι των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, η ξαφνική και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, διακοπή του προγράμματος, σε πανελλαδική μάλιστα κλίμακα, στερεί την ελπίδα για εργασία και κοινωνική πρόοδο που είχε ενσταλάξει η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την συγκεκριμένη απόφαση, δημιουργούνται επίσης, πολλαπλά και αλυσιδωτά προβλήματα στους Δήμους και τις Περιφέρειες που μεγάλο μέρος του προγραμματισμού τους, όπως και η αρτιότητα στην υλοποίηση των τεχνικών και αναπτυξιακών τους προγραμμάτων, βασίζεται σε έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Η μη συνέχιση του προγράμματος απαξιώνει επίσης την επένδυση σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στους εποχικά απασχολούμενους, προκειμένου να εργάζονται αποδοτικά και προφέροντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι προσωρινή. Αφορά μία μικρή αναστολή και όχι διακοπή του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί με καλύτερους όρους και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Τη θερινή περίοδο οι Οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης χρειάστηκε να διαχειριστούν πολλά επείγοντα ζητήματα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αγροτικές παραγωγές ενώ, για την χειμερινή περίοδο, χρειάζεται να υπάρχει υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και άλλων κρίσεων (ακόμη και υγειονομικών, όσο κι αν το απευχόμαστε).

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για τυχών συμπληρωματικές πληροφορίες και συνεργασία.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».