Η σημερινή απόφαση του υπουργείου Υγείας, με την οποία τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Πέλλας εντάσσονται στην Α΄ κατηγορία των άγονων και προβληματικών περιοχών της Χώρας, κατ’ εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου της κυβέρνησης στη Βουλή, αποτελεί δικαίωση και έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών που κατέβαλλε ο βουλευτής Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.
Γιατί με την ένταξη της Πέλλας στην κατηγορία Α’, παρέχεται κίνητρο στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων με επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ τον χρόνο, ενώ στις 6 ειδικότητες γιατρών που υπάρχει μεγάλη έλλειψη (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) παρέχονται επιπλέον 7.200 ευρώ ετησίως, καθώς επίσης δίνεται η δυνατότητα στους ορεινούς, νησιωτικούς δήμους να χορηγούν επίδομα στέγασης και σίτησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την ευαισθησία και την ευθυκρισία που την διακρίνει, αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία που της προσκόμισε ο κ. Καρασμάνης και ενέταξε τα νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα Υγείας της Πέλλας στις άγονες προβληματικές περιοχές τύπου Α’, ενώ όπως δήλωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός επίκειται να υλοποιηθεί και η δέσμευση περί της διοικητικής αυτοτέλειας των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας.
Ο κ. Καρασμάνης από την πρώτη στιγμή που εισήλθε το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της οποίας είναι και μέλος και στην συνέχεια στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου παρακολουθούσε διαρκώς και βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδεικνύοντας με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι, το νομικό πλαίσιο της δεκαετίας του 1980, που καθόριζε τις προβληματικές και άγονες περιοχές είναι απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό, για αυτό και ο Νομός Πέλλας δεν ήταν σε καμία εν λόγω κατηγορία.
Με αφορμή το άρθρο 62 του νομοσχεδίου βάσει του οποίου λαμβάνονται νέα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των προβληματικών-άγονων περιοχών σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές, επικαλέστηκε την υπουργική απόφαση του 2007 βάση της οποίας η Πέλλα χαρακτηρίστηκε προβληματική τύπου Α’ στο σύνολο της, από την ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών της Βουλής, της οποίας ήταν Πρόεδρος και περιγράφονται ακριβώς τα ίδια γεωγραφικά, κοινωνικά, οικιστικά ή συγκοινωνιακά κριτήρια όπως και στο άρθρο 62.
Επιπλέον, επικαλέστηκε το χαμηλό ποσοστό ,έναντι άλλων νοσοκομείων, πλήρωσης των θέσεων που προκηρύχθηκαν στα νοσοκομεία της Πέλλας (από το 2020 μέχρι σήμερα το ποσοστό πλήρωσης είναι 31% και άγονων 69% και στις «δύσκολες» ειδικότητες το ποσοστό πλήρωσης 18% και άγονων 82%).
Έγινε πράξη κάτι πολύ σημαντικό, που το δικαιούτο η Πέλλα και η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της. Πέραν των όποιων ευχαριστιών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι τεκμηριωμένες και ουσιαστικές διεκδικήσεις, βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους, δήλωσε ο κ. Καρασμάνης.