Η ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας κάνει γνωστό σε όλους τους παραγωγούς, τυποποιητές και εμπόρους ακτινιδίων τα παρακάτω:

-Η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και η ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

-Οι τυποποιητές-συσκευαστές οφείλουν να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση, ότι οι ποσότητες ακτινιδίων όλων των ποικιλιών που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων/συσκευαστηρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευαστούν, έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%.

-Οι εισαγωγείς-εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εξαγωγής-εισαγωγής οι παρτίδες των ακτινιδίων όλων των ποικιλιών έχουν αποκτήσει βαθμό Brix 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

-Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια όλων των ποικιλιών σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5° Brix.

 

Σε περίπτωση που εντοπιστούν να διακινούνται ποσότητες ακτινιδίων που δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, οι ποσότητες αυτές δεσμεύονται άμεσα χωρίς προηγούμενη σύσταση και διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης (εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης και την περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία), υπό την εποπτεία των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών και επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ. αριθμ. 9475/136897/18 (ΦΕΚ 4728 Β/22-10-2018) Υπουργικής Απόφασης και του Ν. 4235/2014.