Για άλλη μια φορά ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να κάνει τις εξαγγελίες του και όπως είχε δηλώσει ότι ¨δεν έχω μαζί μου ένα σάκο με αλόγιστες παροχές¨ έτσι και έπραξε!

Εμείς δεν ζητούσαμε ¨αλόγιστες παροχές¨ αλλά παροχές που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Δυστυχώς όμως αλλού δίνονται ¨αλόγιστες παροχές¨ και δίνονται σε αυτούς που δεν τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η έλλειψη αναφοράς στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα, καθώς και η πολιτική, πλέον, επιλογή της μη ενίσχυσης υπογραφής και επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραμένουν τα σημαντικότερα ζητήματα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και της προστασίας τους, απαιτούν καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους, θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων  εργασίας.
Να τελειώνουμε επιτέλους με πολιτικές που μόνο φτώχεια και δυστυχία παράγουν.

Θα πρέπει το 8ωρο να προστατευθεί και ο χρόνος εργασίας να μειωθεί σταδιακά ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες, ενώ και οι απολαβές να αυξηθούν ώστε να ανταποκρίνονται στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Εδώ δυο τινά συμβαίνουν, ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν.

Όπως και να έχει δεν είναι χρήσιμοι στον κόσμο των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων ο οποίος μπορεί να υπομένει αλλά δεν ξεχνά!

 

Νικόλαος Γκοτζαμάνης

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Έδεσσας και Αλμωπίας