“Στο πρώτο ταξίδι θα επισκεφτώ την πόλη του Μπρνο της Τσεχίας προς τη μνήμη του Γιάννη Τερζόγλου (doit) σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Ενός φίλου που με έχει σημαδέψει έχοντας περάσει πολύ όμορφες και με τρέλα στιγμές με ατελείωτες φιλοσοφικές συζητήσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Τον κοσμοπολίτη και πολυταξιδεμένο Γιάννη τον συνέδεαν μάλιστα πολλά με το Μπρνό μιας και μένουν πολύ σημαντικοί φίλοι του εκεί όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις επόμενες ημέρες. Η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για τις 25 Σεπτεμβρίου. Γιάννη είσαι μέσα στην καρδιά μας και ίσως ζεις μέσα από εμάς στα όσα χρόνια ζήσουμε κι εμείς.”.

 

 

 

Η ανάγκη να συνδέσουμε τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους είναι πιο σημαντική από ποτέ, και ως δημοσιογράφος, αποφάσισα να αναλάβω μια μοναδική αποστολή : να ταξιδέψω σε κάποιες πόλεις του κόσμου όπου ζουν Εδεσσαίοι απόδημοι, προκειμένου να αναδείξω την πολιτιστική τους κληρονομιά και τη σύνδεσή τους με την πατρίδα τους. Η Έδεσσα, μια πόλη γεμάτη ιστορία και παράδοση, έχει στείλει πολλούς καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

 

 

Έπειτα από τα πολλά ταξίδια στην Ασία, “στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, με πιο σημαντικά από αυτά το πρώτο στα βάθη της Τουρκίας και στην ξεχωριστή

Έδεσσα της Μεσοποταμίας

“Sunliurfa” καθώς επίσης και στην Ιορδανία στο Αμάν και συγκεκριμένα στην πόλη Ίρμπιντ

που είναι χτισμένη η Πέλλα,

“Ταμπακουάτ φαχάλ” “Umm Quais & Pella”

θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από το edessanews τους πρώην δημάρχους Χρήστο Βοσνάκη και Γιάννη Σόντρα καθώς επίσης και τους αείμνηστους δύο πρώην Νομάρχες μας κ. Προκόπιο Σιβένα και βεβαίως τον Μιχάλη Καραμάνη που πάντοτε από καρδιάς αγκάλιασαν όλα τα ταξίδια πολιτισμού τόσο ηθικά όσο και οικονομικά μιας και ήταν ανοιχτοχέρηδες και αγαπούσαν πολύ την πόλη μας!

Να ευχαριστήσω επίσης τόσο τον Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο για την πανέμορφη ξενάγηση στο φανάρι, στο Πατριαρχείο και στην Κωνσταντινούπολη όσο και τον Μητροπολίτη Ιορδανίας κ.κ. Βενέδικτο

για την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη και αγάπη που επέδειξαν.

 

 

Μέσα από τις συνομιλίες μας με τους Εδεσσαίους και τις Εδεσσαίες που ζουν και εργάζονται στο Μπρνό, θα ανακαλύψω τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που αντιμετωπίζουν μακριά από την πατρίδα, ενώ παράλληλα θα καταγράψω τις όμορφες ιστορίες που καταδεικνύουν τη σύνθεση των πολιτισμών μας.

 

Αλλά το ρεπορτάζ δεν θα σταματήσει εδώ. Σκοπεύω να έρθω σε επαφή με τις δημοτικές αρχές σε κάθε πόλη που θα επισκεφτώ, προσκαλώντας τους να επισκεφτούν την Έδεσσα. Η ιδέα είναι να ενισχυθεί η πολιτιστική ανταλλαγή και να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των πόλεών μας.

Οι θεσμοί της πόλης μας, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για την πόλη μας, με καλοσύνη και ευγένεια συνομιλήσαμε για 3-4 λεπτά και χωρίς πολλά λόγια και δεύτερη κουβέντα βοήθησαν πάρα πολύ στηρίζοντας κατευθείαν αυτήν την ιδέα τόσο ηθικά όσο και οικονομικά με πολύ χαρά.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή που από την πρώτη στιγμή βοήθησε στο εγχείρημα προσφέροντας μάλιστα και δώρα τόσο στη Δημοτική Αρχή του Μπρνό όσο και στην αντίστοιχη Περιφέρεια που εδώ θα έχουμε και μια έκπληξη με έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει στην Έδεσσα και τον αθλητισμό μας.

Να ευχαριστήσω επίσης τον Εμπορικό Σύλλογο Έδεσσας, όλο το Δ.Σ., και ιδίως τον Πρόεδρο κ. Τάσο Μποζίνη για το ενδιαφέρον που έδειξε για τους Εδεσσαίους της Διασποράς. Ευχαριστώ επίσης το Εμπορικό Επιμελητήριο Έδεσσας και ιδίως τον Ιορδάνη Τσώτσο και βεβαίως την Αναπτυξιακή Πέλλας και συγκεκριμένα τους κ. Πέτρο Ζέρζη και κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου για τα δώρα προς τον Δήμο του Μπρνό.

Η Έδεσσα μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, από την πανέμορφη φύση της μέχρι την εξαιρετική γαστρονομία της. Το ταξίδι αυτό θα τελειώσει με την έκδοση ενός ειδικού αφιερώματος, που θα περιλαμβάνει ιστορίες από τους Εδεσσαίους των διασπορών, φωτογραφίες και τις προτάσεις των δημοτικών αρχών για σύσφιγξη των σχέσεών μας. Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει πιο κοντά τις κοινότητές μας και θα ενισχύσει την αγάπη μας για την Έδεσσα και το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Αυτή άλλωστε θα είναι η αποστολή μου : να ενώσω τους Εδεσσαίους της διασποράς με την πατρίδα τους, να προωθήσω την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας και να δημιουργήσω δεσμούς που θα διαρκέσουν. Με κάθε ταξίδι, κάθε συνέντευξη και κάθε επαφή, ελπίζω να ενδυναμώσω τη φωνή των Εδεσσαίων όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.

 

Ευχαριστώ όλον τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας που παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνάνε αγκάλιασαν και συνέδραμαν στη διάδοση του πολιτισμού μας και ιδίως της εξωστρέφειας, προσφέροντας 3 δείπνα σε τρεις διαφορετικές ημέρες στους Εδεσσαίους και Εδεσσαίες που θα συναντήσουμε σε μικρές ομάδες. Οι χορηγοί από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας είναι ίσως οι σημαντικότεροι όπου χωρίς αυτούς ο πολιτισμός μας, τα γράμματα και οι τέχνες, το θέατρο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα ήταν ήκιστα έως μηδαμινά, γι’ αυτό και τους αναφέρω ονομαστικά.

Ευχαριστώ από καρδιάς τα καταστήματα :

https://www.facebook.com/othon.catering

από καρδιάς τον Όθων Τερζόγλου που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε με αγάπη στο εγχείρημα

https://www.facebook.com/RodiaEventDecoration/photos

τον Δημήτρη Παρασκευά και το κατάστημα Rodia store, ανερχόμενος Εδεσσαίος συγγραφέας με το δεύτερο βιβλίο του έκπληξη τον Οκτώβριο

Την επιχείρηση MAΪNOS ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ / CONSULTING

https://www.facebook.com/profile.php?id=100029780088042&locale=el_GR

 

και ιδίως τον κ. Βαγγέλη Μάϊνο που βοήθησε με αγάπη και καλοσύνη

Το ιατρείο https://www.facebook.com/profile.php?id=61560840368356

Τον αγαπητό φίλο και εξαίρετο επιστήμονα παιδίατρο Τάσο Βλαδίκα

 

Την επιχείρηση https://www.facebook.com/katarraktes.complex

και ιδίως τον Τάσο Σινιόσογλου που από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για τους Εδεσσαίους της διασποράς

Την επιχείρηση Μπουγάτσα η “Δήμητρα” https://www.facebook.com/profile.php?id=100054471969457

και φυσικά πολλές ευχαριστίες για τον Δημήτρη Σκαλιδάκη

τυροκομικά προϊόντα Μουστάκας

Ευχαριστώ τον Γιώργο Μουστάκα, έναν άνθρωπο της Τέχνης και των γραμμάτων, που βοήθησε με ιδιαίτερη χαρά αλλά και μια αγκαλιά

Την επιχείρηση

https://threesixtyshop.gr/

και φυσικά τον φίλο Βαγγέλη Τσαούσκα για την ευγενική χορηγία που προσέφερε με αγάπη

Την επιχείρηση Κομμώσεις Ανδρών “Σκούλης Ιωάννης”

τον κομμωτή Γιάννη Σκούλη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα

Την επιχείρηση Ψηλός Βράχος και συγκεκριμένα τον φίλο της ιστοσελίδας μας Χρήστο Μαυρίδη

Την επιχείρηση Nightrain Rock Bar και φυσικά τον αδελφικό φίλο Γιώργο Παπαδόπουλο για την ευγενική χορηγία του

Την επιχείρηση MOTO MAK και ιδίως τον Πολυμένη Κωνσταντίνο για την ευγενική χορηγία του με ιδιαίτερη χαρά

Την επιχείρηση “Όπως Παλιά” και ιδίως τον παλιόφιλό μας Χρήστο Τζίγκα για την ευγενική χορηγία του και καλοσύνη

Την επιχείρηση ΜΑΡΚΕΤ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και φυσικά πολλές ευχαριστίες στον φιλάνθρωπο Δημήτρη Δημητριάδη

Φυσικά την επιχείρηση  https://www.facebook.com/timenidon

και ιδίως τους τζέντελμαν και λεβεντόπαιδα Κωστή Γαλανό και Λευτέρη Μπακίρτση για την ευγενική χορηγία τους που προσέφεραν από καρδιάς

Φυσικά να ευχαριστήσω και τα ΚΤΕΛ Ν. Πέλλας και συγκεκριμένα τον κ. Γρηγόριο Γουστέρη για την ευγενική χορηγία

Τέλος να ευχαριστήσω τους φίλους Δέσποινα Τσεχελίδου και Λάζαρο Τσελεπή για την πολύτιμη βοήθεια που μου προσέφεραν πριν από το ταξίδι.

 

 

Δεν ξέρω αν είναι λυπηρό ή χαρωπό που οι νέοι της πόλης μας αναγκάζονται να γευτούν το ψωμί της ξενυχτιάς για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.  Άλλωστε είμαστε περαστικοί από αυτή τη ζωή και η ευγένεια και η αγάπη για τους συνανθρώπους μας σε αυτή την οικονομική ανομοιογένεια και αδικία που υφίσταται πάνω από την Ελλάδα τις τελευταίες χιλιετίες είναι μονόδρομος η αλληλεγγύη μεταξύ μας.