Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τέσσερα  ΚΤΕΟ της, σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο και Μεσολόγγι, παρόλο που με αποκλειστική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής είναι υποστελεχωμένα,  μέχρι και σήμερα παρέχουν τις Υπηρεσίες τους με σκοπό την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας, την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση της επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος.

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, στο προτεινόμενο σχέδιο του Ο.Ε.Υ. που κοινοποίησε στους Συλλόγους, δηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η «… Η οργάνωση του περιοδικού τεχνικού ελέγχου των μηχανοκίνητων οχημάτων, κάθε είδους, από τα Δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο.) κάθε νομού …» αποτελεί  βασική νομοθετημένη αρμοδιότητά της (άρθρο 186 Ν. 3852/2010) και τυπικά δεν της παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγει ποιες αρμοδιότητες θα ασκεί και ποιες όχι, ανάλογα με ποια συμφέροντα θέλει να υπηρετήσει.

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας επικαλούμενη τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ και χρησιμοποιώντας επίπλαστα επιχειρήματα,   επιλέγει μέσω της τροποποίησης του ΟΕΥ να εκχωρήσει μια αρμοδιότητα της στους ιδιώτες. Επισημαίνουμε ότι για κλείσιμο Δημοσίου ΚΤΕΟ ή άλλης υπηρεσίας που υπάγεται στους ΟΤΑ Β΄,  δεν υπάρχει πρόβλεψη, παρά μόνο για προσωρινή αναστολή λειτουργίας, στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ορθής λειτουργίας τους και εφόσον βέβαια αυτό διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ελέγχου (άρθρο 11 ΚΥΑ 3326/212/2015).

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της, διεκδικώντας πόρους και προσωπικό και να μην δίνει «γη και ύδωρ» στα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα.  Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι σαν σκοπό θα πρέπει να έχει την βελτίωση των υπηρεσιών της και όχι την κατάργησή τους.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ανακαλέσει την διατυπωμένη πρόθεσή της για κλείσιμο των Δημοσίων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την στελέχωσή τους, την γενικότερη ενίσχυση και ενδυνάμωσή τους.

Πίνακας Αποδεκτών

  1. Υπουργείο Εσωτερικών
  2. Υπουργείο Μεταφορών
  3. ΕΝΠΕ
  4. Περιφερειάρχες της Χώρας
  5. Περιφερειακούς Συμβούλους ΠΔΕ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ