Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, η προγραμματισμένη προσυνεδριακή συνάντηση των Αιρετών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαλόγων που αποφάσισε να διοργανώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) σ΄όλη τη χώρα, ενόψει της προετοιμασίας του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της που συγκαλείται στη Ρόδο από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2024 και τ΄οποίο είναι το πρώτο συνέδριο της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028.
Στις εργασίες της παραπάνω προσυνεδριακής συνάντησης συμμετείχε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.
Η Δήμαρχος στην τοποθέτησή της τόνισε την κοινή διαπίστωση όλων ότι η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους είναι εξαιρετικά δύσκολη κι ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει σχέση μόνο με τα οικονομικά, αλλά και με πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία των υπηρεσιών, με την υποστελέχωση, με τις ατελείωτες μεταφορές ευθυνών, υποχρεώσεων κι αρμοδιοτήτων χωρίς όμως αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα κι οι σχετικοί Νόμοι, δηλ. τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και των υπαλλήλων που θα τις ασκήσουν. Υπογράμμισε ότι οι Αιρετοί, ενώ δεν έχουν τα βασικά «εργαλεία» για ν΄ασκήσουν τα καθήκοντά τους κάποιες φορές σύρονται στα δικαστήρια απολογούμενοι και κατηγορούμενοι. Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά. Είναι προβλήματα που περιμένουμε λύσεις, είναι προβλήματα που υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια. Η καταστατική θέση των Αιρετών είναι τέτοια που πραγματικά αποθαρρύνονται ικανοί άνθρωποι ν΄ασχοληθούν με την πολιτική, με τα κοινά, επειδή δεν υπάρχει κάλυψη στις ενέργειές τους για την προστασία των συμφερόντων των Δήμων.
Όσον αφορά τα οικονομικά, η Δήμαρχος μιλώντας για τους μικρομεσαίους, αγροτικούς Δήμους σημείωσε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι αναφέρθηκε, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Δήμο Σκύδρας, ένα Δήμο λίγο κάτω από τους 20.000 κατοίκους, ως μόνιμο πληθυσμό κάτω από το σχετικό όριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, (και πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή του Νόμου, όταν μάλιστα ο νόμιμος πληθυσμός του Δήμου Σκύδρας είναι πάνω από τις 20.000).
Ένας τέτοιος Δήμος, τόνισε η Δήμαρχος, έχει την ανάγκη της κατασκευής και της συντήρησης ατελείωτων χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας με τεράστιο κόστος, διότι η οικονομία του Δήμου στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή που σημειωτέον με τις εξαγωγές των προϊόντων της συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία.
Μαζί με την αγροτική οδοποιία όμως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συναφή έργα και προμήθειες, όπως υδατοδεξαμενές άρδευσης, αρδευτικά δίκτυα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, πομόνες, υποβρύχια, αντλίες, σωληνώσεις κ. ά. Αυτά τα προβλήματα δεν τ΄αντιμετωπίζουν οι αστικοί Δήμοι, ενώ εμείς οι αγροτικοί περιφερειακοί Δήμοι έχουμε επίσης ανάγκες, όπως οι αστικοί Δήμοι, για ΚΔΑΠ, Παιδικές Χαρές, Πολιτιστικά Κέντρα, αξιοπρεπείς υποδομές κι ολοκληρωμένες παροχές υπηρεσιών στους πολίτες. Αλλά έχουμε
επιπλέον προβλήματα, για να μην αναφερθούμε φυσικά και στις Δ.Ε.Υ.Α. με το πανάκριβο ρεύμα της Δ.Ε.Η. για τ΄οποίο ζητήσαμε πολλές φορές αλλαγή τιμολογίου στις Δ.Ε.Υ.Α., όμως χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει ειδική συζήτηση για τις Δ.Ε.Υ.Α. στο πλαίσιο του Συνεδρίου και των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων. Τα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. δεν τα έχουν οι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με τους αντίστοιχους Οργανισμούς Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Συνέχισε η Δήμαρχος λέγοντας ότι θέλω όμως σήμερα που δίνεται η ευκαιρία πέρα από τα έγγραφα που έχω κοινοποιήσει ν΄απευθύνω και πάλι και να το αναφέρω σ΄όλους και να επικυρώσω αυτό που είπε ο συνάδελφος ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) μας κοροϊδεύει. Ναι μας κοροϊδεύει. Πιο συγκεκριμένα: δημοσίευσε πρόσκληση το 2022 σχετικά με έργα ύδρευσης. Στην πρόσκληση αναφέρονταν ότι τα έργα χρηματοδοτούνται στο 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμμετέχουμε, καταθέτουμε πρόταση, εγκρίνεται η πρότασή μας το Μάιο του 2023. Απόφαση ένταξης με 100% χρηματοδότηση. Προχωράμε. Όρος του προγράμματος η υλοποίηση του έργου στο 50% μέχρι 31/12/2024. Προχωράμε, υπογράφουμε συμβάσεις, και επιταχύνουμε με τους εργολάβους για να εκπληρώσουμε τους όρους του προγράμματος και περιμένουμε να πληρωθούμε. Όμως στις 30/5/2024 εκδίδεται τροποποίηση της πρόσκλησης με μεταγενέστερη δηλαδή ΚΥΑ που αλλάζει ένα χρόνο μετά τον τρόπο χρηματοδότησης από το 100% στο 80/%. Εάν είναι δυνατόν, σε ποιο κράτος μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Συμμετέχουμε σε μια πρόσκληση με 100% χρηματοδότηση και μετά αλλάζει το ποσό της χρηματοδότησης; Να το λέγανε εξαρχής, γιατί δεν θα συμμετείχαμε.
Ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου καλείται να πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας το οποίο δεν το έχουμε. Ο Φ.Π.Α. δεν είναι επιλέξιμος. Αν είναι δυνατόν; Τι γίνεται; Μας στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα μετά από διαμαρτυρίες η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κι αναφέρει τα εξής: θα προχωρήσουμε, θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο, εσείς πρέπει να βρείτε χρήματα για το 20%, θα σας βοηθήσουμε να πάρετε δάνειο από το Τ.Π.Δ. Παρένθεση: δέκα χρόνια που είμαι στο τιμόνι του Δήμου, δεν έχω συνάψει δάνειο, ούτε μισό ευρώ, αποπληρώνουμε τα παλιά δάνεια, δεν έχουμε κάνει αυξήσεις. Οι δημότες μας είναι αγρότες, οι αγρότες δεν έχουν εισοδήματα. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι τραγική για τους αγρότες, είναι θέμα επιβίωσης γι΄αυτό το λόγο επιλέγουμε άλλου είδους πολιτική. Θα σας βοηθήσουμε λένε να πάρετε δάνειο. Λοιπόν δεν προχωράμε εμείς, αρνούμαστε να πάρουμε δάνειο. Στέλνει στη συνέχεια, έχει δύο εβδομάδες, η Γενική Γραμματεία Υδάτων και Περιβάλλοντος ηλεκτρονικό μήνυμα και γράφει, αφού πλέον ήρθαν αντιμέτωποι με τους εργολάβους, ότι θα τους πληρώσει αυτή αλλά εσείς (Δ.Ε.Υ.Α. – Δήμος) θα υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση και θ΄αναγνωρίσετε ότι οφείλετε να καταβάλετε το 20%. Σ΄ένα κράτος δικαίου επαναλαμβάνω, αυτή η ανατροπή δεν είναι επιτρεπτή κι ανεκτή. Δεν είμαστε ούτε οι φτωχοί συγγενείς ούτε μικρά παιδάκια. Όταν υπάρχει μια πρόσκληση, όταν υπάρχει ένα δεδομένο, μια σύμβαση, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι όροι πρέπει να τηρούνται. Πρέπει οπωσδήποτε να παρέμβουμε, θεσμικά , αποτελεσματικά, καθοριστικά.
Η Δήμαρχος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με την προτροπή ότι αφού διαπιστώθηκε λοιπόν απ΄ όλους ότι η κατάσταση είναι συγκεκριμένη, ότι υπάρχουν πολλά θέματα, ότι υπάρχουν πολλά
προβλήματα θα πρέπει μετά τις διαπιστώσεις λοιπόν να προχωρήσουμε δυναμικά για την επίλυσή τους. Όλοι μαζί ενωμένοι.