Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας παρά την προσπάθεια τους να κάνουν το μαύρο-άσπρο για την κατάσταση στο ΕΣΥ, δεν πείθουν κανέναν! Η καθημερινότητα που βιώνουμε υγειονομικοί και ασθενείς, στο Δημόσιο Σύστημα υγείας είναι αμείλικτη.
Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, το παθολογικό τμήμα με έναν μόλις παθολόγο, συνεχίζει εδώ και πολλούς μήνες να λειτουργεί σε συνθήκες διάλυσης. Η άθλια και εγκληματική αυτή κατάσταση συγκαλύπτεται με τις μαζικές αναγκαστικές μετακινήσεις από τα κέντρα υγείας της περιοχής και ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι.
Το ακτινολογικό τμήμα με δύο μόνον ακτινολόγους βρίσκεται σε συνθήκες υπολειτουργίας και διάλυσης. Και εδώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων και της 3ης ΥΠΕ «μπαλώνουν» την κατάσταση με μετακινήσεις πέντε ακτινολόγων και με έναν ιδιώτη με μπλοκάκι. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνει ο αξονικός τομογράφος για εννιά τουλάχιστον μέρες το μήνα και οι ασθενείς να προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Ακόμη και οι απλές ακτινογραφίες, όταν δεν υπάρχει ακτινολόγος, για να γνωματευθούν συγκεντρώνονται και κάθε 2 ώρες και προωθούνται με δρομολόγια στο ΚΥ Γιαννιτσών (πρώην ΙΚΑ) (!)
Στην ορθοπεδική κλινική η υπερεφημέρευση με εντέλλεσθε και η εντατικοποίηση «έχουν γονατίσει» τους γιατρούς του τμήματος. Ίδια η εικόνα και στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική.
Το ΩΡΛ τμήμα είναι εδώ και μήνες χωρίς γιατρό, από τρεις ΩΡΛ που είχε παλιότερα. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!
Στο νοσοκομείο Έδεσσας αντίστοιχη η κατάσταση των τμημάτων και των κλινικών. Η χειρουργική κλινική από το κακό στο χειρότερο, με δύο μόνο χειρουργούς σήμερα και τρεις ιδιώτες με μπλοκάκι, ενώ στην παιδιατρική και τη μαιευτική-γυναικολογική η τραγική έλλειψη ιατρικού προσωπικού υποχρεώνει παιδιάτρους και μαιευτήρες σε 10-11 εφημερίες το μήνα.
Κρίσιμο ζήτημα στο επόμενο διάστημα, είναι ο κίνδυνος πλήρους διάλυσης του αναισθησιολογικού τμήματος μετά την συνταξιοδότηση του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων που κάνουν εδώ και πολύ καιρό από 15 εφημερίες το μήνα. Η προδιαγραφόμενη λειτουργική κατάρρευση του αναισθησιολογικού τμήματος, θα οδηγήσει σε μία απότομη υποβάθμιση του νοσοκομείου Έδεσσας, στην λειτουργική μετατροπή του σε κέντρο υγείας.
Στα κέντρα υγείας του Ν. Πέλλας ερημοποίηση και υποβάθμιση, με κενό το 55-65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με αναγκαστικές μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι χρόνιες ελλείψεις.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας.. φυσικής καταστροφής. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στην υγεία όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, που είχε στρατηγικό στόχο τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Έτσι:
- Από τη μια, έβαλαν «ταβάνι» στις αυξήσεις στους μισθούς μας, στις προλήψεις μόνιμων γιατρών, στην κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας, στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και του κράτους (διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία).
- Από την άλλη δε φαίνεται να υπάρχει κανένα «ταβάνι» στις δαπάνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ που σπέρνουν το θάνατο. Μόνο για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ο λαός πληρώνει μισό εκατομμύριο τη μέρα, 3 δις το χρόνο!
- Δεν υπάρχει «ταβάνι» για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που έχουν τζίρο 2 δις ευρώ
και ενισχύονται και με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «απογευματινά» χειρουργεία.
- Δεν υπάρχει κανένα «ταβάνι» για τις πληρωμές των ασθενών, που πληρώνουν 5,9 δις ευρώ από την τσέπη τους για την υγεία τους, ενώ οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων φτάνουν έως 480%.
Προκλητικές, συχνά υβριστικές προς τους υγειονομικούς, οι δηλώσεις του υπουργού (εμπορίου της} υγείας, σύμφωνα με τον οποίο αν η πληρότητα ενός νοσοκομείου είναι 50% και το ποσοστό κάλυψης