Η 29η Σεπτεμβρίου, ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly, UNGA), ως η ΄΄Διεθνής ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και Σπατάλη φαγητού΄΄ (International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό, αναφορικά με την επίπτωση που προκαλείται από τους τόνους φαγητού που απορρίπτονται, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Κύριος στόχος της είναι μέχρι το 2030 να μειωθεί η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων κατά 50%, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Το ήξερες ότι:

Στην Ελλάδα σπαταλάμε περισσότερα τρόφιμα από πολλές πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες και βρισκόμαστε στην 4η θέση της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη με 191 κιλά κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων , εκ των οποίων τα 87 κιλά προέρχονται από τα ελληνικά νοικοκυριά και τα 38 κιλά είναι βρώσιμα τρόφιμα την στιγμή που απορρίπτονται.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

·        Αποφεύγοντας τις αυθόρμητες αγορές που οδηγούν σε υπερκατανάλωση και σπατάλη.

·        Αγοράζοντας μόνο ό,τι χρειάζεστε.

·        Αποθηκεύοντας τα τρόφιμα με τρόπο που διατηρούνται φρέσκα περισσότερο.

·        Μαθαίνοντας τη διαφορά μεταξύ των ενδείξεων “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” και “ημερομηνία λήξης”. Τα προϊόντα που έχουν περάσει την πρώτη ημερομηνία συχνά είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.

·        Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφίμων για να δημιουργήσουμε νέα γεύματα.

·        Αγοράζοντας και τα ‘’άσχημα’’ φρούτα και λαχανικά.

·        Προτιμώντας τοπικά και βιολογικά προϊόντα.

·        Αν έχετε τρόφιμα που δεν πρόκειται να καταναλώσετε, σκεφτείτε να τα δωρίσετε σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ή τράπεζες τροφίμων και κοινωνικά παντοπωλεία.

·        Κομποστοποιώντας τα οργανικά υπολείμματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το όγκο των σκουπιδιών.

Με την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: https://we4all.com

Τμήμα Ανακύκλωσης

Δήμου Πέλλας