• Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στην προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και έχει γίνει θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Φέτος, θα έχει ως θέμα το Νερό και θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριότητων με ομιλίες, παιχνίδια και εργαστήρια για το πολύτιμο αυτό αγαθό, αλλά και παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις, τοξοβολία και έκθεση βιολογικών προϊόντων.

Χαλάστρα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 – Με θέμα «Νερό: το πιο πολύτιμο αγαθό» θα πραγματοποιηθεί φέτος για 13η φορά στο Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παιχνίδια, εργαστήρια, παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις, μουσική και θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες.

Καθώς τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τον χρόνο που πέρασε, οι βροχές ήταν λιγοστές, η στάθμη του νερού στα υδάτινα σώματα της χώρας μας -και στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου- κατέβηκε αισθητά, δημιουργώντας ανησυχίες για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στη φύση τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους άλλους οργανισμούς. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ επέλεξε φέτος να αφιερώσει τη φετινή Οικογιορτή στο Νερό, για να τονίσει την ανάγκη να διαφυλαχθεί αυτό το δημόσιο αγαθό.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δέλτα και η Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης τοξοβολία με την εθελοντική ομάδα του Καλοχωρίου Εχεδώρου Φύσις, αλλά και απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει έκθεση βιολογικών προϊόντων και προϊόντων χειροτεχνίας, ενώ θα παρουσιαστούν εναέριες φωτογραφίας της περιοχής από τον φωτογράφο Γιάννη Σεμιτσόγλου.

Στο επίκεντρο, όπως πάντα, θα είναι η φύση και η άγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα, να παρατηρήσουν φλαμίνγκο και άλλα πουλιά και να ενημερωθούν μέσω βιωματικού παιχνιδιού για το λαγόγυρο, τον προστατευόμενο σκίουρο του εδάφους που στην περιοχή αυτή διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες αποικίες του στην Ελλάδα!

Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κερκύρας, μπροστά στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – 13Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

  11:15 – 11:40: «Το νερό ως δημόσιο αγαθό», ομιλία, Κώστας Νικολάου, Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος, τ. Επισκέπτης Καθηγητής ΑΠΘ

 

  11:00 – 12:15: «Ζωγραφίζουμε τον υγρότοπο και τα πλάσματά του», εικαστικό εργαστήριο με τον Χρήστο Αλαβέρας

 

  11:30 – 12:00: «Γνωριμία με τις μέλισσες και τα προϊόντα τους», σεμινάριο, Γιάννης Θεοδωρίδης, παραγωγός Bee Care

 

  11:45 – 12:10: «Μουσικές και ήχοι για το νερό», μουσική παράσταση με τον Λευτέρη Αγγουριδάκη (κρουστά) και τη Χριστιάνα Παπακώστα (φωνή)

 

  12:10 – 13:20: «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», θεατρική παράσταση με τους Blackbird Theatre

 

   
  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗΣ (10:00-14:00)
  – «Παιχνίδια… μες στο νερό!», κατασκευές και δημιουργική απασχόληση παιδιών για τον κύκλο του νερού και την εξοικονόμησή του, Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ
  –  «Εργαστήρι  χειροτεχνίας με θέμα τη μέλισσα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών», Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου
  «Φτιάχνω το δικό μου άβαταρ από την πανίδα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού», Εργαστήρι χωρίς Σύνορα
  «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά», εργαστήριο για παιδιά έως 8 ετών, ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

 

  «Κατασκευές με πηλό με θέματα από χλωρίδα και την πανίδα των υγροτόπων», ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης

 

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση τωςν προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.