Με την εποχή της γρίπης να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, επισκεφτήκαμε τον διακεκριμένο παιδίατρο Τάσο Βλαδίκα στο ιατρείο του, για να μας δώσει στοχευμένες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη μετάδοση της γρίπης.
Ο Δρ. Βλαδίκας μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και προθυμία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. “Η πρόληψη είναι το κλειδί,” μας είπε ευθύς εξαρχής, τονίζοντας ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης της γρίπης μέσα στο σπίτι.
“Κύριε Βλαδίκα, με την κακοκαιρία και το κρύο που ενδέχεται να έρθει, ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για να προλάβουμε τη γρίπη στα παιδιά μας, ιδιαίτερα στις ηλικίες του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου με απλά λόγια;”
Καθημερινότητα.
Υγιεινή στο σχολείο και στο σπίτι.
Πρώτα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Η νόσος μετά από σύντομη περίοδο επώασης 1 – 4 ημερών εισβάλλει απότομα με χαρακτηριστικά γενικά έντονα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Υψηλό πυρετό Ρίγος Κεφαλαλγία Μυαλγίες – αρθραλγίες Κακουχία και ανορεξία Από το αναπνευστικό: ρινίτιδα – πονόλαιμος – ξηρός βήχας (ήπια στην αρχή και εντονότερα αργότερα). Από τους οφθαλμούς : πόνος, δακρύρροια, φωτοφοβία Τα γενικά συμπτώματα της νόσου διαρκούν 2 – 7 ημέρες στους περισσότερους ασθενείς, ενώ η ρινίτιδα, ο βήχας και η κακουχία μπορεί να επιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες ή και περισσότερο μετά την πτώση του πυρετού.
Η πρόληψη με τον εμβολιασμό αποτελεί ισχυρό όπλο απέναντι σε επιδημίες εποχικής γρίπης και η ενημέρωση και εγρήγορση της κοινότητας αποτελoύν τον πιο ασφαλή τρόπο υγειονομικής προστασίας.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών συστήνεται πλέον ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας άνω των 6 μηνών έως 5 ετών.
Για την αποφυγή της μετάδοσης οι πάσχοντες θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής βοηθά στην πρόληψη της ελλιπούς σίτισης σε όλες τις μορφές της και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποφυγή συγχρωτισμού, καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού διαλύματος καθώς και χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο.
Τα παιδιά που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να εξετάζονται άμεσα από τον Παιδίατρο, να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα δύο 24ωρα μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ακόμη συνιστάται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάπαυση και καλή ενυδάτωση.
Προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης στο Σχολείο
Περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής των παιδιών και εκπαιδευτικών και οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων. Προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με υγρό σαπούνι και νερό και στη συνέχεια χρησιμοποίηση χάρτινων πετσετών μιας χρήσης.
Αποφυγή επαφής χεριών με μάτια, μύτη και στόμα. Κάλυψη της μύτης και του στόματος με την έσω επιφάνεια του αγκώνα , σε φτέρνισμα ή βήχα, ή με χαρτομάντηλο, το οποίο άμεσα θα απορρίπτεται. Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (ποτήρια, σκεύη παράθεσης γευμάτων κλπ). Καθαρισμός των χεριών με αντισηπτικά μαντηλάκια. Υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων από τους μεγάλους.
Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης επιφανειών και χώρων : Αερισμός των αιθουσών κατά τα διαλείμματα. Συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών (θρανία, επιφάνειες εργασίας, πόμολα κλπ.) και αντικειμένων κοινής χρήσης (πληκτρολόγια, ποντίκι υπολογιστή κλπ.) από το προσωπικό καθαριότητας με γάντια μιας χρήσης. Χρησιμοποίηση διαλυμάτων οικιακής χλωρίνης για απολύμανση. Αποφυγή ανάμειξης καθαριστικών και αντισηπτικών. Τοποθέτηση καλαθιών αχρήστων σε θέσεις που να διευκολύνουν όλους για να ρίχνουν τα χαρτομάντιλα ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα.