ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

19 Δεκεμβρίου 2024
Το 3ο MD Forum, το μεγαλύτερο Εργασιακό Συνέδριο στην Ελλάδα, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη MANDYNAMIC, την κορυφαία εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα, με θέμα “Το νέο εργασιακό αποτύπωμα. Αναζητώντας εργαζόμενους στην εποχή των νέων τεχνολογιών και της κλιματικής αλλαγής”.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Νίκη Κεραμέως απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γεν. Διευθυντής Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Stefan Olsson, τοποθετήθηκε επί του θέματος. Οι συζητήσεις του Forum εμπλουτίστηκαν από ένα διακεκριμένο πάνελ που συνέθεσαν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο τ. Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, κ. Γιώργος Καρανίκας, η κα. Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ και ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γεν. Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι του MEGA Channel, κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος και κα. Ανθή Βούλγαρη.

Η κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη από κορυφαίους εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και σημαντικών θεσμικών φορέων, επισφράγισε την επιτυχία του σημαντικότερου Εργασιακού Συνεδρίου στην Ελλάδα, που έχει γίνει πλέον θεσμός. Το MD Forum τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Π. Τσακλόγλου, οι Βουλευτές κ. Λ. Βασιλειάδης (Πέλλας), κα. Σ. Βολουδάκη (Χανίων), κ. Κ. Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), κ. Δ. Κούβελας (Α’ Θεσσαλονίκης), κ. Π. Μαντάς (Μεσσηνίας), κα. Κ. Μονογυιού (Κυκλάδων), ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, η Δ/ντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Κρήτης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κα. Χ. Τσακτσίρα και ο Γεν. Δ/ντής Εισφορών του ΕΦΚΑ, κ. Δ. Παπαχρήστου, καθώς και ο Δ/ντής του Γραφείου Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Η. Δαμίγος.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι “η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση με πάρα πολλούς τρόπους. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία εν ευρεία έννοια έχουν αυξηθεί κατά 83%. Ενώ 7 στους 10 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υγεία τους από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα σε περιοχές που επηρεάζονται πιο άμεσα, μπορεί κανείς να αναμένει μία αύξηση στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας κατά 20 με 30% μέχρι το 2050. Με τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης, των τεχνολογικών αλλαγών, της διείσδυσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε έκφανση της ζωής μας αναδύονται νέες ευκαιρίες. Ιστορικά σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις, πάντοτε αναδύονται νέες ευκαιρίες. Και τελικά οι κοινωνίες που καταφέρουν να αφομοιώσουν καλύτερα τα επιτεύγματα αυτά, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες είναι αυτές που καταφέρουν να πετύχουν υψηλότερη παραγωγικότητα υψηλότερα εισοδήματα και εν τέλει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους. Και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι”.

Ο κ. Stefan Olsson, Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κεντρική τοποθέτησή του, τόνισε: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνουν την ευημερία των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαρκούς κοινωνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, τους κλαδικούς φορείς, καθώς και τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες είναι πιο θετικά σε εταιρείες που συμβουλεύονται τους εργαζόμενους πριν την υιοθέτησή τους. Αυτή είναι πραγματικά η ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Χτίζουμε μια οικονομία που δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω καλών συνθηκών εργασίας και της συμμετοχής των εργαζομένων στην όλη διαδικασία. Οι δεξιότητες και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διαδραματίζουν βασικό ρόλο για να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και τους εργαζόμενους που θέλουν να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Γι’ αυτό η Ursula Von Der Leyen ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Union of Skills» που θα επικεντρωθεί στην επένδυση στη δια βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τη διατήρηση και αναγνώριση δεξιοτήτων, και την ενημέρωση για τις δεξιότητες.”

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχολίασε: “Η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την κοινωνία και τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας. Νέα δεδομένα τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον δευτερογενή και στον τριτογενή που καθιστά απαραίτητη την προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Ένας από τους βασικούς τομείς είναι η πράσινη ανάπτυξη, στην οποία περιλαμβάνονται όλοι οι κλάδοι και οι τομείς που σχετίζονται με την άνθηση και επέκταση αυτής, ώστε να μετριαστούν οι δυνάμεις εκείνες που έχουν οδηγήσει στην κλιματική κρίση και στους κινδύνους και τις ανησυχίες που αυτή έχει δημιουργήσει. Σε αυτούς, λοιπόν, τους κλάδους και τους τομείς αναδύονται νέα επαγγέλματα και ειδικότητες, αλλά και προκύπτει αυξημένη ζήτηση για υπάρχοντα και σχετιζόμενα επαγγέλματα, αλλά και εξειδικεύσεις αυτών.”

Ο τ. Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε: “O κλάδος του εμπορίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ευρωπαϊκή και για την ελληνική οικονομία. Στη χώρα μας, στον κλάδο του εμπορίου δραστηριοποιούνται 227 χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, περίπου, το 12,5% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης το εμπόριο δημιουργεί περί τις 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας το 16,5% της συνολικής απασχόλησης. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εργοδότες της οικονομίας (26%) επιχειρούν στον κλάδο του εμπορίου. O ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός λειτουργούν ως επιταχυντές δομικών αλλαγών στον κλάδο του εμπορίου. Σε αυτό το περιβάλλον οι νέες δεξιότητες αποτελούν κρίσιμη συνθήκη για τον μετασχηματισμό των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, δεδομένης της ετερογένειας και των πολλών «ταχυτήτων» στο οικοσύστημα του εμπορίου. Επιπλέον, στις επιχειρήσεις αναδύονται νέοι ρόλοι που απαιτούν εργαζόμενους υψηλών προσόντων.”

Η κα. Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ σχολίασε: “Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, η ελληνική αγορά εργασίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Παραμένουμε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία, με χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, ιδίως των γυναικών και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις αυξάνονται καταδεικνύοντας τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τη σύνθεση της ζήτησης για νέες δεξιότητες και επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων, χρειαζόμαστε, καταρχήν, στροφή των επενδύσεων προς ένα παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται περισσότερο στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τις εξαγωγές και λιγότερο στην εγχώρια κατανάλωση. Χρειαζόμαστε, επίσης, μία εθνική στρατηγική για την απασχόληση, την επανακατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.”

Ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας & Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε: “Είναι γεγονός ότι καθώς η ανεργία μειώνεται διαρκώς σε ποσοστά κάτω από 10%, δημιουργείται περαιτέρω στενότητα στην αγορά εργασίας για την εξεύρεση των κατάλληλων εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας αναζητούν εργαζόμενους, από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο μέχρι τον πρωτογενή τομέα, που παρουσιάζει σημαντικότατες ελλείψεις σε εποχικούς εργαζόμενους. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στην υψηλή εξειδίκευση και στα ταλέντα στην Ελληνική αγορά εργασίας, καθότι η αγορά των ταλέντων είναι άκρως ανταγωνιστική και πόλεις όπως είναι το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, λόγω και του Brexit, λειτουργούν ως μαγνήτες ταλέντων, καθότι έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων με προοπτικές ανέλιξης και σταδιοδρομίας σε συνδυασμό με τις ποιοτικές συνθήκες εργασίας, την ποιότητα ζωής, αλλά και την ταχύτατη ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα λαμπρά μυαλά που έχουν φύγει από την χώρα μας, στοχεύουμε να προσελκύσουμε πίσω στην Ελλάδα μέσω του «Rebrain Greece».”

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος & CEO MANDYNAMIC κος. Νίκου Πέτρος, αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες της αγοράς εργασίας, λόγω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας «Rebrain Greece», που ενθαρρύνει την επιστροφή Ελλήνων εργαζομένων από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά, και επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής επιχειρήσεων και εργαζομένων στις αλλαγές που φέρνουν η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή.

Ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Ιωάννης Μπουζούρης, στην παρουσίαση της MANDYNAMIC ανέδειξε τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής αλλαγής στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέες δεξιότητες, πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμες πρακτικές. “Η AI επαναπροσδιορίζει ρόλους, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, ενώ η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις επιχειρήσεις σε οικολογικές στρατηγικές”, τόνισε. “Η MANDYNAMIC εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις, όπως το σύστημα ηλεκτρονικών συμβάσεων, και επενδύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της. Οι τάσεις που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας για το 2025 είναι 1. η ψηφιακή επιλογή ανθρώπινου δυναμικού, 2. οι δίκαιες αμοιβές και η αύξηση παροχών, 3. η αλλαγή απαιτήσεων στις δεξιότητες, 4. τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, 5. οι δημογραφικές αλλαγές και 6. η διακρατική ανταλλαγή εργαζομένων. Η προσαρμογή στις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτεί επένδυση στους ανθρώπους και τη δια βίου μάθηση, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για όλους”.
_______________
Η MANDYNAMIC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στα πεδία της αναζήτησης και της διάθεσης προσωπικού. Στην πολυετή λειτουργία της, η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει αποτελεσματικά περισσότερες από 3.200 επιχειρήσεις και έχει διαθέσει πάνω από 65.000 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. www.mandynamic.gr