Μεταπολίτευση, ένα βολικό «τέρας»
Μια εκδήλωση διαφορετική από αυτές που κατά δεκάδες έχουν γίνει στη χώρα για τα πενήντα χρόνια από την κατάρρευση της χούντας τον Ιούλιο του 1974 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο καφέ Prestige, με πρωτοβουλία της Παρέμβασης πολιτών Πέλλας, του Συλλόγου φίλων του βιβλίου Ν. Πέλλας, της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Διονύση Ελευθεράτου «Μεταπολίτευση, ένα βολικό “τέρας“.
Και ήταν διαφορετική, γιατί εστίασε, όπως άλλωστε και το βιβλίο, στον ριζοσπαστισµό που αναπτύχθηκε στην ελληνική κοινωνία κατά τα πρώτα χρόνια από τη Μεταπολίτευση και στις πολλαπλές επιδράσεις που αυτός άσκησε.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δικηγόρος Γιώργος Σαχπατζίδης.
Ο Γιώργος Ατματζίδης έκανε μια συστηματική παρουσίαση του βιβλίου και αναφέρθηκε κυρίως στους κοινωνικούς αγώνες των πρώτων χρόνων μετά την πτώση της δικτατορίας και στο πώς επηρέασε ο ριζοσπαστισµός της πρώιμης Μεταπολίτευσης τις πολιτικές εξελίξεις, τις ιδέες και την ψυχαγωγία.
Η Ξανθίππη Κουτούφη μίλησε για το τι σημαίνει (ή δεν σημαίνει) η Μεταπολίτευση για τη νέα γενιά, για την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνει η γενιά αυτή αλλά και για τις κοινωνικές της ευαισθησίες.
Τέλος ο συγγραφέας, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις σηµαντικότερες πολιτικές – κοινωνικές συγκρούσεις της Μεταπολίτευσης, κυρίως από την πρώτη και ζωηρότερη περίοδό της, απάντησε σε όσους αβάσιμα και σκόπιμα κατηγορούν τη Μεταπολίτευση ως επιζήμια περίοδο, υποστηρίζοντας πως χάρη στους κοινωνικούς αγώνες οι οικονομικές ελίτ του τόπου και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους υποχρεώθηκαν να ικανοποιήσουν λαϊκά αιτήματα, που αλλιώς δεν είχαν καμία διάθεση να το κάνουν.
Ακολούθησε, με αφορμή το βιβλίο, πλούσια συζήτηση με το κοινό για το χθες, το σήμερα και το αύριο της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας.