ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Την Πέμπτη 3 Απριλίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ,συνδιοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μέγα και της Βίλμας Χαστάογλου – Μαρτινίδη, με τίτλο : «Τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη 1870 – 2024».
Επιμέλεια κειμένων: Νατάσα Κάντζα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών,
Ηλίας Περτζινίδης, Πρόεδρος ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσαλονίκης ,
Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης,
Γιάννης Μέγας και Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη, συγγραφείς,
Βασίλης Κολώνας, Αρχιτέκτονας
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κενρικής Μακεδονίας, Μ. Αλεξάνδρου 49 Θεσσαλονίκη.
Link βιβλίου: https://tinyurl.com/2ps4c69v
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το λεύκωμα των Γιάννη Μέγα και Βίλμας Χαστάογλου – Μαρτινίδη, με τίτλο Τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη 1870 – 2024. Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής των παρεμβάσεων (υποδομής, κτιριακών, κ.λπ.) που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία περίπου 150 χρόνια, αλλά και όσων βρίσκονται εν εξελίξει ή πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Από την κατεδάφιση των τειχών της πόλης και την ανέγερση των νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έως την ανάπλαση της Νέας Παραλίας, την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία» και φυσικά το Μετρό, αλλά και το Flyover, το ThessINTEC, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την ανάπλαση της ΔΕΘ και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, στην έκδοση αυτήν παρουσιάζονται έργα που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη της ιστορικότητάς της.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Γιάννης Μέγας
Γεννήθηκα το 1945 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Εργάστηκα ως μηχανικός επί 40 χρόνια σε διάφορες χώρες. Το 2001 επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 35 σχεδόν χρόνια «αυτοεξορίας».
Το 1974 στην υπαίθρια αγορά του Οππιάεη Τοννη στο Λονδίνο αγόρασα τις τρεις πρώτες καρτ ποστάλ με θέμα την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και έτσι αντιλήφθηκα το απίστευτο εύρος της καταστροφής. Αυτό υπήρξε και το έναυσμα για τη συλλογή μου. Συνέλλεγα υλικό επί σχεδόν 40 χρόνια με θέμα τη Θεσσαλονίκη για την περίοδο 1800-1950. Η συλλογή αποτελείται από οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί: καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, επιστολόχαρτα, προγράμματα κινηματογράφων, θεάτρων και συναυλιών κ.ά., ένα σύνολο περίπου 90.000 τεκμηρίων. Η εύρεση και η συγκέντρωση ιστορικού υλικού με οδήγησαν στη συγγραφή δεκατριών βιβλίων με θέματα από την ιστορία και τοπογραφία της πόλης. Το 2017 δώρισα τη συλλογή μου στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, όπου έγινε και γίνεται εξαιρετική δουλειά στην καταγραφή, στο σκανάρισμα και στην ταυτοποίηση.
Η Βίλμα Χαστάογλου Μαρτινίδη είναι ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και αστική κοινωνιολογία στο Παρίσι. Δίδαξε ιστορία της πολεοδομίας και αστικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, και διαχείριση των ιστορικών κτιρίων και τόπων των πόλεων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, για την πολεοδομική ιστορία και τον εκσυγχρονισμό των αστικών χώρων, και την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ανατολικής Μεσόγειο. Δίδαξε σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Planning Perspectives. Εκπόνησε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, με χρηματοδότηση ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων, και συμμετείχε σε μελέτες για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με πιο πρόσφατη τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην οποία διατελεί και σύμβουλος κατά τη φάση υλοποίησής της.