Ο πρώην υπουργός συμμετείχε στους Προμάχους στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Σάββατο οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Αλμωπίας και Έδεσσας αναφορικά με τα προβλεπόμενα του νέου Νόμου περί υβριδικών συνεργατικών σχημάτων στην εκμετάλλευση των Δασών, παρουσία του Διευθυντή Δασών Πέλλας, των Δασικών Υπουργών και Αριδών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των Δασικών Συνεταιρισμών, αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των δασών από υβριδικά συνεργατικά σχήματα, ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι και στο μέλλον η διαχείρισή τους γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς σύμφωνα με το ΠΔ 126/1986.

Ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε στους παρευρισκόμενους ότι αποδεδειγμένα ο ίδιος διαχρονικά στέκεται στο πλευρό τους, υπενθυμίζοντας την καταλυτική του παρέμβαση για την άρση των κραυγαλέων αδικιών και κωλυμάτων που δημιούργησε ο Ν. 4423/2016 στους υλοτόμους και στον τρόπο διάθεσης της ξυλείας τους.

https://www.facebook.com/share/1AHTj9Lzhw/?mibextid=wwXIfr

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος που εκπονήθηκε επί Υπουργίας του το 2014 με προϋπολογισμό 254 εκατομμύρια εκατομμύρια για την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών στη δόση, που επί 4,5 χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμεινε αναξιοποίητο στην υπηρεσία των Βρυξελλών Χατζηδάκη -και χάρη στο οποίο σήμερα δεκάδες έργα κατασκευάζονται σε όλες τις δασικές περιοχές της επικράτειας, όπως και στην Πέλλα.

https://www.facebook.com/100037247332949/posts/1064575981460636/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Όσον αφορά τον Νόμο 5106/2024 στον οποίο περιλαμβάνονται και τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα στη διαχείριση των δασών, ο Γιώργος Καρασμάνης επεσήμανε, ότι θεσπίστηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία απειλεί όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, ειδικά για τα μέτρα που υπάρχουν μελέτες, ότι δεν είναι πολύ περιορισμένες. ορεινές περιοχές, είτε να εξαφανιστούν».

Και μάλιστα στην ομιλία του πέρυσι στη Βουλή, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, ζητώντας -στα διαχειριζόμενα δημόσια δάση, όπως είναι η Πέλλα (40 δασικοί συνεταιρισμοί, 1500 δασεργάτες)- τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των Δασικών Συνεταιρισμών στη διαχείριση των Δασών, σύμφωνα με το ΠΔ όπου 126/19. εκδηλώνονται πυρκαγιές.

Για αυτό ζήτησε την έμπρακτη στήριξη τους, με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων (όπως το συνταξιοδοτικό), αλλά και τη χορήγηση ουσιαστικών κινήτρων για την ένωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Υπήρξε μάλιστα δέσμευση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προς τον ίδιο ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν Δασικοί Συνεταιρισμοί δεν θ’ αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των δασών, ενώ το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο εκεί όπου δεν υπάρχουν δασεργάτες – υλοτόμοι.

https://www.facebook.com/share/v/1W26FGoUnD/?mibextid=wwXIfr

Τέλος, τόνισε στους παριστάμενους ότι θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα ώστε και η νέα ηγεσία του Υπουργείου να κρατήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης, προκειμένου να μην θιγούν ούτε στο ελάχιστο οι δασεργάτες-υλοτόμοι της περιοχής μας από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Παρατίθενται σύνδεσμος που αποδεικνύουν την έμπρακτη, διαχρονική στήριξη του Γιώργου Καρασμάνη στους δασεργάτες- υλοτόμους.

https://www.facebook.com/share/p/1ARP2HJZUQ/?mibextid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/p/162hRrg5q4/?mibextid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/p/1Ceox1qkHX/?mibextid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/p/18REMHdPC1/?mibextid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/p/19gNRqYf5M/?mibextid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/v/1BS9MMtApH/?mibextid=wwXIfr