Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου με τίτλο «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης». Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας προσπαθεί μετά από πολυετείς έρευνες να παρουσιάσει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμό της το 1989. Καθώς και την άσχημη εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος στην πριν το Γεντί Κουλέ περίοδο, όταν χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ο Λευκός Πύργος και το Κονάκι του Πασά, το σημερινό Διοικητήριο.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακολουθούμε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές Επταπυργίου αφότου άνοιξε ως φυλακή, γύρω στα 1896 και όλα τα κατοπινά χρόνια, με τη διακίνηση ναρκωτικών, τους βιασμούς κρατουμένων και την άγρια εκμετάλλευση των φυλακισμένων από ένα σύστημα εξουσίας προκειμένου να πλουτίζουν ελάχιστοι μεγαλοπαράγοντες, ακόμη και κρατικοί λειτουργοί, επίσης, τις μυθιστορηματικές αποδράσεις από το κάτεργο αλλά και τον εφιάλτη των εκτελέσεων, κυρίως πολιτικών κρατουμένων, κατά τις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου. Στο παράρτημα της έκδοσης, παρατίθεται ένας σχεδόν πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των εκτελεσμένων στο Γεντί Κουλέ κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και ένας πρώτος ενδεικτικός κατάλογος με τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ καθώς επίσης και για το φωτογραφικό παράρτημα εδώ.
Link βιβλίου https://tinyurl.com/3eek6fhf
Βιογραφικό
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, γεννήθηκε το 1947 στις Σέρρες και στα 60 και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε επιτελικές θέσεις, ενώ επί δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα και στα Βαλκάνια.
Το 1991 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων του οποίου υπήρξε Γενικός Διευθυντής επί μία 18ετία και μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Διετέλεσε επί χρόνια μέλος του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις. Το 1994 ίδρυσε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας διετέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια Γενικός της Γραμματέας. Το 1995, άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο ομογενειακό περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» που κυκλοφορούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια σε 35 χώρες των πέντε ηπείρων, μεταφέροντας στα πέρατα της γης τη φωνή του απόδημου Ελληνισμού.
Τιμήθηκε το 1985 με το μετάλλιο «Βουλγαρία-1300 χρόνια» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και έλαβε ανώτατη διάκριση το 1992 για την προώθηση των Ρουμανοελληνικών σχέσεων, ενώ ήταν ο πρώτος βορειοελλαδίτης στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί» το 1987 για την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας και τη συμβολή του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, τιμήθηκε το 1996 από την Κυπριακή Εστία για την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου και τον Δεκέμβριο του 1996 από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρεπορτάζ και την ιστορική έρευνα. Μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν δεκαπέντε βιβλία του, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο. Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (2013), Μελανές κηλίδες στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης (2017) & Σελίδες Κατοχής (2018).
Υπό έκδοση βρίσκονται τα βιβλία του:
Μια απόβαση των Συμμάχων που δεν έγινε ποτέ, Ρινίσματα Ιστορίας και η τριλογία Η Θεσσαλονίκη του Πολέμου, της Αντίστασης και της απελευθέρωσης.