Την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις IANOS, διοργανώνουν αφιέρωμα για τα «100 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης .
Για το πολυδιάστατο έργο της Μίκης Θεοδωράκη θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Μονεμβασίτης , συγγραφέας, κριτικός, ιστορικός μουσικής
Τάσος Τζήκας , πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Ο. Δόικος , καθηγητής φιλοσοφίας ΑΠΘ
Νίκος Καρατζάς , εκδότης, πρόεδρος της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) – HELEXPO (Εγνατία 154), περίπτερο 13, Αίθουσα «ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» στα πλαίσια της 21ης ​​Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΒΘ θα υπάρχει Έκθεση αντιγράφων από παρτιτούρες εμβληματικών έργων του , καθώς και η Έκθεση Βιβλίων της Μίκης Θεοδωράκη , από όλους τους εκδότες.
Σας αποστέλλουμε δελτίο Τύπου προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας.
Λίγα λόγια για τον συνθέτη
Ο Μίκης Θεοδωράκης , κρητική καταγωγή, γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Έζησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να καταλήξει στην Αθήνα, στην οποία έκτοτε διαμένει. Από το 1954 έως το 1960 εργάστηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο γράφοντας συμφωνική μουσική, μπαλέτα και μουσική για ταινίες. Στα 1960 τίθεται επικεφαλής του αναγεννητικού πολιτιστικού – πολιτικού κινήματος στην Ελλάδα με επίκεντρο τη σύζευξη ποίησης και μουσικής συνθέτοντας δεκάδες κύκλους τραγουδιών, ορατόρια, επιθεωρήσεις, μουσική για το αρχαίο ελληνικό δράμα και άλλα. Το κίνημα αυτό συνδέεται με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της εποχής, που στόχευαν πέρα ​​απ’τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής σε μια βαθύτερη και ευρύτερη αναγέννηση του ελληνικού λαού. Το γεγονός αυτό τον φέρνει συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής με κορύφωση την ενεργό συμμετοχή του στο αντιστασιακό κίνημα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-74). Ο Θεοδωράκης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, το δε έργο του πολύμορφο και πλούσιο, επεκτείνεται πέραν της μουσικής σε τομείς όπως η ποίηση, η πεζογραφία, η φιλοσοφία, η μουσικολογία. Ακόμα και σε πολιτικά δοκίμια. Η πρώτη περίοδος της μουσικής του δημιουργίας (1940-53) περιλαμβάνει τραγούδια, ορατόρια, μουσική δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά έργα. Κορυφαίο έργο η Πρώτη Συμφωνία. Η δεύτερη περίοδος, η Παρισινή (1954-59) περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά. Κορυφαίο έργο το μπαλέτο που ανέβηκε στα 1959 στο Covent Garden, η Αντιγόνη. Η τρίτη περίοδος 1960-80 είναι αφιερωμένη στο κίνημα της έντεχνης λαϊκής μουσικής με κυριότερες συνθέσεις τα ορατόρια Άξιον Εστί και Canto General. Ακολουθεί η τέταρτη περίοδος από το 1981 έως το 1988, κατά την οποία, συνεχίζοντας πάντοτε να συνθέτει κύκλους τραγουδιών, επιστρέφει στη συμφωνία με τα κύρια έργα της Τρίτης Συμφωνίας, την Εβδόμη Συμφωνία, την πρώτη του Όπερα Κώστα Καρυωτάκη (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου) και το μπαλέτο Ζορμπάς. Τέλος κατά την πέμπτη περίοδο (1989 έως σήμερα) συνθέτει βασικά τις όπερες του (λυρικές τραγωδίες) Μήδεια, Ηλέκτρα και Αντιγόνη. Την Τριλογία αυτή συμπληρώνει η καινούρια του ‘Οπερα Λυσιστράτη. Με τα έργα αυτά ο Θεοδωράκης εγκαινιάζει την εποχή του Λυρικού Βίου, δηλαδή την ολοκληρωτική στροφή του προς τον λυρισμό και την τελειοποίηση της λυρικής μουσικής έκφρασης σε όλο το φάσμα της μουσικής της δημιουργίας.