Ένα κυκλικό βαλιτσάκι με δημιουργικές και χρήσιμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες φτάνει για πρώτη φορά στην Έδεσσα, και συγκεκριμένα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης incommon που προάγει την κυκλική οικονομία. Πρόκειται για μια ξεχωριστή αποσκευή που μεταφέρει γνώσεις, εργαλεία και ιδέες για να ζούμε φιλικά προς το περιβάλλον εφαρμόζοντας την κυκλική οικονομία στην καθημερινότητα των κατοίκων ξεκινώντας από τις/τους μικρότερες/ους σε δημοτικά σχολεία!
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τροφή, το νερό, τα υλικά και τα προϊόντα όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας αλλά και να φροντίσουμε το περιβάλλον; «Το κυκλικό βαλιτσάκι καταφθάνει για να μας δώσει απαντήσεις! Είναι μια ιδέα που είχαμε καιρό στο μυαλό μας και ήρθε η ώρα να την ταξιδέψουμε σε μέρη πιο μακρινά και ανθρώπους που δε συναντάμε καθημερινά. Μέσα από όσα περιέχει μας δείχνει τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους, φυσικούς και υλικούς, σωστά και έξυπνα μετά την αρχική τους χρήση ώστε να μη γίνονται σκουπίδια και ρύποι. Έτσι δε θα επιβαρύνουμε τον αέρα, τη θάλασσα, τις παραλίες, τα σχολεία, τις γειτονιές και τα νοικοκυριά μας. Και η καλύτερη αρχή για μια τέτοια αλλαγή ξεκινά από τα παιδιά που είναι το μέλλον», αναφέρει η Βάνια Παπαδοπούλου, συντονίστρια έργου κυκλικό βαλιτσάκι στην incommon υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες να δείξουμε αγάπη στη Γη που μας φιλοξενεί με φαντασία, δημιουργικότητα και σύγχρονα μέσα. Να μη σπαταλάμε αλλά να κρατάμε στη ζωή όσα χρησιμοποιούμε ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και αναπόφευκτα την υγεία και το πορτοφόλι μας.
«Όταν έφτασε η ώρα να ανοίξουμε το Κυκλικό Βαλιτσάκι μαζί με τους μαθητές της τάξη μου , η περιέργεια για το περιεχόμενο του ήταν πολύ μεγάλη. Συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού διαδέχτηκαν την αρχική μας έκπληξη. Εξερευνήσαμε το περιεχόμενό του και είδαμε όλα τα υλικά που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε την κυκλική οικονομία και να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα βοηθήσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη μας», δηλώνει ο Βασίλειος Δημητριάδης, δάσκαλος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας, όπου έφτασε το βαλιτσάκι. Επεσήμανε μάλιστα, ότι το υλικό και το περιεχόμενο του βαλιτσακίου θα βοηθήσουν στην υιοθέτηση μιας άλλης στάσης ζωής απέναντι στο περιβάλλον, πιο φιλικής, πιο βιώσιμης, πιο οικολογικής, που σέβεται ό,τι υπάρχει γύρω μας στη φύση. Μακριά από τη λογική του υπερκαταναλωτισμού και της αλόγιστης χρήσης των πόρων του πλανήτη μας που οδηγούν στα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που βρίσκουμε μπροστά μας. Μια φιλοσοφία με στόχο να μη μείνει στα στενά όρια της σχολικής κοινότητας αλλά να διαχυθεί στη γειτονιά, στην τοπική κοινωνία ώστε όλοι να γνωρίσουν και να επωφεληθούν από αυτήν.
Δίνω νέα χρήση σε ένα παλιό ηχειάκι που δεν πετώ, βοηθώ το περιβάλλον με το δικό μου βιβλίο συνταγών, φορτίζω συσκευές με ηλιακό πάνελ και μειώνω τη σπατάλη νερού με έναν αεριστήρα βρύσης που βάζω στη βρύση του σχολείου χρησιμοποιώντας κάβουρα, ενώ διοργανώνω καλλιτεχνική έκθεση για το νερό και τη σωστή του χρήση! Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις φανταστικές δραστηριότητες στις ενότητες τροφή, νερό, υλικά και προϊόντα και κλιματική κρίση που περιέχει το κυκλικό βαλιτσάκι. Το Κυκλικό Βαλιτσάκι ταξίδεψε σε σχολεία 11 ακόμη απομακρυσμένων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, σε Σέρρες, Άρτα, Λάρισα, Αρκαδία, Λέσβο, Αμοργό, Ρόδο, Χίο, Πάτμο, Σκιάθο και Αλόννησο.
Ένα βαλιτσάκι με «προορισμό» τη φροντίδα του περιβάλλοντος
Πρόκειται για ένα φυσικό βαλιτσάκι που περιέχει διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες οργανωμένες γύρω από βασικές θεματικές της κυκλικής οικονομίας:
- Τροφή
- Νερό
- Υλικά και προϊόντα
- Κλιματική κρίση.
Το κυκλικό βαλιτσάκι διατίθεται δωρεάν σε τάξεις Δημοτικού γενικής εκπαίδευσης και απευθύνεται κυρίως σε μαθήτριες και μαθητές των τάξεων από Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα σχολική χρονιά (2024 – 2025) αλλά και να παραμείνει στα σχολεία ως διαχρονικό εργαλείο βιωματικής μάθησης για τις επόμενες σχολικές χρονιές, ανεξάρτητα από πιθανές αλλαγές στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Άμεσα ωφελούμενες/οι είναι οι συνεργαζόμενες/οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι σχολικές κοινότητες που αξιοποιούν το κυκλικό βαλιτσάκι. Αλλά έμμεσα και εξίσου ουσιαστικά ωφελούνται οι γειτονιές, η πόλη, οι επιχειρήσεις, άλλες τοπικές ομάδες (πολιτιστικές, αθλητικές κ.α.) και η δημοτική αρχή, καθώς το βαλιτσάκι ταξιδεύει σε αυτές και ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και τη βιώσιμη συμπεριφορά.
Αυτό συμβαίνει καθώς μέσα από τις δραστηριότητες που περιέχει το κυκλικό βαλιτσάκι- που αναπτύσσονται αρχικά σε επίπεδο σχολείου- ενθαρρύνεται η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συλλογική δράση και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ευρύτερο επίπεδο.
Οι εκπαιδευτικοί που παραλαμβάνουν το κυκλικό βαλιτσάκι, παρέα με την τάξη που θα το χρησιμοποιήσει, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές γνώσης, μεταφέροντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στο υπόλοιπο σχολείο τους, αλλά και στην οικογένειά τους και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Η ενεργή εμπλοκή τους συμβάλλει στη δημιουργία σχολείων με κυκλικές και βιώσιμες συνήθειες, διασφαλίζοντας ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτώνται μέσα από το πρόγραμμα παραμένουν και εφαρμόζονται στην καθημερινότητα αντί να αποτελούν απλώς θεωρητικές πληροφορίες στοχεύοντας στη φροντίδα του περιβάλλοντος.
Περισσότερα για το έργο «Κυκλικό βαλιτσάκι» μάθετε εδώ: https://www.incommon.gr/project/kykliko-valitsaki-me-ekpaideftikes-drastiriotites/
Λίγα λόγια για την incommon: Η incommon-Innovative Circular Open είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που μας προτείνει να κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη αξιοποιώντας -και όχι εξαντλώντας-τους διαθέσιμους φυσικούς και μη πόρους για να ζούμε σε αρμονία μεταξύ μας και με το περιβάλλον. Για να το πετύχει αυτό εργάζεται μαζί με πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες και τοπικές αρχές.