Στις 10 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκπαιδευτικό σεμινάριο για το λογισμικό του ΚΕΠ Υγείας καθώς και για το εξειδικευμένο λογισμικό ελέγχου ακουστικής ικανότητας «Ακούω Καλά». Η εκπαίδευση έγινε από εκπροσώπους του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την κα Μαρία Αραμπατζή και την κα Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας και Πέλλας, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και την ενίσχυση των εργαλείων που διαθέτουν οι δήμοι για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Η εκπαίδευση αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠ Υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Στις 11, 12 και 13 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το Δήμο Αλμωπίας δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο « Ακούω καλά».
Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.
Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. 1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνεται ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αλμωπίας σε συνεργασία με την ιατρό Αναστασιάδου Κασσιανή. Εξετάστηκαν συνολικά 98 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 14 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.
Η κα Ολλανδέζου Όλγα , αρμόδια Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Η υλοποίηση του έλεγχου ακουστικής ικανότητας ¨Ακούω Καλά¨ ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Δήμο μας. Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των συμπολιτών μας στο πρόγραμμα, δείχνει ακόμη μία φορά, τη σπουδαιότητα των δράσεων πρόληψης για την υγεία και για το λόγο αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η συμμετοχή των ιατρών και επαγγελματιών υγείας του δήμου μας, στους οποίους εκφράζουμε ως δημοτική αρχή την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια και την εθελοντική υποστήριξή τους στη νέα δομή πρόληψης και προαγωγής της υγείας στους πολίτες της περιοχής μας».
O κ. Χατζηδημητριάδης Γεώργιος , δήλωσε : «Ευχαριστούμε θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για τη στήριξη του έργου του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Αλμωπίας, όσο και για την άριστη συνεργασία. Θα συνεχίσουμε μέσω του ΚΕΠ Υγείας να συμβάλλουμε στην προώθηση της ιδέας της πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Η Υγεία και η Πρόληψή της είναι υπόθεση όλων μας».
Γ. Πατούλης «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να προλάβει ενδεχόμενα σοβαρά προβλήματα ακοής».
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών.»
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.