Έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας λόγω του καύσωνα
Καθώς εντείνεται και παρατείνεται ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (24/7), το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Πέλλας, μετά από πρόταση του Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Απόστολου Κώνστα. Τις εργασίες του οργάνου συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος, στην εισήγησή του, επισήμανε την υψηλή επικινδυνότητα για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς την περίοδο αυτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και οικοσυστήματα της Πέλλας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η λήψη μέτρων που επιβάλλεται να ληφθούν από τους Δήμους, τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και τους οργανωτές πολιτιστικών, κοινωνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκολλήσεις, κοπές, τροχίσματα, κλπ.), το ψήσιμο με κάρβουνα (απαγορεύεται σε ανοικτούς χώρους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 ή 4), το πέταμα φωτοβολίδων και βεγγαλικών (απαγορεύονται αυστηρά σε όλες τις περιπτώσεις και οι παραβάτες τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα).
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, κατά τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις ή δράσεις σε ανοικτούς χώρους και κοντά σε δάση ή αλσύλλια, ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά από απροσεξία ή άλλη αιτία (πέταμα αποτσίγαρων, σπασμένα μπουκάλια και σκουπίδια).
Συζητήθηκε η δημιουργία μικρών ομάδων πυρασφάλειας, με εθελοντές πολίτες, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των τοπικών πυρκαγιών, με τη διάθεση τρακτέρ με βυτία νερού και δυνατότητα κατάβρεξης σε ενδεχόμενη εστία φωτιάς.
Εντωμεταξύ, το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας παραμένει υψηλό. Υπάρχει προσωπικό επιφυλακής για άμεση κινητοποίηση και μεικτά κλιμάκια ελέγχου διενεργούν περιπολίες. Εντωμεταξύ, οι δασικές υπηρεσίες πραγματοποιούν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού των δασών και, επίσης, έργα δασικής οδοποιίας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, οι οποίοι απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ως σκουπιδότοποι και, μέχρι την αποκατάστασή τους, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την πρόκληση δασικών πυρκαγιών.