Η συνεργασία της Αγροξενία και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου για το μέλλον του ελληνικού αγροτουρισμού- τουρισμού υπαίθρου, με την ψηφιακή ενίσχυσή του- Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DigAccessAgrotourism
Στοχεύοντας στην ισχυροποίησή της στον τουρισμό υπαίθρου- αγροτουρισμό και υιοθετώντας τα κελεύσματα του απαιτητικού διεθνούς ψηφιακού περιβάλλοντος, η Αγροξενία σε αγαστή συνεργασία με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου τα ενεργά αλλά και τα εν δυνάμει της Αγροξενία να ενημερωθούν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DigAccessAgrotourism.
To DigAccessAgrotourism στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων φορέων στον αγροτουρισμό αξιοποιώντας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να ενδυναμώσουν την παρουσία και τη θέση τους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν έξι συνολικά χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο) υλοποιείται στη χώρα μας από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Αγροξενία ως συνεργαζόμενου φορέα.
Ο πρώτος σταθμός της συνεργασίας της Αγροξενία και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και ενημέρωσης των αγροτουριστικών επιχειρήσεων (ξενώνες, τοπικοί παραγωγοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DigAccessAgrotourism πραγματοποιήθηκε χθες, 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στην Ξάνθη. Οι συμμετέχουσες στην ημερίδα εταιρίες είχαν τη μοναδική δυνατότητα και ευκαιρία να ενημερωθούν για την πλειάδα των ξεχωριστών δυνατοτήτων- ευκαιριών που τις παρέχει αφειδώς το DigAccessAgrotourism και να αποκτήσουν ιδίαν γνώση και αντίληψη για άξονες της στρατηγικής του προγράμματος όπως ενδεικτικά: η εξατομικευμένη για κάθε επιχείρηση προσέγγιση, το mentoring, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με διεθνείς αγροτουριστικές επιχειρήσεις, η αλληλοεπιδραστικότητα στο διεθνές περιβάλλον κ.λπ.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροξενία κ. Νίκος Γάλλιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση- ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ξάνθη, στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: Ο τουρισμός υπαίθρου στην Ελλάδα έχει μέλλον, αρκεί να επενδύσουμε συντονισμένα, με σχέδιο και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. Ο δρόμος είναι κοινός και χρειάζεται συμμαχίες – σαν αυτή με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο και με τους εξαιρετικούς εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος. Στην Ξάνθη, όπως και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχουν μικροί παραγωγοί, ξενώνες, τοπικοί παραγωγοί, αγροκτήματα και πολιτιστικοί φορείς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες – αλλά χρειάζονται ενίσχυση, εκπαίδευση και κυρίως σύνδεση με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διεθνή δίκτυα.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DigAccessAgrotourism προσφέρει τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για να ενσωματωθούν οι αρχές του αγροτουρισμού στη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα. Δίνει έμφαση στην προσβασιμότητα, στην ψηφιακή προβολή και στη διασύνδεση – δικτύωση μικρών επιχειρήσεων με τις διεθνείς αγορές».
Ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Marco Della Puppa επεσήμανε: «Η χθεσινή εκδήλωση στην Ξάνθη αποτυπώνει τον στόχο μας να ενισχύσουμε τον αγροτουρισμό στην ελληνική επικράτεια μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης. Η συνεργασία μας με την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μας φέρνει σε άμεση επαφή με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DigAccessAgrotourism είναι το εργαλείο για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.»
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Παλησίδης τόνισε: «Η παρουσία μας στην Ξάνθη και η συνεργασία με την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ μας επέτρεψε να ακούσουμε από κοντά τους επαγγελματίες του αγροτουρισμού. Μέσα από το DigAccessAgrotourism χτίζουμε συνέργειες και προσφέρουμε λύσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.»
Η υπεύθυνη ανάπτυξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ελληνο-Ιταλικού
Επιμελητηρίου κυρία Περσεφόνη Αβραμίδου είπε χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της που ο πρώτος σταθμός ενημέρωσης ήταν ο τόπος καταγωγής της «Η συνεργασία με την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ αποτελεί βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού προγράμματος, καθώς εξασφαλίζει ότι οι δράσεις μας ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Στην Ξάνθη κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα για την ενεργοποίηση των επιχειρήσεων της περιοχής και τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα που προσφέρει πρακτικά εργαλεία για την ψηφιακή τους ενδυνάμωση.»