IFΠολύς ντόρος έγινε για το αντίτιμο που θα δίνουν οι επισκέπτες, μετά την ανθοέκθεση, για να δουν τους καταρράκτες μας. Σε πολλά φυσικά τοπία του τόπου μας αλλά και του εξωτερικού υπάρχει ανάλογο αντίτιμο ενώ σε πολλά άλλα όχι. Σε πολλές Χώρες, όπως Μεσοποταμία, Ιορδανία, Τουρκία, Ρουμανία, Αυστρία και προφανώς και αλλού υπάρχουν φυσικά τοπία όπου για να τα δεις χρειάζεται να δώσεις τον οβολό σου και αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Βέβαια οι αντίστοιχοι κάτοικοι δεν πληρώνουν τίποτε γιατί θα θεωρούνταν παράλογο κάποιος γηγενής να πληρώνει αντίτιμο γιατί κι αυτός αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου του. Για να αποσαφηνίσουμε το θέμα θέλαμε να δούμε ιδίοις όμμασι τον καθ’ ύλην αρμόδιο και να μας τα πει ο ίδιος γιατί ως γνωστόν στην πόλη μας παίζουμε πολλές φορές το σπασμένο τηλέφωνο και η μια είδηση διαστρεβλώνεται με συνέπεια να έχουμε μια άποψη λανθασμένη είτε υποκειμενικά είτε αντικειμενικά. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος σε αυτήν την περίπτωση ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος της Τουριστικής Α.Ε. κ. Δημήτριος Γιώγας. Ας δούμε τι μας απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.

 

Οι υπάλληλοι των Καταρρακτών είναι δώδεκα μήνες απλήρωτοι και ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στο εγγύς μέλλον οι επισκέπτες για να δουν τους καταρράκτες θα δίνουν κάποιο αντίτιμο, αυτό θα βοηθήσει για να πληρωθούν και οι υπάλληλοι;

 

Κύριε Δούκλη ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουνε μερικά πράγματα. Να μην περιοριστούμε στους εργαζόμενους αλλά θα πρέπει να δούμε το τουριστικό προϊόν της πόλης μας. Όταν μιλάμε για τουρισμό παντού ανά τον κόσμο δεν υπάρχει πουθενά δωρεάν θέα. Στην Έδεσσα καλώς ή κακώς δεν έχει γίνει καμία εκμετάλλευση στον χώρο των καταρρακτών. Υπάρχει το Δημοτικό κέντρο όπου στηρίζει όλες τις τουριστικές αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Εδεσσαίων` από κει και πέρα το τουριστικό προϊόν που λέγεται καταρράκτες ως φυσικό προϊόν είναι κάτι το οποίο έχει αφεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην τύχη του. Ούτε η ανάλογη προβολή έχει γίνει, ούτε οι υπηρεσίες που παρέχονται στον τουρίστα είναι αυτού του επιπέδου που αρμόζει να είναι. Ότι αποφασίσαμε εμείς να βάλουμε εισιτήριο στους καταρράκτες δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ότι αυτό θα αποφέρει το κέρδος και θα μπορέσουμε να την καταστήσουμε βιώσιμη, αλλά ο σκοπός είναι να αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν και να του δώσουμε προστιθέμενη αξία που ενδεχομένως έχει χάσει. Γιατί το δωρεάν πουθενά δεν υπάρχει. Θα πρέπει να δώσουμε κάτι στον τουρίστα ως οδηγό έτσι ώστε ο καθένας να το σέβεται.

 

Δηλαδή ένα φυλλάδιο για την ιστορία των καταρρακτών…

 

Μα προφανώς, όταν μιλάμε για παροχή υπηρεσιών εν έτη 2013 δεν μιλάμε για το ότι ο τουρίστας να κατέβει να δει ένα θέαμα, δηλαδή τον καταρράκτη να πέφτει και να φύγει. Να μπορέσει να περιηγηθεί, να δει και τις υπόλοιπες ομορφιές της περιοχής, να μπορέσει αυτό που θα δει να αξίζει τον κόπο. Φυσικά με τα έσοδα αυτά δεν μιλάμε ότι θα πάνε όλα στην επιχείρηση αλλά θα βγάλουμε και έντυπα για τον καταρράκτη καθώς και άλλες ενέργειες. Αυτά τα έσοδα θα πέσουνε και στην καλυτέρευση κάποιων σημείων αλλά και στη βελτίωσή τους.

 

Ουσιαστικά αυτό που λέτε είναι ότι έρχονται τουρίστες, βλέπουνε τους καταρράκτες και δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ.

 

Εντάξει τώρα συμβολικά το πηγαίνετε στο ένα ευρώ αλλά η τιμή του ενός ευρώ ξεκίνησε με τη λογική ότι είναι ένα πολύ μικρό κόστος για τον τουρίστα που θα έλθει στην πόλη για να δει τους καταρράκτες, από την άλλη όμως συσωρευτικά είναι ένα μεγάλο ποσόν το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί σωστά από τους υπεύθυνους για να μπορέσει να αναδειχτεί και το τουριστικό μας προϊόν και να εξασφαλίσουμε ορισμένα άλλα πράγματα.

 

Τι άλλα πράγματα θα έχουμε στον χώρο του εκδοτηρίου για να προσεγγίσουμε και οικογένειες Εδεσσαίων για να έρχονται στον χώρο των καταρρακτών;

 

καταρράκτεςΚοιτάξτε, διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα για παιδικές χαρές και λοιπά. Εμείς επιχειρηματικά βεβαίως προσπαθούμε να κάνουμε μια κίνηση να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουνε στην πόλη της Έδεσσας και στο κομμάτι που λέγεται οργανωμένος και σύγχρονος παιδότοπος. Η λογική μας δεν είναι ότι θα μπορέσουμε από εκεί να βγάλουμε το κέρδος, η λογική μας είναι να μπορέσουμε σιγά-σιγά να ξαναφέρουμε τον κόσμο της Έδεσσας στους καταρράκτες. Η επιχείρηση είναι να προσελκύουμε τους ίδιους τους Εδεσσαίους γιατί το έχουμε ως συμβολισμό για τις εκδηλώσεις είτε αυτό είναι χοροί είτε βαφτίσεις είτε γάμοι. Θέλουμε καθημερινά να φέρνουμε τους Εδεσσαίους-ες στον χώρο αυτό, να πιούνε το καφεδάκι τους, να μπορέσει να κάτσει σε έναν δροσερό και ήρεμο χώρο, να απολαύσει τη φύση, να παίζουν ποιοτικά και με ασφάλεια τα παιδιά τους, να απολαύσει τις ομορφιές της ίδιας του της πόλης που πλέον δεν τις εκτιμάει. Κι όσον αφορά το κομμάτι του εισιτηρίου των καταρρακτών αυτό είναι προφανέστατο ότι δεν αφορά τον τοπικό πληθυσμό, δηλαδή τους Εδεσσαίους και τις Εδεσσαίες αλλά θα αφορά τους τουρίστες, ξένους, εκδρομείς ή ακόμη και του εσωτερικού τουρισμού που έρχονται κατά χιλιάδες στην περιοχή και δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε.

 

Τέλος, με ποιον τρόπο οι Εδεσσαίοι και οι Εδεσσαίες δεν θα πληρώνουν το αντίτιμο;

 

Θεωρώ ότι αυτή η ερώτηση είναι… από τη στιγμή που λίγο ή πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας αλλά και η επίδειξη ταυτότητας πιστοποιούν ότι είναι από την περιοχή και δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει ταλαιπωρία σε αυτό το θέμα. Μας ενδιαφέρουν οι τουρίστες που κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους καταρράκτες. Εκεί είναι που θέλουμε να μπορέσουμε να τους δώσουμε ένα έντυπο για να βλέπουνε τις ομορφιές της περιοχής, όχι μόνο στους καταρράκτες αλλά και εντός της πόλης που έχουμε πολλά άλλα αξιοθέατα.