megas-alexandros-madata-147243906-620x320

Την τοποθέτηση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού 24 βουλευτές της ΝΔ.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, το 1993, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά και παραχωρήθηκε στον δήμο Αθηναίων.

Ωστόσο, «εικοσιένα χρόνια μετά, ο δήμος Αθηναίων, δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα, κάτι που μόνο θλίψη και οργή προκαλεί» αναφέρουν οι βουλευτές και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας δωρεάς.

Μετά τον ΕΝΦΙΑ, τις τιμές του γάλακτος, τα ασφαλιστικά των αγροτών και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις τους, η γνωστή ομάδα των 24 «γαλάζιων» βουλευτών στρέφονται τώρα και σε ζητήματα εθνικού χαρακτήρα ζητώντας εξηγήσεις για την επί 21 χρόνια ολιγωρία ή και σκόπιμη κωλυσιεργία για την μη τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο δήμο της Αθήνας.

Η ενέργεια τους αυτή, εξηγούν, σχετίζεται με την εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων που όπως υποστηρίζουν γιγαντώνεται ενώ συνεχίζεται και η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών συμβόλων.

Υπενθυμίζουν, ότι ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.

«Επειδή μέχρι τώρα, εικοσιένα χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα -κάτι που μόνο θλίψη, θυμό και οργή προκαλεί» αναφέρουν, ζητούν από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών να ενημερώσουν για τις προθέσεις τους.

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ υπογράφουν

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές, Ηλίας Βλαχογιάννης (Ν. Τρικάλων), Ιορδάνης Τζαμτζής (Ν. Πέλλας), Θεόδωρος Σολδάτος (Ν. Λευκάδος),  Παύλος Βογιατζής (Ν. Λέσβου), Τιμολέων Κοψαχείλης (Ν. Γρεβενών), Δημήτριος Σαμπαζιώτης (Ν. Μεσσηνίας), Σάββας Αναστασιάδης (Β΄ Θεσσαλονίκης), Ασημίνα Σκόνδρα (Ν. Καρδίτσας), Ανδρέας Μαρίνος (Ν. Ηλείας), Γεωργία Μπατσαρά (Ν. Ημαθίας), Αθανάσιος Νταβλούρος (Ν. Αχαϊας), Δημήτριος Χριστογιάννης (Ν. Πιερίας) Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος (Ν. Φθιώτιδος),  Άννα Καραμανλή (Β΄ Αθηνών), Ευθύμιος Καρανάσιος (Ν. Χαλκιδικής), Γεώργιος Κοντογιάννης (Ν. Ηλείας), Αννα Μανή-Παπαδημητρίου (Ν. Πιερίας), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γεώργιος Γεωργαντάς (Ν. Κιλκίς), Παναγιώτα Ιακωβίδου (Β΄ Αθηνών), Φωτεινή Αραμπατζή (Ν. Σερρών), Θεόδωρος Καράογλου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Κουτσούμπας (Ν. Βοιωτίας), Ιωάννης Πασχαλίδης (Ν. Καβάλας).