Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο; Ανεξαρτήτως συνόρων, χρώματος, οικονομικής κατάστασης και μουσικής προτίμησης, τη συγκεκριμένη μέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη, όλοι συνυπάρχουμε ταυτόχρονα υπό τη σκέπη μιας κοινής ιδέας που μας ενώνει πολιτισμικά.

Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Η ιδέα και το όραμα της Μελίνας γεννήθηκαν από μια ουσιαστική ανάγκη που έπειτα από 30 χρόνια παραμένει τόσο επίκαιρη: «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει» (Μελίνα Μερκούρη, δήλωση του 1983 ως Υπουργός Πολιτισμού).

Στην Ελλάδα αυτό το γνωρίζουμε καλά, και παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για τις φετινές Πανελλαδικές διοργανώσεις.

Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο, από την Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, την Σπάρτη, την Ιτέα, την Λειβαδιά, τις Σέρρες, την Κεφαλονιά τη Λάρισα, την Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα νησιά του αιγαίου όπως η Νάξος, η Πάρος, τα Κύθηρα έως τις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή ακόμη και τη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.

https://www.facebook.com/Europeanmusicdayedessa

http://www.europeanmusicday.gr/