Τη λήξη των συμβάσεων χιλιάδων καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία της χώρας τους επόμενους μήνες, τις απολύσεις καθαριστριών και την παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβους, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.
1_1378
Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε τα εξής:
“Στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα 8.500 καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία και την υγιεινή των παιδιών.
Καθώς οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούλιο του 2015, είναι ορατός ο κίνδυνος να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε εργολάβους ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με απόλυση των εργαζομένων και ακόμα αθλιότερες συνθήκες δουλειάς και μισθούς. Απολυμένες είναι, επίσης, οι 300 καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που απολύθηκαν στις αρχές του 2013, αλλά και οι 3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία και προχωρά στην επαναπρόσληψη μόλις 600 καθαριστριών κι αυτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μειωμένο ωράριο.
Αποδεικνύεται  ότι στόχος είναι η συνολική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των δημοσίων κτηρίων, με ανάθεσή της σε εργολάβους, με κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών και της δημόσιας υγείας.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα για άμεση επαναφορά και ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά μισθολογικά δικαιώματα, και χωρίς ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους και ιδιωτικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις;”.