Την ανάγκη να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κω.
avramopoulos1-620x320
«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση που δικαιούται η Ελλάδα για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής «για να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ».

«Αυτό», πρόσθεσε, «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ».
Ακόμη, ο επίτροπος δήλωσε ότι τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών πρώτης γραμμής υποδοχής επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης.

Όπως ενημέρωσε, ήδη έχει κατατεθεί αίτηση, προκειμένου η Ελλάδα να πάρει ακόμα μεγαλύτερο ποσά για κέντρα υποδοχής και ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από πρόσθετη στήριξη, ζητώντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Τέλος, ο επίτροπος μετανάστευσης εξήρε τον ανθρωπισμό και την ουσιαστική αλληλεγγύη που δείχνουν οι κάτοικοι του νησιού «που σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης προσφέρουν βοήθειας στους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας».