¨Φύλλο και φτερό¨ έκανε το Σχέδιο Νόμου της Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Συνεταιρισμούς ο Γιώργος Καρασμάνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Το χαρακτήρισε ¨συρραφή νόμων της δεκαετίας του ’80 που οδήγησαν στην υπερχρέωση και την απαξίωση του Συνεταιριστικού Κινήματος¨, ενώ δεν φέρνει τίποτα το καινούργιο.
karasmanis_ypaat
          Όπως επισήμανε, δεν δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στις Ομάδες Παραγωγών, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δίνει σ’ αυτές ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο ίδιος ως Υπουργός, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε ειδικό μέτρο με προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων για τη σύσταση και λειτουργία Ομάδων Παραγωγών και Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών, με κάλυψη του 100% των δαπανών σύστασής τους, με στόχο να μπουν οι αγρότες μας σε μια νέα εποχή με ενισχυμένη τη διαπραγματευτική τους δύναμη.
Κατέθεσε δε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα νέο, σύγχρονο συνεταιριστικό μοντέλο.
          Ο πρώην Υπουργός έθεσε – και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους – το τεράστιο πρόβλημα της ακαρπίας και της καρπόπτωσης που κυριολεκτικά καίει χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων. Καυτηρίασε την τακτική του ΕΛΓΑ που αναγνωρίζει τις ζημιές αλλά, έξω από κάθε λογική, δεν αποζημιώνει τους πληγέντες γιατί… αποδίδει τις ζημιές σε άλλα αίτια! Υπέδειξε δε στον Υπουργό κ. Αποστόλου την απλούστατη λύση στο πρόβλημα: Το άρθρο 71 του Ν. 4235 που τον Φλεβάρη του ’14 με τροπολογία του ίδιου του Γιώργου Καρασμάνη (ως Βουλευτή τότε) που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα Κόμματα και που ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση καλύπτονται ασφαλιστικά, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται. Ζήτησε μάλιστα από τον νυν Υπουργό την εφαρμογή του.
Για να δώσει δε ένα μέτρο σύγκρισης του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιαφορία της σημερινής συγκυβέρνησης, ανέφερε ότι, στο μόλις 6μηνο διάστημα της δικής του υπουργίας:
       Για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές απώλειες γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και ζωικές ή φυτικές ασθένειες, δημιουργήθηκε (με προσωπική του παρέμβαση) στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ειδικό μέτρο για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Το μέτρο ξεκινούσε με προϋπολογισμό δέκα εκατομμύρια και είχε τη διαβεβαίωση της Κομισιόν ότι, μετά την έγκριση εμπεριστατωμένης μελέτης, ο προϋπολογισμός θα ανερχόταν στα 200 εκατομμύρια! Αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτό το μέτρο το… κατήργησε!!!
       Στο ίδιο Πρόγραμμα, έχουν μπει 45 εκατομμύρια για επενδύσεις σε αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία (τουλάχιστον αυτό δεν το κατήργησαν). Οι παραγωγοί που θα συμμετέχον σε αυτό το μέτρο, θα ενισχύονται με εξαιρετικά ποσοστά: 80% για μεμονωμένους παραγωγούς και 100% για τα μέλη των Ο.Π.
«Δώσαμε – και κερδίσαμε – αυτές τις μάχες», κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης, «διότι πεποίθησή μας είναι να κρατήσουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο στην ύπαιθρο… Και για να τον κρατήσουμε, βασική προϋπόθεση είναι να του διασφαλίσουμε την παραγωγή του, το εισόδημά του – δηλαδή την επιβίωσή του»!