Με ήχους και μουσική που ενώνει τους λαούς, που μιλά στην ψυχή τους και γκρεμίζει τα τείχη που κάποιοι επιμένουν να χτίζουν ανάμεσά τους, πλημμύρισε χτες ο ιερός τόπος των Συμμαχικών Κοιμητηρίων στην εναρκτήρια εκδήλωση της φετινής «Βαλκανικής Πλατείας» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, που τραγούδησε συνθέσεις του Σταύρου Κουγιουμτζή.
valkaniki plateia-enarxi-dalaras-3
Από νωρίς, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης, δημιουργώντας κατά τη διάρκειά της ένα κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, που στην κορυφαία του έκφραση έσμιξε με τον ποιητικό λόγο και τους ήχους του μεγάλου συνθέτη, στέλνοντας όλοι μαζί το μήνυμα που αναδύεται και αναδεικνύεται από τη «Βαλκανική Πλατεία». Και το κλίμα αυτό δημιουργήθηκε από νωρίς, πριν ακόμη την έναρξη της συναυλίας, καθώς προβαλλόταν βίντεο του σερβικού προξενείου για την ιστορία των Συμμαχικών Κοιμητηρίων (Ζέιτενλικ).
valkaniki plateia-enarxi-dalaras-4
«Σήμερα ήταν μια συγκλονιστική βραδιά και χάρηκα πολύ που ο κόσμος ήρθε συνειδητοποιημένος να ακούσει τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, το έργο του οποίου, με τη δυναμική αλλά και τη σαφέστατη αλληγορία του, δένει με το πνεύμα και το χώρο της εκδήλωσης. Είναι πολύ συγκινητικό που επιλέχθηκε αυτός ο χώρος, ο συμβολισμός του οποίου είναι πολύ σημαντικός, ειδικά στις μέρες μας. Ο χώρος αυτός, που πριν γίνει Συμμαχικά Κοιμητήρια ήταν ελαιώνες, παρότι έχει στα σπλάχνα του πόνο και πίκρα, δίνει ένα μάθημα στον κόσμο. Μακριά από τον διχασμό, μακριά από τις ακρότητες. Να ξέρουμε ότι ο εθνικισμός που προκάλεσε πολλά δεινά και κατάσφαξε γενιές νέων ανθρώπων, είναι μια τελειωμένη ιστορία και διωγμένη και από τις ψυχές αλλά και από την ουσία της ζωής των ανθρώπων. Ο πόλεμος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ούτε να προκαλείται και κυρίως να μην αφήνουμε τους έξυπνους και ιδιόρρυθμους ανθρώπους να μας βάζουν και να μας σπρώχνουν σε μια τέτοια διαδικασία», δήλωσε συγκινημένος ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, Γιώργος Νταλάρας, μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας. Από μικροφώνου, δε, συνεχάρη τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τις πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου.
«Χερσόνησος ειρήνης τα Βαλκάνια…»
valkaniki plateia-enarxi-dalaras-9
«Σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο χώρο κυκλοφορούν οι ψυχές χιλιάδων νέων παλικαριών που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν τα Βαλκάνια, για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία, την αξιοπρέπειά μας», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Σέρβο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, που παραχώρησε τον χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων για την εναρκτήρια εκδήλωση της «Βαλκανικής Πλατείας», και ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.
Παρόντες μεταξύ των άλλων υψηλών προσκεκλημένων ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας αρχιεπίσκοπος Μπουζέου Κυπριανός, η κα. Αικατερίνη Γεωργοπούλου, εκπρόσωπος του προξένου Ισπανίας Σαμουήλ Ναχμία, ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, κ.ά.
valkaniki plateia-enarxi-dalaras-13
«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, και παλαιότερα ο δήμος Νεάπολης», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, καθιέρωσαν το θεσμό της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ με στόχο να φέρουν κοντά -μέσα από τον πολιτισμό, το τραγούδι, το χορό, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική- όλους τους βαλκανικούς λαούς και ειδικά τη νεολαία, με στόχο να γίνει η Βαλκανική χερσόνησος, που χαρακτηριζόταν ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, χώρος της ειρήνης, της συνεργασίας, της συναδέλφωσης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών».
«Ακολουθώντας τα βήματα της μεγάλης Ελληνίδας, της Μελίνας Μερκούρη, προσπαθούμε να επενδύσουμε στον πολιτισμό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι επιμένουμε, επενδύοντας στην παιδεία και στον πολιτισμό, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον, ένα μήνυμα στους ισχυρούς της γης ότι εμείς απαιτούμε και θα κατοχυρώνουμε μέρα με τη μέρα την ειρήνη, την αγάπη, τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών. Δεν θέλουμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας, να ζήσουμε τις συρράξεις που έγιναν τους προηγούμενους αιώνες στα Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση ανταπόκριση του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή, του Γιώργου Νταλάρα, στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο δήμος για να ανοίξει τις εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας».
valkaniki plateia-enarxi-dalaras-17
«Ιδιότυπος πόλεμος…»
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο που υφιστάμεθα σήμερα. «Ο πόλεμος αυτός δεν γίνεται σε πεδία μαχών, αλλά στις γειτονιές και τους δρόμους των πόλεων, στους χώρους εργασίας, ακόμη και μέσα στο μυαλό και στην ψυχή του καθενός ξεχωριστά. Το μέλλον φαίνεται αβέβαιο και σκοτεινό, το παρελθόν μοιάζει χρεοκοπημένο και οι περισσότεροι στέκονται αμήχανοι στο παρόν αναζητώντας την ελπίδα της εξόδου από την κρίση. Μέσα σε αυτή τη ρευστότητα, που δημιουργούν οι διεθνείς αγορές και τα παζάρια του κέρδους, που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, εμείς απαντούμε με τις γιορτές της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, με το πανηγύρι της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’, που κάθε χρόνο τραγουδά, απαγγέλλει, γράφει και ζωγραφίζει για τα Βαλκάνια και φέρνει κοντά λαούς, φυλές και γλώσσες. Αυτή η Πλατεία είναι φορτωμένη με την ευθύνη να υπενθυμίζει στους ισχυρούς της γης ότι η ανθρώπινη αξία δεν μετριέται με το χρήμα, αλλά με την ομορφιά της αγάπης και της θυσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή, όπως και όλες που εντάσσονται στη φετινή ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’, έγιναν με πολλή δουλειά και μεράκι, από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΥΝΣ, και κυρίως τους εργαζόμενους», για τους οποίους ζήτησε κι απέσπασε ένα μεγάλο χειροκρότημα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Από σήμερα σε επίκεντρο των εκδηλώσεων μετατρέπεται η περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, όπου θα πραγματοποιούνται οι συναυλίες, οι εκθέσεις εικαστικών, η παρουσίαση βιβλίου και η «Παιδική Σκηνή». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιδιαβούν στα 27 περίπτερα που τοπικοί σύλλογοι και φορείς παρουσιάζουν τη δράση τους, μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπείες από βαλκανικές χώρες.
Αναλυτικά το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 «Ίχνη της απεραντοσύνης»
Έκθεση φωτογραφίας
των Damir Buzurovic
και Bojan Petrovitc
AFISA A3 MOYZ MAK XOR2.cdr
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ
Support group:
NEOZBILJNI PESIMISTI Εκθεσιακός χώρος
περιοχής Στρεμπενιώτη

Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ
1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Παρουσίαση βιβλίου
(«ζωή μεθόρια»)
του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
AFISA A3 MOYZ MAK XOR2.cdr
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ Εκθεσιακός χώρος
περιοχής Στρεμπενιώτη
7:30 μ.μ.

Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΑΛΚΗΣΤH ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
MANJOLA NALLBANI Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 «Το δώρο» – ΚΘΒΕ
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Παράσταση καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ
«Διακοπές στο Χωριό», Μουσικό παραμύθι
από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ «Τα τρία γουρουνάκια», Κουκλοθέατρο
ΚΥΡΙΑΚΉ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Παράσταση σύγχρονου τσίρκου
από τους Muamba show
Στην παιδική σκηνή θα λειτουργούν διάφορα εργαστήρια από τις 7 μ.μ.