Φωτιά στη Θάλασσα 2016 108′
Fuocoammare

Χρυσή Άρκτος του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
Παραγωγή: Ιταλία – Γαλλία Σκηνοθεσία: Τζιανφράνκο Ρόσι

Υπόθεση: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocoammare) – το οποίο κατέκτησε την Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – πραγματεύεται την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σ’ ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κα-νέναν αδιάφορο. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ιστορία του 12χρονου Σαμουέλε, που ζει σ’ ένα νησί στη μέση της θάλασσας. Πηγαίνει στο σχο-λείο, του αρέσει να ρίχνει με τη σφεντόνα του και να κυνηγά. Προτιμά να παίζει στη γη, παρότι τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που επιχειρούν να τη διασχί-σουν, για να φτάσουν στο νησί του. Αλλά το τελευταίο δεν είναι ένα οποι-οδήποτε νησί· το όνομά του είναι Λαμπεντούζα και αποτελεί ένα συμβο-λικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι τα τε-λευταία είκοσι χρόνια, σε αναζήτηση ελευθερίας.

Κριτική: Ο Τζιανφράνκο Ρόζι, μέσα από έναν επιδέξιο αντικατοπτρισμό μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων που καταφτάνουν από τις αφρι-κανικές ακτές στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, αποτυ-πώνει στη νοηματική και αλληγορική της ολότητα την τραγωδία του προ-σφυγικού. Πέρα για πέρα δίκαιη η κατάκτηση της Χρυσής Άρκτου από ένα φιλμ-ορισμό του επίκαιρου, που αποφεύγει προφανείς επικλήσεις στο συ-ναίσθημα και εστιάζει στην οδυνηρή ουσία μέσα από την ορμητική δύνα-μη της εικόνας. ( Νεκτάριος Σάκκας)

Μπορεί μια ταινία να αλλάξει τον κόσμο; Το συγκλονιστικό ντοκιμα-ντέρ, καταπιάνεται με την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σε ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ
“Cine-teens”