Τελικά, το βήμα που πρόσφερε η ηλεκτρονική εφημερίδα KARATZOVA ,την Τρίτη 29 Αυγούστου 2019, αποδείχθηκε μάλλον αρκετά υψηλό για της χαμηλής προσδοκίας κι ενδιαφέροντος συνέντευξη του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Σκύδρας Μιχάλη Καραγιάννη.

Ωστόσο, επειδή αναφέρεται και θίγει με παραπλανητικό τρόπο ζητήματα που αφορούν το Δήμο Σκύδρας και τη Δημοτική Αρχή, εκ των πραγμάτων, πρέπει να τοποθετηθώ και ν΄απαντήσω.
Δυστυχώς, κι αυτή τη φορά ο κ. Καραγιάννης, παρότι του το έχουμε επισημάνει πολλάκις, δεν κατάφερε ν΄αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για να καταθέσει έναν προγραμματικό λόγο, ένα σχέδιο δράσης, έστω μια τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πρόταση για κάτι νέο και δημιουργικό.
Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά τραγικά προβλέψιμος και μονότονα επαναλαμβανόμενος. Η συνέντευξή του, που αναφέρεται στα δημοτικά πράγματα, είναι μια αντιγραφή των συκοφαντιών και της παραπλανητικής τακτικής που εν γνώσει του υιοθετεί και μάλιστα η χρονική περίοδος που επιλέγει να δώσει συνέντευξη (κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 3ης Εμποροπανήγυρης Σκύδρας) καταδεικνύει τον πανικό του και την πικρία του λόγω των επιτυχημένων δράσεων και έργων της Δημοτικής Αρχής.
Ακούει τα θετικά σχόλια των συνδημοτών μας κι αυτό τον ταράζει.
Παρά το γεγονός ότι δεν θέλει ν΄ακούει για τα έργα που υλοποιούμε, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβιβάσει και να υποβαθμίσει το έργο μας συγκρίνοντας σκόπιμα ανόμοιους Δήμους και ανόμοιους φορείς, θ΄αναγκαστούμε να τον στεναχωρήσουμε κι άλλο και να υπενθυμίσουμε ότι στο Δήμο μας υλοποιούμε πρόγραμμα έργων, παροχών, υπηρεσιών, προμηθειών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μας, διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κι εντάξαμε έργα αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000,00€ περίπου, για τα οποία μάλιστα ο κ. Καραγιάννης δήλωνε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να τα εντάξουμε. Ήδη, εξασφαλίσαμε από το Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την ένταξη της υλοποίησης του έργου της κατεδάφισης παλιών υδατόπυργων και της κατασκευής δεξαμενών ύδρευσης σε πέντε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σκύδρας, δηλαδή, Μάνδαλο, Άνυδρο, Λιποχώρι, Άσπρο, Δάφνη με προϋπολογισμό 1.217.175,80 € που είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης σ΄επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Υλοποιούμε κοινωνικά προγράμματα που ποτέ ανάλογα δεν εφαρμόστηκαν στη Σκύδρα κι όταν μάλιστα ο κ. Καραγιάννης ασχολούνταν με τα προγράμματα από τη θέση του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου.
Και πόσα άλλα έργα, μικρά και μεγάλα (παιδικές χαρές, επισκευές σε αθλητικούς χώρους, οδοποιίες: ενδοδημοτικές και αγροτικές, ίδρυση και κατασκευή του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σκύδρας).
Βεβαίως, οκ. Καραγιάννης πρέπει να υποστεί το έργο μας, διότι εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι, με ετοιμότητα, πολλή δουλειά, συνεχή διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία, ορθολογική διαχείριση, χρηστή διοίκηση, αγώνα διαρκή, καθαρό, έντιμο, καθημερινό σ΄όλους τους τομείς και τα επίπεδα.
Είμαστε έτοιμοι για την υποβολή νέων προτάσεων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο με τελικό στόχο και σκοπό ένα Δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο με ανάλογες υποδομές και παροχές στο Δημότη του.
Επιπλέον, ο πανικός του κ. Καραγιάννη καταδεικνύεται από την απέλπιδα προσπάθειά του για μείωση και υποβάθμιση του έργου μας, συγκρίνοντας Δήμους τελείως διαφορετικούς από κάθε άποψη και προγράμματα άλλων φορέων, και δίνουμε την εξήγηση: συγκρίνει στη συνέντευξή του το Δήμο Πέλλας, έναν Δήμο πληθυσμού περίπου 67.000 κατοίκων, που προήλθε από τη συνένωση πέντε πρώην καποδιστριακών Δήμων, με το Δήμο Σκύδρας, με πληθυσμό 21.000 περίπου κατοίκων. Η διαφορετικότητα των δύο Δήμων αποδεικνύεται ακόμη κι από το γεγονός ότι για το Δήμο Πέλλας και το Δήμο Έδεσσας, ως μεγάλων Δήμων, προκηρύσσονται και υλοποιούνται προγράμματα, όπως ενδεικτικά το σχέδιο βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης για τα οποία δεν είναι δικαιούχοι μικροί Δήμοι, όπως είναι ο δικός μας.
Επιπλέον, τα αποχετευτικά έργα του Δήμου Πέλλας, στα οποία αναφέρεται ο κ. Καραγιάννης, είναι έργα που αφορούν την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, δηλαδή εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Π.Α. το 2012.
Όπως επίσης, αναφέρεται στα αντιπλημμυρικά έργα της Αλμωπίας, έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι όχι βεβαίως ο Δήμος, και μάλιστα το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, είναι έργο που αφορά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.
Και βεβαίως, πρέπει να διευκρινιστεί και να τονιστεί ότι κάθε έργο και κάθε δράση που υλοποιείται στους γειτονικούς μας Δήμους κι ευρύτερα μας χαροποιεί, μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη γιατί τα ευεργετικά τους αποτελέσματα θα διαχυθούν κατά κάποιο τρόπο και στη δική μας περιοχή και γιατί μας ενδιαφέρει η συνέργεια, η συνολική, ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού και της Περιφέρειάς μας κι όχι η αντιπαλότητα και η μικροψυχία.
Η αναφορά του κ. Καραγιάννη στις σχολικές στέγες τον αφήνει έκθετο τελείως, διότι για ακόμη μία φορά προσπαθεί ανεπιτυχώς να μας υποβιβάσει, ενώ ο ίδιος ως έμμισθος συνεργάτης επί θητείας του κ. Χατζηβασιλειάδη και επί θητείας του κ. Χοΐδη ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, δεν έπραξε το παραμικρό, δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για το θέμα των σχολικών στεγών.
Αντίθετα, η δική μας Δημοτική Αρχή ήταν αυτή που ίδρυσε και από ίδιους πόρους κατασκεύασε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Σκύδρας, είχαμε λύση με προσφορά χρημάτων (για πρώτη φορά) στην υπόθεση Κωσταβάρα, δώσαμε λύση για την ανέγερση και κατασκευή του Νηπιαγωγείου Πετριάς (Κτηριακές Υποδομές), διεκδικούμε την ίδρυση και κατασκευή ΕΠΑΛ στη Σκύδρα.
Ταυτόχρονα διεκδικούμε την κατασκευή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
Ας σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούμε σ΄όλες τις σχολικές μας μονάδες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων έργα ανακαίνισης, εξωραϊσμού, επισκευής, συντήρησης σχολικών κτηρίων κι αιθουσών κι εγκατάστασης εξοπλισμού, (αντικαταστάσεις στέγης, κουφωμάτων, βαψίματα, ανακατασκευές αιθουσών και τουαλετών, βελτιώσεις αύλειου χώρου, επισκευές – συντηρήσεις μηχανημάτων, προμήθειες εξοπλισμού κ.α.), ώστε τα σχολεία μας να είναι λειτουργικά, χρηστικά κι ασφαλή για την εκπαιδευτική μας κοινότητα.
Αναφέρεται ο κ. Καραγιάννης σε απαράδεκτο και παράνομο τρόπο ανάθεσης έργων, και χωρίς δισταγμό εκθέτει τους υπαλλήλους του Δήμου, τους συνεργάτες μας και τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης. Δεν μας εξηγεί, όμως, ο εν λόγω κύριος, ποια είναι η παράνομη ανάθεση έργου; γιατί δεν αναφέρει, έστω μία, αλλά γενικά κι αόριστα συκοφαντεί για μια ακόμη φορά;
Όσο για τα πρόσωπα κι εργολήπτες των αναθέσεων, εύκολα θα διαπιστώσει και θ΄αντικρίσει κυρίως τους δικούς του προεκλογικούς συνεργάτες και υποστηρικτές.
Όπερ σημαίνει ότι ως Δημοτική Αρχή, ούτε αποκλείσαμε ποτέ κανέναν, ούτε χωρίζουμε τους Δημότες μας σε δυο κατηγορίες, αλλά είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των Δημοτών!
Επανέφερε, λοιπόν, ο κ. Καραγιάννης το ζήτημα των αναθέσεων έργων, υπηρεσιών, προμηθειών, ενώ έχει πάρει αντίστοιχες αποστομωτικές απαντήσεις τόσο στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου όσο και μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Ο μηδενιστικός, καταστροφικός του λόγος απέναντι στις προσπάθειες, στις διεκδικήσεις και στο έργο της Δημοτικής Αρχής συνεχίστηκε.
Δεν έχει την παλικαριά και την ντομπροσύνη ν΄αναγνωρίσει ότι ο Δήμος μας, ο Δήμος Σκύδρας που καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους χάρη στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής οι οποίες έχουν διαχρονικό, (κι όχι εφήμερο όπως ψευδώς και συκοφαντικώς υποστηρίζει ο κ. Καραγιάννης), πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και συλλογικό όφελος, είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο επίπεδο του Νομού και της Μακεδονίας μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες φορές όταν στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθούν εντάξεις κι αποδοχές χρηματοδοτήσεων έργων και προγραμμάτων ο κ. Καραγιάννης σηκώνεται από το έδρανό του κι αποχωρεί δίνοντας την εντύπωση πως προφανώς δεν αντέχει μάλλον επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής που εντέλει αποσκοπούν στο συλλογικό συμφέρον των δημοτών .
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο κ. Καραγιάννης συνελήφθη άστοχος, ανεπίκαιρος και ξεκομμένος από την πραγματικότητα και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη για τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο του τόπου μας για το ροδάκινο. Ούτε μια λέξη συμπαράστασης για τους αγρότες μας, για τις χαμηλές τιμές, την απορρόφηση, τη διάθεση κι εξαγωγή του προϊόντος, τον οργανισμό των ΕΛ.ΓΑ., τις αποζημιώσεις κ.α.
Δεν είπε κουβέντα για το τρέχον, μεγάλο αναπτυξιακό γεγονός της 3ης Εμποροπανήγυρης Σκύδρας που είναι πόλος προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη και στο Δήμο μας, μέσα από τ΄οποίο, ταυτόχρονα, αναδείξαμε την αναγκαιότητα της άμεσης κι έγκαιρης επίλυσης των προβλημάτων της ροδακινοπαραγωγής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, και επιζήμια για όλους. Διότι το ροδάκινο, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, είναι η βάση της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου μας.
Η πολιτική του μικροψυχία δεν του επέτρεψε ν΄αναφερθεί και ν΄αναγνωρίσει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την παραμονή του Τελωνείου Σκύδρας, δηλαδή, συνεδριάσεις και συσκέψεις είτε σ΄επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου είτε σ΄επίπεδο Νομού, κινητοποιήσεις – καθόδους στην Αθήνα με τους Βουλευτές, Δημάρχους κ.α., θέτοντας, παράλληλα, τους πάντες, αναλογικά, προ των ευθυνών τους, γιατί η υπόθεση του Τελωνείου δεν είναι υπόθεση μόνο της Σκύδρας αλλά κι όλου του Νομού.
Αυτός είναι, όμως, ο κ. Καραγιάννης, γνωστός και μη εξαιρετέος για την πολιτική διαδρομή ως πρώην ειδικός συνεργάτης κι Αντιδήμαρχος Δήμου Σκύδρας κατά την καποδιστριακή και καλλικρατική δημοτική περίοδο.
Δυστυχώς, και σ΄αυτό στ΄οποίο δηλώνει ότι είναι το μόνο που αυτή την ώρα τον απασχολεί, δηλαδή, να μπορεί ν΄ασκεί τα καθήκοντά του ως εκπρόσωπος της Μείζονος Αντιπολίτευσης, δυστυχώς, επαναλαμβάνω είναι ανεπαρκής κι ανεδαφικός, κατώτερος των περιστάσεων και δε χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω,
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή Σκύδρας, παρά τα μνημονιακά χρόνια που βιώνουμε, επιβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με αισιοδοξία ν΄αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να πράττουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα, προγραμματικό σχέδιο και πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης και της δίκαιης, ανθρώπινης ανάπτυξης για όλες τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας, πάντα βέβαια με τη συνεργασία, τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους για τις οποίες, για ακόμη φορά, τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος Σκύδρας
Κατερίνα Ιγνατιάδου