Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης και το μέλλον της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν την πορεία προς μια ισχυρή ΕΕ η οποία δεσμεύεται να προστατεύσει τους πολίτες της και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ξεκινήσει τη συζήτηση την Τετάρτη το πρωί δίνοντας την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union).

WiFi4EU: δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τρίτη τον κανονισμό που προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 5.000 ασύρματων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.) σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ταυτοποίησης για τις συνδέσεις αυτές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο θα μπορούν να βασίζονται στην παροχή βοήθειας από τις γειτονικές τους χώρες, βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως από τους ευρωβουλευτές και τους ευρωπαίους υπουργούς. Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι.

Συζήτηση για το σκάνδαλο με τα αυγά

Η μόλυνση των αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil, η οποία έπληξε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, και οι τρόποι βελτίωσης του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα συζητηθούν στο ΕΚ με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη το πρωί.

Ευκολότερη η πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, ΑΤΜ και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, βάσει της νέας οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Ενίσχυση της απορρόφησης των εκπομπών CO2 από τα ευρωπαϊκά δάση

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της πρότασης κανονισμού για την ενίσχυση της απορρόφησης των εκπομπών CO2 από τα δάση και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Τα ονόματα των τριάντα ευρωβουλευτών που θα απαρτίσουν τη νέα ειδική επιτροπή του ΕΚ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προκύψουν την Τρίτη μετά τη σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί.

Οι πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικές πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη και η συνεχής οπισθοδρόμηση της χώρας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης θα συζητηθούν με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Τρίτη το απόγευμα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στην πρώτη ολομέλεια του Οκτωβρίου.

Μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, τους τρόπους μείωσης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ, ιδίως στη Μεσόγειο.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στις ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν με ψήφισμά τους την Τετάρτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν τη συνέπεια και συνοχή των αποφάσεών τους αναφορικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύστασης ενός ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου για τον έλεγχο τον όπλων.

500 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Η εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβουλία της ΕΕ για την Απασχόληση των Νέων αποτελεί μέρος της συμπληρωματικής ενίσχυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την περίοδο 2017-2020 και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη