Για δεκαετίες η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το ενδιαφέρον και της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων, για τα δασικά οικοσυστήματα, εξαντλούνται στις προσπάθειες εγκρίσεων επεμβάσεων των δασών και δασικών εκτάσεων για να «απελευθερωθεί» η κερδοφόρα δράση των τουριστικών, κατασκευαστικών κλπ επιχειρηματικών ομίλων. Γι αυτό άλλωστε έχουν ψηφισθεί δεκάδες σχετικοί νόμοι από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όπου επιτρέπεται κάθε κερδοφόρα επέμβαση του κεφαλαίου στα δασικά οικοσυστήματα, χωρίς πλέον την προϋπόθεση κυριότητας στα δάση και δασικές εκτάσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζεται η συστηματική υποβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα τη προστασία και τη διαχείριση της δασικής περιουσίας, σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση, γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε στα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Ωστόσο η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η συνεχιζόμενη ελλειμματική χρηματοδότηση των δασικών δραστηριοτήτων ξεπερνά κάθε όριο, με αποκορύφωμα τα προβλήματα που εμφανίζονται τα τελευταία τρία χρόνια στην εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για υπερωριακή απασχόληση και αποζημιώσεις εκτός έδρας.
Εδώ και 3 χρόνια οι εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, υλοποίησαν τα Προγράμματα «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών και της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, και «Προστασίας Άγριας Πανίδας» με πολύ καλά αποτελέσματα. Η προκαλούμενη δαπάνη των προγραμμάτων που καταρτίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες βαρύνει τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείο ( Ν.Π.Δ.Δ ). Αν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τα Προγράμματα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών για τα έτη 2015, 2016 και 2017, και το Πρόγραμμα Προστασίας Άγριας Πανίδας για το έτος 2015, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν υπερωριακά τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών καθώς και τα Σάββατα, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες εργασίας, μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.
Ο κ. Υπουργός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (7-4-2017) στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υ.Π.ΕΝ «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» μετά από δική μας παρέμβαση και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), για τον κίνδυνο απώλειας των δεδουλευμένων από το τα προγράμματα λαθροϋλοτομιών, απάντησε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά. Ωστόσο μετά από 8 μήνες η δέσμευση αυτή παρέμεινε στα χαρτιά.
Τα ποσά που διατέθηκαν από το Υ.Π.ΕΝ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέσα από το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων και δεν απορροφήθηκαν ήταν:
Α) Πρόγραμμα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών 1.539.400 ευρώ για το έτος 2015 ( Εγκ. 120154/439/21-1-2015 ΑΔΑ 7ΧΧΦ0-3ΑΜ ), 1.439.670 ευρώ για το έτος 2016 ( Εγκ. 135445/413/29-3-2016 ΑΔΑ ΩΘ3Ν4653Π8-ΚΩ6 ) και 1.418.520 ευρώ για το έτος 2017 ( Εγκ. 151964/506-2-2-2017 ΑΔΑ 6ΞΟΓ4653Π8-7ΙΠ )
Β) Πρόγραμμα Προστασίας Άγριας Πανίδας για το έτος 2015 205.934 ευρώ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 4.603.524 ευρώ

Οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, μέχρι σήμερα έχουν χάσει λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, το 50% των εισοδημάτων τους τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Νιώθουν εδώ και τρία χρόνια την κοροϊδία και την παρελκυστική πολιτική των αρμόδιων φορέων στο πετσί τους. Διεκδικούν άμεσα την πληρωμή τους και δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν τα δεδουλευμένα για τα έτη 2015, 2016 και 2017.
Μάλιστα οι Εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις βρίσκονται σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων και διεκδικώντας να αποδοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Δεδομένου ότι το Πράσινο Ταμείο είναι Ν.Π.Δ.Δ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Με ποιόν τρόπο άμεσα και γρήγορα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι μέσα στο 2017 για όλα τα δεδουλευμένα τους.
• Τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην παραγραφούν τα οφειλόμενα αν παρέλθει η 3ετία και να εντάξει την αναγκαία δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να υπάρχει σταθερή εξασφάλισή τους αφού τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται κάθε χρόνο

Οι Βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου
Σάκης Βαρδαλής
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος